Albumul fotografic „Hunedoara tărâm binecuvântat”, semnat de Vasile-Cosmin Nicula, a fost lansat, marţi, la sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Naţional al Literaturii Române, sediul din Calea Griviţei.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefaţatorul volumului, a afirmat că albumul este „o realizare de excepţie”.

„E un album aşa cum trebuie să fie un album dedicat unei părţi superbe din ţara noastră. Are tot ce îi trebuie: are poze superbe, are texte care explică frumos ceea ce e acolo. Şi mi-aş dori să existe iniţiative de genul ăsta în mai toate locurile României, dacă nu în toate, pentru că avem ce arăta. Este o realizare de excepţie. Înţeleg că deja peste 1.000 de exemplare au fost distribuite. Cu certitudine va avea succes şi în continuare. Înţeleg că va exista şi o versiune în limba engleză. E bine să fim conştienţi de ceea ce avem şi să împrăştiem şi să împărţim cu cât mai multă lume aceste minunăţii pe care Dumnezeu le-a lăsat în România”, a spus Romaşcanu.

Anca Ivaşcu, redactorul şef al Editurii Monitorul Oficial, a arătat că lucrarea lansată reprezintă “o bătaie de inimă a unui român”.

„Acest exemplar pe care îl lansăm astăzi este o bătaie de inimă a unui român care a simţit nevoia să facă ceva pentru judeţul de unde vine. E un gest de recunoştinţă şi, în acelaşi timp, este un act de educaţie pentru fiecare dintre noi. În carte o să găsiţi 29 de obiective naturale, arhitecturale. O să vedeţi că fiecare pleacă de la un citat, fiecare are o poveste care pleacă de la un citat, iar acel citat este esenţa, este miezul, rostul poveştii obiectivului descris în carte, într-un dialog simplu, dar foarte onest, căruia noi ne-am străduit să îi dăm viaţă editorial, tipografic, să facem din această bijuterie, acel judeţ Hunedoara, cel mai bun exemplu că se poate. Mi-aş dori ca această carte de vizită să fie pentru fiecare judeţ în parte, pentru fiecare regiune. Avem ce demonstra!”, a subliniat Anca Ivaşcu.

Directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, a mărturisit că textul “succint şi la obiect” şi fotografiile “absolut minunate” l-au făcut să descopere că sunt locuri în ţară despre care nu ştia “aproape nimic”.

„Trebuie să spun că mi-a plăcut textul, care este succint şi la obiect. Nu sunt cuvinte în plus, nu sunt vorbe spuse la nimereală, sunt lucruri spuse de un om care cunoaşte foarte bine acest judeţ, iar fotografiile sunt absolut minunate. Vă rog să mă credeţi că nu mi-am reconsiderat ţara, dar pur şi simplu am descoperit că sunt locuri în ţara în care m-am născut – şi pe care, normal, ca orice român, o iubesc – despre care nu ştiam aproape nimic. Şi vă rog să mă credeţi că am călătorit ceva în România, ca muzeograf de o viaţă, ca iubitor de patrimoniu, ca arheolog în tinereţe”, a spus Niţulescu.

Directorul MNTR a reamintit că Hunedoara este judeţul cu cea mai mare concentrare de bunuri culturale de patrimoniu din România.

„Şi când spun asta mă refer la monumente istorice, muzee şi patrimoniul cultural imaterial. Cea mai mare concentrare este în judeţul Hunedoara, ceea ce înseamnă că pentru noi, pentru români, acest judeţ este un fel de inimă a României. Din păcate, nu este suficient de bine cunoscut acest judeţ”, a adăugat Niţulescu.

El s-a declarat „mândru” că în curtea MNTR se află o bisericuţă adusă de ctitorul instituţiei muzeale, Horia Benea, în anul 1992 din judeţul Hunedoara.

Directorul general al Bibliotecii Naţionale a României, istoricul Adrian Cioroianu, a afirmat că astfel de cărţi ar trebui să apară în fiecare judeţ.

„Deşi ele par efectiv cuprinzătoare, deşi sunt (…) câteva mii de fotografii probabil, în orice caz sute şi sute de fotografii, textele într-adevăr sunt reduse şi nu e rău, este esenţial, fotografiile spun totul, dar credeţi-mă că niciunul dintre noi nu le-a vizitat pe toate acestea. Şi eu sunt unul dintre cei care am pretenţia că am vizitat Deva, am vizitat judeţul Hunedoara în ansamblul lui, dar sunt lucruri pe care nu le-am văzut”, a spus Cioroianu.

El a pledat pentru exploatarea, din punct de vedere turistic, a casei lui Petru Groza din Deva şi a făcut un apel la “redescoperirea propagandei româneşti”.

„Rămâne, poate, ca şi noi, într-un viitor, sper să fie un viitor apropiat, să redescoperim necesitatea propagandei româneşti. Deocamdată, nu e cazul, nu se mai fac filme de istorie, seriale, deşi, slavă Domnului, istoria României ar permite foarte multe lucruri”, a menţionat istoricul.

Vasile – Cosmin Nicula, autorul albumului, a mărturisit că, „din cele şapte municipii, şapte oraşe, 55 de comune şi 418 sate, a făcut câte un periplu peste tot, cel puţin 400 din cele 418 sate fiind vizitate”.

„Când am început să scriu această carte, cu foarte multă modestie şi cu cuvinte simple – eu nu sunt un scriitor, sunt doar un admirator al judeţului Hunedoara şi un influencer (…), îmi place să cred că sunt un influencer al judeţului Hunedoara, intenţia a fost alta. Iniţial am deschis o pagină de Facebook şi am început să promovăm imaginile frumoase din acest tărâm binecuvântat numit Hunedoara. Aprecierile avute pe Facebook ne-au dus cu gândul să le punem într-o carte, care, neputând cuprinde toate obiectivele turistice din judeţul nostru, ne-au dus cu gândul să mergem la volumul doi, apoi la volumul trei şi, din discuţiile pe care le-am auzit astăzi, aici, cred că urmează şi volumul patru, chiar cinci”, a mărturisit Nicula.

El a anunţat că albumul va fi lansat şi pe 21 aprilie la Castelul Corvinilor, iar celelalte la Cetatea Devei, Hunedoara, şi Alba Iulia şi a precizat că acest prim volum va fi tradus în limba engleză, următoarele fiind bilingve.

Despre volumul lansat au mai vorbit directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Alexandru Constantin Chituţă, care a apreciat că lucrarea „e o carte care are mii de texte”, potrivit proverbului japonez care spune că o imagine face cât 1.000 de cuvinte, Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Au fost prezenţi parlamentari, membrii ai Curţii de Conturi şi ai altor instituţii centrale şi locale, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă.

***
Primul dintr-o serie de trei volume, albumul fotografic apărut recent la Editura Monitorului Oficial oferă, potrivit editurii, „un spectacol în imagini al unuia dintre cele mai frumoase şi încărcate de istorie judeţe ale ţării, Hunedoara: 29 de obiective turistice, istorice, culturale şi religioase în 326 de imagini de suflet care, prin calitatea reproducerii, au darul de a te transpune în acele locuri şi texte care îţi stârnesc curiozitatea şi te fac să vrei să ştii mai mult”.

Obiectivelor cunoscute – precum Castelul Corvinilor, Sarmizegetusa Regia, Cetatea Deva, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Complexul de monumente de la Ţebea – li se alătură bogăţii naturale şi arhitecturale mai puţin cunoscute, cum ar fi Curtea nobiliară a Cândeştilor, Muzeul Satului Tradiţional, Băile termale romane – Germisara, Furnalul de la Govăjdia, Bolta Apei, Satul de marmură Alun, Viaductul Luncoiu, Cascada Clocota, Cascada Lolaia, Arboretumul Simeria.

„Îi rugăm pe cititori să privească în jur şi să compare. Să vadă cum se raportează la ţara lor ruşii, sârbii, ungurii, bulgarii, grecii. De asemenea, îi îndemnăm să sondeze orizonturi mai îndepărtate, precum Statele Unite ale Americii, Franţa, Olanda, Suedia, Norvegia, Finlanda, Irlanda, dar şi ţări ale Asiei, Americii Latine şi chiar Africii. Peste tot, oamenii, în marea lor majoritate, îşi iubesc patriile nu neapărat pentru că sunt mari sau bogate ori prospere, ci pentru că sunt ale lor. România – bună-rea – este a noastră şi de noi depinde dacă va fi mai primitoare şi mai atractivă”, notează preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, într-un mesaj pe coperta patru a albumului.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus