Evenimentul, care va avea loc pe data de 26 iunie 2014, cu începere de la ora 12.00, se desfăşoară în baza unui protocol de colaborare încheiat la sfârşitul anului 2012 între MCDR şi ArchaeoTek-Canada.

C O M U N I C A T

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, în colaborare cu Archaeological Techniques and Research Centre (ArchaeoTek-Canada), organizează „Ziua Porţilor Deschise” la situl arheologic de la Rapoltu Mare (jud. Hunedoara).

În acest an, pe şantierul de la Rapoltu Mare, pe lângă specialişti din cadrul MCDR Deva şi de la ArchaeoTek-Canada, participă şi un număr de 14 studenţi, marea lor majoritate de la universităţi din Statele Unite ale Americii, însă şi de la instituţii de învăţământ superior din Canada, Marea Britanie, Malta şi Irlanda.

Pentru mai multe detalii asupra  activităţii şi proiectelor derulate de Archaeological Techniques and Research Centre (ArchaeoTek-Canada) puteţi accesa site-ul http://archaeotek.org/ sau le puteţi găsi în documentul de mai jos, care însoţeşte prezentul comunicat de presă.

Vă aşteptăm!

Biroul de Relaţii cu Publicul 

SURSA: Comunicat de presă MCDR

FOTO: Liliana Țolaș – director MCDR

 

ARCHAEOTEK – CANADA

ARCHAEOLOGICAL TECHNIQUES AND RESEARCH CENTER

ArchaeoTek – Canada a fost creat de catre Andrei Gonciar in 2001 in Ottawa (Canada) ca un centru de cercetare in arheologie – si din 2008 in antropologie – cu o serie de scopuri foarte precise (http://www.archaeotek.org/about_us/14_years_of_archaeology_in_romania):

  1. Crearea unor platforme internationale de colaborare in domeniul arheolgiei si antropologiei
  2. A oferi un support logistic, tehnologic, tehnic, theoretic si practice unor proiecte in Transilvania pe care le consieram importante
  3. A educa societatea academica din SUA si Canada despre importanta trecutului Transilvaniei in formarea lumii occidentale
  4. A oferi posibilitatea unor studenti in arheologie si antropologie din strainatate sa se implice si sa contribuie la cunoasterea culturii si istoriei romane
  5. Si nu in ultimul rand, a oferi occidentului o alta imagine a Romaniei decat cea vehiculata de presa internationala

Din 2001 pana acum, mai multi de 600 de student si voluntari au participat la proiectele de colaborare internationale din Transilvania (http://archaeotek.org/2001-2013_project_teams) create de ArchaeoTek. Majoritatea participantilor vin din SUA si Canada, dar avem (si am avut) studenti si voluntari din Australia, Noua Zeelanda, Anglia, Irlanda, Franta, Germania, Suedia, Norvegia, Olanda, Grecia, Cehia, Rusia, si Taiwan. In ultimii 13 ani, ArchaeoTek a colaborat (si continua sa colaboreze) cu Muzeul Haaz Rezso din Odorheiu, Muzeul National al Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, Muzeul Judetean de Istorie din Brasov, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sf. Gheorghe, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National Brukenthal din Sibiu, Muzeul Castelul Corvinilor din Hunedoara si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

In 2012, pentru a celebra 10 ani de colaborare stiintifica in domenile arheologiei si antropologiei, ArchaeoTek a organizat o sesiune de o zi intreaga (http://www.archaeotek.org/archaeotek_news/archaeotek_conference_alert_-_tag_usa_2012_-_buffalo) in cadrul Conferintei Theoretical Archaeology Group (TAG-USA) care a avut loc la Buffalo (NY, SUA), la care au participat colaboratorii nostrii din SUA, Canada, Anglia si Romania. Aceasta sesiune a fost foarte importanta deoarece este prima data cand intr-o mare conferinta de specialitate din SUA sau Canada, o sesiune de o zi intreaga a fost dedicata arheologiei si antropologiei Transilvaniei. In 2014, am prezentat o alta sesiune de comunicari in cadrul Conferintei Archaeological Institute of America (http://www.archaeotek.org/archaeotek_news/archaeotek_conference_alert_-_aia_conference_2014_-_chicago) care a avut loc in Chicago (SUA). In plus de aceste sesiuni de comunicari dedicate exclusiv arheologiei si istoriei transilvane, cercetatorii si studentii ArchaeoTek au prezentat rezultatele cercetarilor noastre in cadrul tuturor conferintelor de specialitate din SUA si Canada (http://www.archaeotek.org/archaeotek_news).

VIATA DE-A LUNGUL “AUTOSTRAZILOR” IMPERIULUI ROMAN

Acest proiect pilot foarte important este rezultatul unei colaborari directe intre Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva si ArchaeoTek – Canada. Scopul acestui proiect este de a observa cat de mult si in ce fel viata in epoca romana a fost legata de prezenta marilor axe de comunicare imperiale. In acest scop am ales aceasta regiune, de-a lungul axului rutier Sarmizegetusa Ulpia Traiana – Germisara – Alba Iulia, care se intersecteaza cu axul fluvial reprezentat de raul Mures. Lucrul cel mai imprtant esta ca istoria nu este o creatie abstracta care se gaseste in evenimente, cronici, studii, etc. Istoria este alcatuita dintr-un numar incalculabil de momente traite de oameni. Acesti indivizi au TRAIT istoria, au simtit-o si au gandit-o in viata de zi cu zi, de-a lungul drumurilor, in ritmul evenimentelor care au schimbat Europa. Ca atare, peisajul natural, (proto)urban, social, cultural, intelectual, religios si militar a fost schimbat de o maniera radicala prin aparitia acestor axe de comunicare cu caracter international. Aceasta cercetare are potentialul de a oferi o perspectiva antica la o problema de actualitate: ce inseamna pentru oameni sa traiasca de-a lungul „autostrazilor” momentului… (http://archaeotek.org/roman_provincial_settlement_excavation). Rezultatele acestui proiect unic in conceptia lui actuala o sa permita – de drept si de fapt – integrarea arheologiei si antropologiei Transilvaniei in gandirea si programul de studiu/cercetare a comunitatii stiintifice internationale, cu precadere in SUA si Canada care, la ora actuala, domina gandirea si cercetarea antropologica mondiala.

PROIECT:

Prof. Andrei Gonciar – Director (Arheolog/Antropolog), ArchaeoTek – Canada

Director/Coordonator de proiect

Dr. Gica Baestean – Arheolog Expert, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Responsabil stiintific

Alexander Brown – Antropolog/Arheolog, ArchaeoTek (SUA)

Director de cercetare (teren)

Angelica Balos – Arheolog Specialist, Directia Pentru Cultura – Hunedoara

Coordonator de proiect, Cercetator

Marius Barbu – Arheolog Specialist, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Cercetator

Alexandru Barbat – Arheolog Specialist, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane

Cercetator

Pentru mai multe informatii: http://www.archaeotek.org/our_staff

LISTA STUDENTI 2014

Name Surname Citizen University
Baker Grainne M. IRL Oxford University
Wyatt Madeline K. USA Randolph-Macon College
Young Kimberly W. USA Boise State University
Meroney Marie USA Beloit College
Mullender Alec D. UK University of Western Ontario
Gonzales Veronica L. USA University of La Verne
Stocker Henri L. USA College of Charleston
Funk Jennifer K.A. Canada University of Manitoba
Maloy Ian M. USA West Chester University
Scagnelli Emma USA St. Catherine University
Szafara Victoria USA Temple University Philadelphia
Smith Allan Malta Melbourne University
Chamness John P. USA University California Santa Barbara
McNamara John W. USA University of Massachusetts Amherst

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus