Ziua Mondială a Stomatologului este sărbătoarea profesională a dentiștilor și medicilor stomatologi, celebrată în întreaga lume pe 9 februarie.

Ziua Mondială a Stomatologului este celebrată cu scopul de a promova importanța sănătății dentare și a serviciilor stomatologice.

Această zi se concentrează pe sensibilizarea publicului asupra importanței sănătății dentare și a prevenirii problemelor dentare.

Scopul acesteia este de a încuraja oamenii să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți și a-și proteja sănătatea dentară.

Ziua este dedicată Sfintei Apolonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor.

Sfânta Apolonia a făcut parte dintr-un grup de fecioare martire care au suferit în Alexandria în timpul unei răscoale locale împotriva creștinilor.

Conform tradiției bisericii, Sfânta Apolonia a fost torturată și toți dinții i-au fost smulși sau sparți cu violență extremă.

Din acest motiv, ea este considerată drept patrona stomatologiei și a celor care suferă de dureri de dinți sau alte probleme dentare.

Cine a fost Sfânta Apolonia

Conform tradiției, ea a fost torturată și ucisă pentru refuzul de a renunța la credința sa creștină. În artă, Sfânta Apolonia este reprezentată cu pumnal sau cu un instrument pentru extragerea dinților, deoarece se crede că a suferit o astfel de tortură înainte de moarte.

Ea este venerată ca sfântă în Biserica Catolică și in Biserica Ortodoxă, unde este considerată un model de curaj și credință.

Apolonia (sau Apolonia) avea doar 14 ani când s-a convertit la Creștinism împotriva dorinței părinților, oameni de vază ai orașului Alexandria.

S-a ocupat de îngrijirea celor săraci, bolnavi, necăjiți și înfometați, de orfani și de văduve.

În anul 234 după Hristos, când Apolonia avea vârsta de 40 de ani și era una dintre cele mai iubite și respecatate femei, în Alexandria a izbucnit o revoltă împotriva creștinilor.

A fost prinsă și torturată. În timpul judecății, în piața orașului, concetățenii ei i-au scos dinții, unul câte unul.

Apoi au aprins un foc mare în care au amenințat că o vor arde de vie, dacă nu îl va huli pe Dumnezeu. Atunci a cerut să i se dezlege mâinile și a zis: „Dumnezeu va pune capăt suferinţelor mele”, după care s-a aruncat de bună voie în flăcări.

În anul 300, pe data de 9 februarie, Apolonia a fost canonizată, devenind Sfânta Mare Muceniţă Apollonia, diaconița.

Sfânta Muceniță Apolonia îi protejează pe bolnavii cu suferinţe.

Este înfăţişată adeseori cu un instrument al profesiei şi o carte în mână, în timp ce flăcările îi cuprind trupul. În temeiul acestor considerente, mai târziu, în Evul Mediu, breasla dentiştilor a adoptat-o drept protectoare.

Ziua Internaţională a Stomatologului a fost sărbătorită prima dată în anul 1984 la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Stomatologilor.

sursa: alba24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus