Din păcate, tradițiile și obiceiurile țărănești se sting cu fiecare zi care trece, iar anotimurile încărcate de magie și spirit bisericesc nu mai sunt sărbătorite așa cum au fost lăsate moștenire din buni străbuni, scrie Marcel Lapteș – “Anotimpuri magico-religioase”.
În tot mai puține sate hunedorene se mai păstrează astăzi cu sfințenie anumite obiceiuri, însă cu ani buni în urmă, anotimpurile si sărbătorile aveau o însemnătate deosebită atât pentru om, cât și pentru gopsodăria acestuia.
Blagoveștenia
Această zi era considerată de țăranul tradițional punctul final al revenirii la viață a tuturor ființelor zăvorâte în pământ peste iarnă, ca un moment decisiv al trezirii la viață. În credința populară, în această zi, țăranii din satele hunedorene făceau o serie de acte ce aveau ca scop purificarea oamenilor și a gospodăriilor.
Acum, la început de an agrar, era invocată fertilitatea prin stropitul pomilor, iar în cele mai multe sate hunedorene țăranii făceau focuri cu rolul de a alunga spiritele malefice din gospodării, dar și pentru a distruge ouăle larvelor cuibărite sub coaja copacilor.
foto: jurnalul.ro
Ziua Cucului
În alte zone, ziua de Bună Vestire este numită și a „păsărilor”, având în prim plan „Ziua Cucului”, care asemenea legendei biblice a vestirii Preacuratei Fecioare, anunță drumul către vatră.
foto: doxologia.ro
Țăranii din satele hunedorene credeau că de „Ziua Cucului” se face cel mai bun arat, dar fără a semăna, deoarece ziua Blagoveșteniei era cea care „dezlega limba tuturor păsărilor” și acestea puteau mânca semințele din brazdă. Tradiția spune de Buna Vestire este bine ca vechile dușmănii dintre oameni să piară pentru a intra în Sfintele Paște cu împăcare, iubire și dragoste.
De departe cea mai importantă însemnătate a acestei sărbători este legată de vestea că Fecioara Maria poartă în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, Buna Vestire fiind considerată o zi a fertilității, dar și a naturii.În acest fel, cucul devine o pasăre oraculară care oferea și prevestea comunității informații despre întregul caracter agrar al anului.Toate satele cinsteau această zi deoarece exista credința conform căreia, dacă nu era sărbătorită, asupra gospodăriilor se puteau abate nenorociri.
„Dezlegare la pește”
Buna Vestire înseamnă și „dezlegare la pește”. În această zi, indiferent dacă este de post sau de dulce, se mănâncă pește, aceasta fiind și unul dintre obiceiurile păstrate de-a lungul timpului, atât în zona rurală, cât și în cea urbană. Se spună că cei care vor mânca pește proaspăt prins, vor fi tot anul sprinteni și jucăuși.
foto: 1.bp.blogspot.com
Sursa: Marcel Lapteș – “Anotimpuri magico-religioase”
Foto sus: informatia-zilei.ro
Ultimele comentarii