Ziua internaţională a neutralităţii este sărbătorită, în fiecare an, la data de 12 decembrie. Aceasta a fost marcată de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) începând cu anul 2017.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia, în unanimitate, la 2 februarie 2017, ca data de 12 decembrie să fie declarată Ziua internaţională a neutralităţii.

Ziua de 12 decembrie este a doua zi naţională a statului Turkmenistan, cunoscută în ţara din Asia Centrală şi ca ”Ziua neutralităţii”. Turkmenistanul şi-a declarat starea permanentă de neutralitate, fapt recunoscut de Adunarea Generală a ONU la 12 decembrie 1995 prin Rezoluţia 50/80 şi reafirmat la 3 iunie 2015, prin Rezoluţia 69/285.

Neutralitatea – definită ca statutul juridic care decurge din abţinerea unui stat de la orice participare la un război între alte state şi menţinerea unei atitudini de imparţialitate faţă de beligeranţi – este extrem de importantă pentru ca ONU să câştige şi să menţină încrederea şi cooperarea tuturor pentru a funcţiona independent şi eficient, în special în situaţii încărcate politic.

Întrucât Articolul 2 din Carta ONU obligă statele membre să îşi soluţioneze disputele internaţionale prin mijloace paşnice şi să se abţină de la ameninţarea sau utilizarea forţei în relaţiile lor, Adunarea Generală a reafirmat aceste obligaţii în Rezoluţia 71/275. Rezoluţia a subliniat, de asemenea, că politicile naţionale de neutralitate ale unor state pot contribui la consolidarea păcii şi securităţii internaţionale şi pot juca un rol important în dezvoltarea relaţiilor reciproc avantajoase între ţările lumii.

Politica de neutralitate presupune respingerea oricărei alianţe cu unul dintre statele combatante. Rostul zilei marcate de ONU la 12 decembrie este de a sublinia importanţa principiilor suveranităţii şi egalităţii în drepturi ale statelor membre, dreptul lor la integritate teritorială, autodeterminare şi de a respinge încercările de amestec în afacerile interne. Totodată, ziua amintită promovează rezolvarea paşnică, pe cale diplomatică a disputelor internaţionale, în aşa fel încât pacea şi securitatea mondiale să nu fie compromise.

Conceptul de politică de neutralitate este strâns legat de cel al diplomaţiei preventive, una din atribuţiile cheie ale ONU. După cum îi spune şi numele, rolul diplomaţiei preventive este de a opri sau limita conflictul internaţional în orice stadiu s-ar afla acesta. Medierea este un alt principiu promovat de ONU, utilizat în oricare din etapele unui eventual conflict armat între state: escaladarea conflictului, izbucnirea violenţelor şi implementarea acordurilor de pace.

În consecinţă, şi în conformitate cu principiile directoare pentru consolidarea coordonării asistenţei umanitare de urgenţă a sistemului Naţiunilor Unite, ţările cu statut de neutralitate joacă un rol important în furnizarea asistenţei umanitare în situaţii de urgenţă complexe şi dezastre naturale.

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus