Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a județului Hunedoara, serbează, ca în fiecare an, Ziua Internațională a Francofoniei printr-o manifestare cultural-educativă ce va avea loc în ziua de 20 martie 2017, ora 1400, în Sala de conferințe a Parcului de Afaceri Simeria. Sub genericul „Simboluri ale Franței”, celor prezenți li se vor prezenta principalele simboluri care definesc această țară: Imnul Franței, Ziua Națională, cocoșul galic, deviza Revoluției de le 1789, marile personalități, Parisul cu monumentele lui, principalele regiuni ale Franței, castelele de pe Valea Loarei, parfumurile, vinul, Turnul Eiffel, acestea fiind doar partea cea mai importantă pe care o are oricine în vedere atunci când se gândește la Franța.

În deschiderea manifestării se va face o succintă punere în temă cu privire la noțiunea de francofonie, se va menționa faptul că termenul de francofonie a apărut pentru prima dată în anul 1880 când geograful francez Onesime Reclus l-a utilizat în lucrarea sa „Franța, Algeria și coloniile” pentru a defini spațiul geografic în care se vorbește în principal limba franceză. Se va preciza faptul că Francofonia înseamnă totalitatea entităților statale care folosesc limba franceză ca limbă de comunicare, state care sunt reunite în Organizația Internațională a Francofoniei din care fac parte cca 900 de milioane de persoane din cele 70 de state francofone. Se va arăta că la 20 martie 1970 s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), entitate devenită astăzi Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toți cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă.

România, țară în care limba franceză este studiată, prețuită și cunoscută grație originii noastre latine comune, a devenit membră a Organizației Internaționale a Francofoniei în anul 1993. De altfel, țara noastră este cea mai importantă țară francofonă din Europa centrală și de est.

În fiecare an, la 20 martie, milioane de oameni din lume sărbătoresc Francofonia, aducând astfel cel mai sincer și mai profund omagiu limbii franceze, Franței și civilizației născute în spațiul francofon. Acest spațiu nu este doar o realitate geografică sau lingvistică, ci mult mai mult: este un spațiu cultural ce îi reunește pe toți cei care, oriunde s-ar afla, manifestă și își exprimă apartenența la limba franceză și la cultura francofonă.

Prezentarea alcătuită de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu acest prilej este un material documentar care, cu siguranță, va stârni interesul publicului invitat la manifestare. În finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenți, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Sursa foto: Glasul Hunedoarei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus