La 21 noiembrie 2022 este sărbătorită, în România, Ziua limbii sârbe.

Iniţiatorul propunerii legislative pentru instituirea acestei zile în România a fost Gvozdenovici Slavomir, deputat din partea Uniunii Sârbilor din România. În expunerea de motive din textul legii se specifică faptul că pe teritoriul de azi al României comunitatea sârbă este atestată încă din secolul al VI-lea. În tot acest timp, limba şi cultura sârbe s-au dezvoltat necontenit, găsind aici un spaţiu prielnic pentru afirmare, potrivit www.cdep.ro. ”Pe tot acest parcurs istoric, de la Kiril şi Metodiu, Sfântul Sava şi călugărul sârb Nikodim, au existat şi există nenumărate exemple de intersectare, colaborare şi sprijin nu numai istoric, ci şi în cultură, în cele două limbi, în spiritualitate între români şi sârbi.”

La 5 aprilie 2016, proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, a fost aprobat la data de 6 septembrie 2016. Legea nr. 177/2016 pentru instituirea Zilei limbii sârbe a fost promulgată la 7 octombrie 2016 şi a fost publicată, la 14 octombrie 2016, în Monitorul Oficial.

Cu prilejul marcării Zilei limbii sârbe, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii sârbe se organizează manifestări dedicate acestei zile. Sărbătorirea zilei poate fi sprijinită de autorităţile locale şi centrale, de organizaţiile neguvernamentale, şi de alte instituţii, potrivit prevederilor Legii 177/2016. Totodată, în instituţiile de învăţământ în care este studiată limba sârbă se desfăşoară programe cultural-artistice, iar societăţile publice de televiziune şi de radiodifuziune pot include în programe momente de la evenimentele dedicate acestei sărbători.

Limbă indo-europeană, aparţinând familiei limbilor slave, limba sârbă este vorbită, la nivel mondial, de peste 11 milioane de vorbitori, conform https://slavic.ucla.edu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus