Sloganul la modă în România e „Reînnoiți clasa politică!”. Mai dispuse să respecte aceste vorbe sunt partidele mai mici sau cele nou înființate.
Printre candidații care nu au mai făcut până acum politică se numără și Răzvan Giurgiu, candidatul care ocupă primul loc pe lista pentru Senat a Partidului Ecologist din România – medic veterinar, activist pentru protecția mediului și pentru drepturile animalelor.
Are 41 de ani, a absolvit în anul 2002 a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară, în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara. Este fratele lui Bogdan Giurgiu, surpriza alegerilor, clasat pe locul al treilea în cursa pentru postul de primar al municipiului Hunedoara.
Reporter.: Ce căutați în politică?
Răzvan Giurgiu.: Nu mai vreau și nu mai pot să stau și să privesc cum ne ducem de râpă. Eu sunt mai vocal așa, dar doar comentând de pe margine nu cred că mai rezolvăm ceva. M-am săturat să tot aud că nu se poate schimba nimic. Poate că m-am molipsit de la fratele meu.
Am un regret: trebuia să intru mai de multă vreme în politică. Îmi pare rău că am stat și am așteptat ca alții să schimbe ceva pentru noi. Eu sunt patriot. Știu, aproape că a devenit o rușine să spui că îți iubești țara. Eu nu vreau să plec din țara mea. Cu meseria pe care o am, aș putea trăi liniștit în străinătate. Vorbesc adesea cu prieteni de-ai mei care au ales sau, pur și simplu, au fost nevoiți să plece. Au țara în suflet și palmele pline de bătături sau de sânge, au spinarea ruptă de muncă. S-ar întoarce în țară mâine. S-au bucurat când au auzit că m-am implicat în politică. „Fă-o și pentru noi!”, mi-au spus. Eu nu am mai făcut politică până acum, s-a dus vremea criticilor de pe margine, e timpul să intrăm în teren!
R.: Ați intrat în teren, dar la o echipă mică, Partidul Ecologist din România, unde nu-i niciun star.
R.G.: Am fost la vot de fiecare dată, dar nu am găsit puncte comune cu nicio formațiune politică. Orice partid, orice organizație se ridică prin oameni. Lucrul cel mai de preț e integritatea acelor oameni. Eu mă regăsesc în valorile promovate de Partidul Ecologist din România. Respectul față de natură înseamnă respect față de oameni și, evident, față de animale. Gradul de civilizație al unei națiuni îl vezi imediat uitându-te la felul în care respectă mediul înconjurător. Dacă are respect pentru natură, să fiți siguri că respectă oamenii și animalele! Eu spun că viitorul va fi verde sau nu va fi deloc! Da, am intrat în politică pentru că vreau ca atât cât mă duc pe mine puterile să particip la elaborarea unei legi care să stopeze defrișările pentru măcar 10 ani în România, a alteia care să protejeze cu adevărat animalele. Sigur că e extrem de important ca românii să aibă salarii și pensii decente, condiții excepționale de tratament în spitalele românești, sistemul de învățământ să fie unul performant, sunt lucruri pe care noi, ecologiștii, le susținem din toată inima. Refuz să cred că aceste lucruri nu și le doresc toate partidele din țara noastră, dar noi, ecologiștii, adăugăm și grija pentru natură la toate acestea. Noi, oamenii obișnuiți, putem face totul. Fiecare câte puțin, cu câte o faptă bună, cu ceva mic. Dacă astăzi am ascultat un bătrân sau dacă am reușit să îi dau unui om o punguță cu mâncare pentru animăluțul său de companie, consider că am făcut o faptă bună.
R.: Cum poate un om care n-a mai făcut politică să-i înțeleagă pe politicieni?
R.G.: Nu oamenii trebuie să-i înțeleagă pe politicieni, ci politicienii pe oameni. Știți, eu sunt încăpățânat și refuz să cred că politica te poate schimba dacă tu ești un om integru. Vă dau exemplul meu, că nu îmi place să vorbesc despre ceilalți. Am lucrat 6 luni la stat, am demisionat în momentul în care am văzut că nu se respectă nicio normă. De ani buni lucrez la un cabinet veterinar din Hunedoara. De asemenea, colaborez cu niște ONG-uri care ajută persoane cu handicap, nevoiașe, dar și care aduc hrană și medicamente pentru adăposturile de animale. Fiind străini, normal că ne-au privit ciudat la început. Avuseseră niște experiențe nefericite cu români. Când au văzut că suntem serioși, și-au schimbat atitudinea. Colaborarea durează deja de ceva ani. Așa e și cu politicienii. Sunt ferm convins că oamenii își vor schimba atitudinea față de politicieni, dacă și politicienii le vor demonstra că le pasă de oameni.
Nu poți să le spui, de pildă, locuitorilor municipiului Hunedoara „hunedorenii mei” și apoi, prin firmele tale, să le iei majorări și penalități de 3,5 milioane de lei și vorbesc aici de doamna Hărău, care candidează, ca și mine, pentru un post de senator. Nu poți să-i păcălești pe oameni la nesfârșit. Știți ce-mi doresc eu cel mai tare?
Speranța mea – să apară o nouă generație de politicieni, nu neapărat tineri ca vârstă, dar care să nu mai fie atât de hămesită. Cu aceștia nu va mai fi atât de greu să mutiplicăm faptele bune. Atât vreau – să fim demni la noi în țară!
Nu cred ca sunt partide mari sau mici ,initial .Oamenii fac partidl mare sau mic ,depinde de deintuitia ,deinteligenta si de buna credinta a liderilor.Sunt de acord cu concluzia interviului .
Frumos spus, catre senat, inainte !
Si in PER tot dinastii ? 🙁