A trecut deja o săptămână din campania electorală. În județul Hunedoara nu am aflat încă nimic despre intențiile multora dintre candidați

 

Singurul lucru pe care îl fac susținătorii PNL și PSD e să acrediteze ideea că doar cele două formațiuni politice se află în lupta electorală pentru câștigarea celor 9 mandate de parlamentar – 3 pentru Senat și 6 pentru Camera Deputaților. În cursă sunt, totuși, 11 formațiuni: Alianța Liberalilor și Democraților, Alianța Noastră România, Partidul Ecologist Român, Partidul Mișcarea Populară, Partidul Național Liberal, Partidul România Mare, Partidul România Unită,  Partidul Social Democrat, Partidul Socialist Român, Uniunea Democrată Maghiară din România și Uniunea Salvați România. La Camera Deputaților, acestora li se adaugă și 18 liste cu reprezentanți ai minorităților naționale, altele decât cea maghiară.

Tot în prima săptămână, reprezentanții PNL și ALDE s-au umplut de ridicol semnând angajamente prin care se jură – liberalii – că vor demisiona după primul an de mandat, dacă nu sunt suficient de harnici, iar cei de la ALDE – dacă nu vor fi loiali partidului sau dacă vor schimba grupul parlamentar. Acțiunile lor arată că habar nu au de prevederile Constituției României, ceea ce ridică un mare semn de întrebare că vor fi în stare să inițieze proiecte de legi, adică principala activitate a unui parlamentar.

De asemenea, candidații au luat cu asalt piețele agroalimentare din județ, după care au postat fotografii mai ales pe Facebook. Imagini nefirești, cu oameni care se chinuie să atragă atenția electoratului.

15027901_1555674461113183_9177788820919130892_n

15032890_654461764714501_3512791914169006363_nTot pe Facebook, candidații și susținătorii acestora se întrec în postări și comentarii care conțin insulte fără număr. Campioni – de departe, susținătorii PNL și PSD.

Cele mai ridicole postări – ale candidaților Eleonora Carmen Hărău și Lucian Ovidiu Heiuș, ambii de la PNL. Echipa lui Hărău a postat o imagine în care sunt prezentate comparativ date despre activitatea parlamentară a candidaților care deschid listele PNL și PSD, Eleonora Carmen Hărău și Cornel Cristian Resmeriță și două fotografii ale acestora. Fotografia Eleonorei Carmen Hărău este una puternic retușată și e din campania din 2012. (vezi foto 3).  Mai mult, asistenta lui Hărău a scris pe Facebook: „O poză face cât o mie de cuvinte! Dacă o asemenea activitate e considerată  <un bolovan la gâtul partidului>…”. Dacă ar exista Protecția Consumatorului pentru produsele oferite de candidați în campania electorală, atunci sigur acea imagine s-ar încadra la produse înșelătoare.

foto 3

În schimb, postarea ridicolă a lui Lucian Ovidiu Heiuș stârnește mai mult râsul. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleț deasura căruia a scris: „România și Lucian Heiuș merg înainte!”. Noi, ceilalți cetățeni ai României, nu?! În filmuleț, cu o voce nefirească, Heiuș recită niște fraze stupide, iar în imaginile în care apare stând de vorbă cu cetățenii își ține mâinile în buzunare.

La PSD, predomină fotografiile pe care candidații le-au făcut cu Victor Ponta în debutul campaniei, dar și de la întrunirile electorale și, evident, nu lipsesc fotografiile din piețe. În plus, mesajul social – democraților, în prima săptămână de campanie, se reduce la „Ce bun premier a fost Ponta, ce rău e Cioloș!”.

Afișajul. Deocamdată, doar 4 formațiuni politice au început să pună afișe prin orașe. ALDE, PMP, PNL și PSD. Fotografii retușate grosolan, asocierea cu liderii naționali – la ALDE și PNL, combinată la PNL și cu cea a lui Mircia Muntean, o poză de grup oribilă la PSD – cam așa arată afișele cu care partidele încearcă să atragă electoratul.

Campania din mass-media e la fel de stupidă. Candidații ne spun povești de adormit copiii. Oricum, la fel e și cea de la nivel național. Cifre aruncate, angajamente, multe lucruri care nu se vor putea înfăptui niciodată. Nimeni nu încearcă să explice electoratului care este rolul Parlamentului, cum se formează mai apoi majoritatea care va da un Guvern.

De asemenea, se pune accent pe candidați, nu pe lista de partid, inducând electoratul în eroare. Este vot pe listă, nu uninominal ca până acum. Un candidat ce este pe locul I are mult mai multe șanse să intre în Parlament decât unul de pe locul al patrulea sau al cincilea, chiar dacă a intrat în competiție din partea unui partid mai mare.

Au punctat la capitolul „așa da” în această săptămână reprezentanții PER, care și-au început campania electorală donând sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus