În fiecare an, la 12 martie este marcată Ziua internaţională împotriva cenzurii cibernetice, fiind o modalitate extraordinară pentru a atrage atenţia asupra libertăţii de navigare pe internet a fiecărei persoane pe fondul măsurilor luate de guvernele lumii privind programele de supraveghere în masă la adăpostul invocării raţiunilor de siguranţă naţională.

”Când dreptul tău la confidenţialitate digitală este ameninţat, la fel se întâmplă şi cu dreptul tău privind libertatea de expresie”, potrivit lui Gabriel Cubbage, director executiv al companiei AdBlock, conform www.amnestyinternational.com.

Reporteri Fără Frontiere şi Amnesty International au avut iniţiativa marcării acestei zile pentru prima dată la 12 martie 2008. Într-o scrisoare publică, Jean Francois Julliard, secretar general al Reporteri Fără Frontiere, şi Larry Cox, director executiv al Amnesty International, cereau factorilor decizionali ai companiilor Google, Microsoft şi Yahoo! să ia în considerare marcarea acestei zile.

”Unele state sunt implicate în niveluri orweliene de supraveghere, având drept ţinte în mod special vieţile şi activităţile celor care luptă pentru apărarea drepturilor omului – avocaţi, jurnalişti şi activişti pentru pace. Această dezvoltare continuă a noilor metode de represiune ca reacţie la conectivitatea în creştere este o ameninţare majoră a libertăţii noastre de expresie”, potrivit secretarului general al Amnesty International Salil Shetty, conform www.amnestyinternational.com.

Guvernele lumii caută cu aviditate noi modalităţi de exercitare a puterii prin care să poată controla aspectele tot mai ample ale comunicării online, conform Amnesty International. În timp ce unele guverne caută modalităţi legislative să ofere puteri sporite autorităţilor care desfăşoară supravegherea în masă şi cenzurează ceea ce oamenii urmăresc în mediul online, alţii încearcă să obţină tehnologii care le permit să supravegheze online persoanele, să le acceseze neautorizat dispozitivele şi să cenzureze libertatea de expresie online.

În ultimii ani, Danemarca, Finlanda, Franţa, Olanda, Pakistan, Polonia şi Elveţia au căutat să implementeze noi legi de informaţii care să le sporească capacităţile de spionare a comunicaţiilor pe teritoriul lor naţional dar şi în exterior. China şi Kuwait au adoptat legi care scot în afara legii şi restricţionează anumite postări în mediul online, potrivit www.amnestyinternational.com.

Conform unei analize realizate de Amnesty International, în 2015, în 16 state ale lumii numeroase persoane au fost arestate pentru ce au declarat sau au transmis în mediul online.

Reporteri Fără Frontiere a instituit în 2006 o Listă a statelor inamice ale internetului ţinând cont de politicile promovate la nivel naţional privind controlul, cenzura şi supravegherea online. Printre aceste state se numără: Bahrain, Belarus, China, Cuba, Etiopia, India, Iran, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Arabia Saudită, Turkmenistan, Marea Britanie, SUA, Uzbekistan, Vietnam, potrivit site-ului oficial al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere. În 2007, a fost realizată o nouă listă cu state aflate în atenţie privind cenzura cibernetică, iar printre acestea se numără: Australia, Egipt, Franţa, Coreea de Sud, Turcia.

Cu prilejul Zilei internaţionale împotriva cenzurii cibernetice, Reporteri Fără Frontiere a instituit Premiul Netizen ce recompensează un utilizator de internet, un blogger, un activist împotriva cenzurii cibernetice sau un grup care a avut o contribuţie la apărarea libertăţii online de expresie. Premiul a fost decernat începând din 2010. Primul premiu a fost acordat portalului Change for Equality dedicat activiştilor privind drepturile femeilor în Iran. În 2011, premiul a fost decernat grupului tunisian Nawaat, pentru ca în 2012 să fie acordat cetăţenilor sirieni şi activişti ai Centrului Media pentru Comitetele de Coordonare Locală. Bloggerul vietnamez Huynh Ngoc Chenh a primit premiul în 2013, iar în 2014 bloggerul saudit Raif Badawi a fost cel care a primit premiul Netizen.

”Fără libertatea discursului nu există o lume modernă, ci doar una barbară”, potrivit artistului şi activistului chinez Ai Weiwei.

sursa: agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus