Administratorul public al municipiului Brașov, Miklos Gantz, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că înzăpezirea domeniului schiabil în Poiana Brașov va începe la 1 noiembrie, astfel ca iubitorii sporturilor de iarnă să aibă posibilitatea să schieze încă din prima parte a lunii decembrie.

“Pe 1 noiembrie, domeniul schiabil va fi pregătit integral pentru începerea înzăpezirii. Sunt lucrări premergătoare pornirii sezonului de schi, respectiv revizii, întrețineri, reparații, probe, avize. Aceste lucruri sunt în desfășurare în momentul de față și se intenționează finalizarea lor până la 1 noiembrie. Asta înseamnă că, pe 1 noiembrie, dacă temperaturile vor permite — avem nevoie de minus patru grade Celsius, aceasta este temperatura optimă — vom începe înzăpezirea prin punerea în funcțiune a instalațiilor. Din informațiile pe care le avem, la începutul lunii noiembrie vom avea temperaturi cu minus. Înzăpezirea domeniului schiabil ar putea dura între cinci și maximum 10 zile. Este dorința noastră și probabil a utilizatorilor domeniului schiabil pentru a putea schia cât mai repede, astfel încât ne dorim ca, în prima parte a lunii decembrie, să se poată schia”, a spus sursa citată.

Toate cele opt instalații pe cablu, două telecabine, o telegondolă, două telescaune și trei teleschiuri vor fi revizuite și funcționale, iar în cazul competițiilor sportive va fi funcțional și teleschiul Ruia (care anul trecut nu a funcționat).

“Este un dispozitiv de transport pe cablu suplimentar, care dublează telescaunul Ruia, dar este foarte bine să-l avem pregătit mai ales pentru competițiile sportive din Masivul Postăvarul, care vor fi mai multe în acest sezon, așa după cum spun organizatorii acestora”, a adăugat administratorul public.

Acesta a menționat că, în zilele de 11 și 12 octombrie, ISU Brașov, Poliția Locală și alte nouă instituții, inclusiv Salvamont, cu care Primăria a încheiat protocoale, vor efectua verificări și o simulare a unei situații de urgență denumite generic “Salvare la înălțime”. Același lucru se va întâmpla și în zilele de 18 și 19 octombrie, seara după ora 16.00, când va fi aceeași procedură, dar în condiții de întuneric.

Administratorul public al municipiului Brașov a mai spus că deficiențele constatate la sfârșitul sezonului trecut cum ar fi, arbori căzuți, dizlocări de roci, plase de protecție de pe marginea pârtiilor de schi deteriorate au fost remediate.

“În ceea ce privește lacul de acumulare de unde se preia apa pentru înzăpezirea pârtiilor, în proporție de 82% are apă acumulată din precipitații, dar vom suplimenta cu încă 10% cantitatea și va fi suficientă pentru pârtii. Cele 120 de lăncii, 10 tunuri fixe și 19 tunuri mobile pentru producerea zăpezii sunt pregătite pentru a intra în funcțiune, iar cele patru ratrakuri sunt funcționale”, a punctat Gantz.

Acesta a precizat că, începând din 16 octombrie, parcarea cu peste 400 de locuri din Poiana Mică va fi deschisă astfel că schiorii își vor putea lăsa mașinile aici, urmând să fie transportați până la baza pârtiei cu mijloace de transport în comun, evitându-se astfel blocajele din stațiune în timpul sezonului, când polițiștii erau nevoiți să oprească circulația între Brașov și Poiana Brașov din cauza numărului mare de mașini.

Tarifele pentru transportul pe cablu urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Local din această lună, propunerea fiind ca acestea să rămână la nivelul celor din sezonul trecut, respectiv 20 de lei o urcare cu telecabina și 35 de lei urcare și coborâre. Cartelele pentru telecabină, telegondolă, telescaune și teleschiuri au prețuri cuprinse între 30 de lei și 550 de lei, în funcție de numărul de puncte. Pentru copii reducerea este de 50%.

Domeniul schiabil din Poiana Brașov a fost extins și modernizat în urmă cu cinci ani. Pârtiile au o lungime de 24 de km și se întind pe o suprafață de 85 de hectare. Cele mai aglomerate pârtii din stațiune sunt Bradul, Lupului, Drumul Roșu și Sulinar. Schiorii începători pot folosi pârtia Bradul, care are și nocturnă.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus