De ceva vreme mă tot gândesc ce-i lipsește județului Hunedoara de nu poate să depășească perioada comunistă, aceea de județ monoindustrial în care toată lumea avea serviciu și primea și o locuință. Sunt vremuri apuse, cu bune și rele, cu multă suferință, dar și cu bucuriile pe care le-a dat viața fiecăruia. Un județ în care și-au găsit loc, cred, reprezentanți ai fiecărei localități din România. Au fost câteva decenii în care ardeleni, moldoveni, olteni etc., români, maghiari, germani, evrei, greci și mulți alții au trăit, așa cum au putut, împreună.

O lume s-a prăbușit în decembrie 1989. O alta și-a făcut loc și viețile tuturor s-au schimbat. Județul Hunedoara s-a prăbușit întâi violent, prin disponibilizările masive din minerit și siderurgie, în principal. Totul a fost pus la pământ. E prea mult de scris cum. E prea mult de scris câte drame individuale s-au consumat sub ochii noștri. Statisticile neoficiale arată că peste 100.000 de hunedoreni sunt plecați din zonă, deși ei au acte de identitate înregistrate în județ.

Ce fac, unde sunt, putem bănui – cei mai mulți în străinătate și o parte – în orașe mari din țară. Vremurile s-au schimbat și noi toți în același timp cu ele.

Totuși, de ce ne revenim atât de greu? Da, în principal vina e a celor care au condus țara timp de 30 de ani. Da, au partea lor de vină. Evident că e și a noastră. Trăim cu nostalgia trecutului și ne lipsește viziunea pentru viitor. Îmi puteți spune cam care e viziunea voastră pentru viitor? Cam cum vedeți județul peste 20 de ani? Ce va fi aici? Ce așteptări aveți? Cum vă pregătiți pentru acel viitor? Așteptați totul de la autorități? Nu v-ați gândit?! M-am gândit eu!

4 răspunsuri

 1. Situația e aceeași în toată România, diferă doar cantitatea și procentul…
  Singura soluție constă în tăierea capului hydrei care stăpânește viața politică, economică și socială din scumpa noastră țărișoară. Ce viitor vrei să fie într-o țară condusă de cocalari și bandiți care dau ”legi” în toiul nopții, doar-doar devine legală corupția, să poată dormi și ei liniștiți…
  Într-o țară cu sistemul de valori răsturnat, în care Andreea Esca apare în manualul de istorie :)) iar Irinel si Monicuța sunt modele pentru tânăra generație, în care niște cvasianalfabeți ca Marean ”care este”,ca Eba sau ca Becali sunt ”oameni politici” … nu mai exista nici o speranță…
  Oricât ai gândi dumneata sau noi …

  • accredit_ro@yahoo.com' Nu spera si nu ai teama.... spune:

   Diagnostic aparent corect dar oricum insuficient…
   Nu ajunge sa tai capul hydrei… S-a mai incercat si in 1989 cand cu “Revolutia” si nu s-a reusit decat imprastierea si agravarea “bolii”….Dupa care am pierdut 29 de ani si buna parte din averea Romaniei….Incepand cu cele 4-5 milioane de emigranti….
   Cand te apuci de “taiere” trebuie sa ai o solutie credibila / functionala de pus in loc. Iar inlocuirea, ca sa aiba sanse de succes, trebuie facuta organizat nu ca la “marea aglomeratie”….Pentru asta exista Democratia parlamentara.
   Revolutiile, toate (!) nu duc la nimic bun si constituie mediul preddilect de actiune al demagogilor, populistilor si altor pescuitori in ape tulburi…

 2. apap@yahoo.com' JudHD in anii 2019-2038 spune:

  Un judet unde este agreabil de trait. Unde se toaleteaza copacii cu drag, NU cu drujba. Unde “NU se ia apa” mai mult de o data pe an. Unde exista locuri de plimbare si relaxare. Unde NU exista sclavi ai masinilor si generatori de accidente. Unde poluarea de orice gen e tinuta in frau (gaze, praf, zgomote, deseuri, apa…)… Un judet pentru oameni, NU pentru roboti… DA : mai sunt multe de adaugat, de facut, de realizat, mai intai trebuie sa avem un proiect si sa-l realizam in practica ! De preferinta in anul 2019 !

 3. accredit_ro@yahoo.com' Visand cu ochii deschisi... spune:

  Asta cu poluarea este cam…suprarealista ! Lasand la o parte zona ICSH, cand ai vizitat ultima oata localitatile din Valea Jiului erai treaz ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus