Societatea comercială INTRALPIN SRL Certeju de Sus a obținut anul trecut un permis de exploatare cu o valabilitate de un an pentru o suprafață de 0,5 hectare din cariera de piatră din satul Băiaga, comuna Certeju de Sus. Permisul a fost obținut cu acordul SC DEVAGOLD SA Deva și are avizul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Exploatarea însă este blocată pentru că societatea care a obținut permisul de exploatare refuză să utilizeze calea de acces indicată de Consiliul Local al comunei Certeju de Sus.
Pe ce drum ar trebui să circule utilajele de mare tonaj?
Reprezentanții Primăriei susțin că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) cu care inclusiv reprezentanții SC INTRALPIN SRL au fost de acord prevede utilizarea unei căi de acces industrială pe ruta Băiaga – Bocșa Mare – Bocșa Mică – DJ761, un drum situat în extravilanul comunei. În realitate însă, acest drum (care are o distanță de 7,9 km) este asfaltat doar pe o porțiune de 1 kilometru – lucrare executată de SC DEVAGOLD SA în perspectiva lucrărilor de exploatare ce vor avea loc aici. Porțiunea de drum rămasă este aproape imposibil de parcurs, susțin reprezentanții SC INTRALPIN SRL. „Drumul pe care vor cei de la Primărie să-l utilizăm practic nu există, pe acolo nu se poate circula cu utilajele noastre”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro reprezentantul SC INTRALPIN SRL, Daniel Bugnar (foto sus).
Pentru că, susțin reprezentanții societății, drumul este impracticabil, șoferii angajați au fost îndrumați să circule prin satul Hondol, folosind drumul comunal 28C. „Locatarii riverani drumului comunal s-au revoltat pe bună dreptate spun eu, pentru că utilajele folosite de această societate sunt de mari dimensiuni. Unul din agregatele aduse săptămâna trecută cântărește 59 de tone, vă imaginați de ce se întâmplă în aceste condiții cu drumul și cu casele oamenilor”, a declarat Petru Câmpian (foto jos), primarul comunei Certeju de Sus.
Reprezentanții Primăriei susțin că nu pot asfalta drumul industrial în regie proprie și nici nu pot permite SC DEVAGOLD SA să facă acest lucru din cauza faptului că terenurile din zonă, pe care se află drumul, nu au fost încă retrocedate. Drept urmare, proprietarii (există peste 600 de cereri) nu au posibilitatea legală de a renunța la drepturile lor în favoarea constructorului sau beneficiarului.
Au de recuperat pierderi de 100.000 de euro pe lună
Reprezentanții SC INTRALPIN SRL spun că, în condițiile neînceperii exploatării pentru care permisul expiră la data de 2 iulie 2014, societatea înregistrează pierderi de peste 100.000 de euro pe lună. Conform avizelor, SC INTRALPIN SRL ar trebui să exploateze circa 140.000 de tone de piatră până la începutul lunii iulie, asa înseamnă transporturi de peste 2.000 de tone în fiecare zi. „Nu putem accepta ca mii de tone de piatră să treacă prin comună, pentru că riscăm să punem în pericol investițiile făcute: avem canalizări, sisteme de distribuție a apei…”, susține primarul comunei.
În acest condiții, șoferii societății au fost trași pe dreapta în data de 4 aprilie 2014, iar de atunci orice activitate a fost blocată.
Primăria vrea să introducă limite de tonaj pe drumurile comunale
Pentru a nu mai permite SC INTRALPIN SRL să se folosească de drumurile comunale, reprezentanții Primăriei spun că vor introduce restricții de tonaj. „Lucrăm la un proiect de hotărâre prin care vom limita la 12 tone greutate maximă admisă pe drumuri”, a declarat Petru Câmpian.
Edilul comunei mai spune că cheia rezolvării problemei se află la SC INTRALPIN SRL. Astfel, Petru Câmpian crede că aceștia pot amenaja provizoriu drumul respectiv folosind chiar piatra din cariera care urmează să fie exploatată. „Porțiunea de aproape 7 km poate fi amanajată ca să poată fi utilizată. Dacă vroiau să facă ceva, își puneau la dispoziție arsenalul pe care îl au la dispoziție și, în două zile, drumul era gata. Alții care au avut nevoie, așa au procedat”, susține primarul de la Certej.
Între timp, cei aproape 40 de angajați ai SC INTRALPIN SRL (după spusele primarului, doar 7-8 locuitori ai comunei ar fi de fapt angajați) nu știu ce vor face în continuare întrucât locurile de muncă le sunt puse în pericol. În lipsa unei înțelegeri între cele trei entități (SC INTRALPIN SRL – PRIMĂRIA CERTEJU DE SUS – SC DEVAGOLD SA), investiția rămâne blocată, iar economia zonei se limitează la resursele existente.
Uitaţi-vă la feţele lor……..propagandişti de meserie…..dava verificati fotografiile de la Roşia Montană o să-i găsiţi şi pe acolo!!!
Cine a dat autorizatie, si cine a primit autorizatie nu a vazut drumul? Eu cred ca au vazut drumul si au mizat pe faptul ca dupa aceia vor face presiuni sa schimbe traseul, mai conteaza ca se strica casele riveranilor? Nu, nu conteaza, trecem la victime colaterale. De acord cu Geo.