Se pare că Sorin Grindeanu nu e dispus să demisioneze, chiar dacă întreg cabinetul a demisionat. Situația nu poate fi tranșată de Klaus Iohannis, pentru că, deși este numit de președintele României, premierul poate fi demis doar de către Parlament, prin moțiune de cenzură.
De unde am plecat și unde am ajuns?
În 11 decembrie 2016, PSD a câștigat alegerile parlamentare și imediat a făcut alianță cu ALDE. O lege promovată în perioada în care PSD era condus de Adrian Năstase s-a întors împotriva dorinței de mărire a lui Liviu Dragnea. Persoanele condamnate nu pot să dețină funcții în Guvern. Prin urmare, Dragnea a nominalizat-o pe Sevil Shhaideh drept candidat la funcția de premier. După câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus „nu”. După alte căutări, Liviu Dragnea vine cu propunerea – Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Timiș. Printr-un sms trimis lui Grindeanu, Iohannis acceptă nominalizarea. Guvernul este votat în Parlament. Dragnea a răsuflat ușurat și părea că și-a găsit marioneta perfectă. În toate emisiunile în care a apărut alături de premier, președintele PSD a ținut să arate că el conduce tot, că prim-ministrul este doar un executant perfect. De altfel, și cei mai mulți miniștri i-au fost impuși de către Liviu Dragnea. Nici nu s-a instalat bine în Palatul Victoria că Guvernul Grindeanu a avut parte de mișcări de stradă după aprobarea celebrei OUG nr. 13. Acestea au continuat câteva săptămâni. Au curs contestațiile la CCR, au intrat în joc președintele României, procurorul general, procurorul șef al DNA etc. În iureșul evenimentelor, procesul lui Liviu Dragnea și-a consumat niște termene. Condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”, dacă mai primește o condamnare președintele PSD ajunge la închisoare. Îi este teamă lui Liviu Dragnea de închisoare? Cu siguranță, da! Trebuie modificate codurile – cel penal și de procedură penală? Cu siguranță, da! Chiar dacă e nevoie de corecții, opinia publică va fi convinsă că acestea se fac în folosul lui Liviu Dragnea.
Au urmat câteva luni de bâlbâieli în actul de guvernare, gen „uite măririle de salarii, nu-s măririle”. Tensiunile au crescut și încet, încet a început să se vorbească despre faptul că Sorin Grindeanu este „omul sistemului”, mai pe românește premierul ar fi ceea ce numim azi „securist”.
Deși se vorbea de tensiuni între conducerea PSD și Sorin Grindeanu, liderii social – democrați au încercat să ascundă acest lucru opiniei publice. Era clar că nu e pace și că marioneta Grindeanu a rupt ațele. Era chestiune de zile ca scandalul să devină public. Și semnalul a fost dat de către Gabriela Firea. Acesta a declarat în data de 4 iunie la emisiunea „Subiectiv”, la Antena 3, că a preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că nu se mai consultă cu premierul Sorin Grindeanu „ca la început”, dând exemple de proastă colaborare cu Guvernul la nivelul Primăriei, unde proiectele „se lovesc de un zid”, iar relaţia cu administraţia locală este „mai proastă” decât pe vremea Cabinetului Cioloş. „Privesc şi eu cu atenţie şi puţină îngrijorare faptul că domnul preşedinte a explicat că premierul nu se mai consultă la fel de des cu el ca la început, că nu se mai întâlnesc la fel de des ca la început. Motivele pentru care sunt în această situaţie nu le cunosc, dar mă îngrjiorează faptul că premierul nu mai are timp să se întâlnească cu preşedintele partidului”, a spus Gabriela Firea. Ea a vorbit şi despre relaţia Guvernului cu administraţia locală, în special cu Primăria Capitalei, unde Executivul nu ar ajuta-o. Și bătălia a început!
Sub pretextul că se face analiza activității Guvernului, liderii PSD au convocat Comitetul Executiv, celebrul CEX, forul partidului în care ți se taie capul. Și a venit ziua execuției. Fără să aștepte discuțiile din PSD, ALDE anunță că își retrage susținerea pentru Guvern. Câteva ore mai târziu , după ce s-a simulat analiza activității Guvernului Grindeanu, i s-a cerut capul premierului. Într-o lume normală, situația stă cam așa: partidul te numește, partidul te demite. Pentru că trăim în România, acest lucru n-a mai fost posibil și am ajuns în situația în care prim-ministrul a rămas singur în Guvern, toți miniștrii demisionând. Totodată, Sorin Grindeanu i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze, pentru că el a ales miniștrii. Au urmat schimburile de replici în declarațiile de presă ce au urmat deciziei CEX al PSD. Dragnea și Tăriceanu i-au cerut lui Grideanu să demisioneze, iar acesta a replicat că nu o va face.
Joi, Grindeanu s-a dus la serviciu și a fost singur în Guvern. El are la dispoziție 15 zile să transmită demisiile președintelui statului, pentru ca Iohannis să ia act de ele și să semneze decretele de revocare din funcție. „Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României”, a spus Grindeanu.
Câteva ore mai târziu, prin vocea purtătorului de cuvânt, președintele Klaus Iohannis a transmis următoarele: Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.
Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet. În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură: Potrivit art. 106 din Constituția României, ‘funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege’. Conform art. 107 din Legea Fundamentală, ‘Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern’. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.
Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.
Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri”.
PSD a convocat o nouă ședință a Comitetului Executiv. Înainte de aceasta, Sorin Grindeanu a scris pe Facebook: „De peste 20 de ani sunt în PSD și vă asigur de respectul meu pentru tot ce ați făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăț în niciun fel de funcția de Prim-ministru, pe care o ocup și datorită susținerii pe care mi-ați acordat-o. Vreau să mă asigur că președintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia. Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic președintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situație! Vă propun o largă consultare în partid, cu toți cei care muncesc și cred în mod real în PSD! Vreau să cântăriți bine ce decideți astăzi. Avem o datorie față de România. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competență și responsabilitate”.
În timp ce liderii PSD erau în ședință, au venit informațiile că Victor Ponta urmează să devină secretar general al Guvernului.
În CEX s-a votat excluderea lui Sorin Grindeanu din PSD, dar și pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pe care tot acest partid l-a propus și votat în Parlament. De fapt, vorbim de o moțiune de cenzură împotriva unui singur om. Premieră în istoria României!
Ultimele comentarii