Anul 2017 a fost unul zbuciumat din punct de vedere politic în județul Hunedoara.

Condamnarea lui Mircia Muntean la 6 ani de închisoare cu executare a fost evenimentul care a bulversat viața politică hunedoreană în 2017.

Anul 2017 a fost unul zbuciumat din punct de vedere politic în județul Hunedoara. PNL și PSD și-au împărțit victoriile în cele două rânduri de alegeri parțiale ce au avut loc în 11 iunie și 5 noiembrie.

Pentru PSD părea că va fi un an liniștit, după ce la localele și parlamentarele din 2016 social – democrații au reușit în premieră să câștige alegerile la scor și să-și adjudece și întreaga conducere a Consiliului Județean – președinte și cei doi vicepreședinți. Mai mult, PSD a și schimbat în decembrie 2016 președintele – Laurențiu Nistor a ales să plece la București la Camera Deputaților, lăsându-l în locul său la cârma CJ pe Mircea Bobora, iar ca nou vicepreședinte pe Daniel Andronache. De asemenea, la începutul anului se știa clar că la Lupeni și Sălașu de Sus vor avea loc alegeri parțiale, prin plecarea din fruntea primăriilor a edililor șefi Cristian Resmeriță și Sorin Marica.

Nici nu a ajuns bine la guvernarea României și PSD a început să aibă probleme la nivel central. La nivel local părea că nu le stă nimic în cale.

De partea cealaltă, învinși categoric și la locale, și la parlamentare, liberalii nu se regăseau și nu au reușit nici până astăzi să facă opoziție PSD. Întâi, a început războiul în organizația de la Hunedoara, unde președintelui filialei, Viorel Arion, i se cere să se retragă din funcție chiar de ziua lui de naștere, fiind învinuit de scorul foarte prost obținut de către PNL în municipiul Hunedoara, în jur de 16 la sută. De precizat că lista PNL pentru Senat a fost deschisă de către Eleonora Carmen Hărău, iar partidul a obținut în municipiul Hunedoara doar 3.853 de voturi, în timp ce lista PSD a trecut de 12.000 de voturi. A urmat dizolvarea întregului birou de conducere al PNL Hunedoara, s-a ajuns la amenințări în sediul partidului, iar la final Viorel Arion a demisionat din PNL. I s-au alăturat câțiva consilieri locali.

La Deva, Tiberiu Balint s-a întors în PNL, după ce a câștigat procesul cu partidul. Timp de câteva luni, în interiorul PNL au avut loc alegeri locale. Dacă pe vremea când partidul era la conducerea județului sălile în care aveau loc alegeri în PNL erau neîncăpătoare, de această dată liberalii abia au strâns aproximativ 200 de oameni la Deva și puțin peste 100 la Hunedoara, atunci când și-au desemnat noile conduceri.

În luna aprilie, deputatul Lucian Heiuș devine președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara, iar ca prim – vicepreședinți sunt aleși Marcel Goia, primarul orașului Hațeg, și Adrian Nicolae David, fost președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Tot în luna aprilie, mai precis în data de 24, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare pe primarul în funcție al municipiului Deva, Mircia Muntean. Acesta a și fost încarcerat în aceeași zi.

Nici nu a ajuns bine Muntean la închisoare că a și început bătălia pentru postul său. Consilierii locali aveau de ales între cei doi viceprimari – Răzvan Mareș și Ovidiu Moș. S-a organizat în grabă o ședință în urma căreia niciunul dintre cei doi nu a obținut 11 voturi, dar a doua ședință a fost cu noroc pentru Ovidiu Moș care a câștigat și cu ajutorul a doi dintre oamenii lui Mareș. PSD a ajuns în fruntea reședinței de județ, iar prin lege putea să prelungească interimatul lui Ovidiu Moș până la alegerile din 2020. Cu toate acestea, conducerea PSD Hunedoara i-a trimis la încălzire pe Radu Barb, Ovidiu Moș și Emil Stoica Mariș. Dintre cei 3 urma să fie ales candidatul PSD pentru Primăria Deva.

Până să se decidă dacă și când vor avea loc alegeri la Deva, în 11 iunie alegătorii din Lupeni și Sălașu de Sus au fost chemați la urne să-și desemneze primarii. PSD a câștigat în ambele localități. La Lupeni, familia Resmeriță a mai câștigat o bătălie electorală. Lucian Resmeriță a ajuns primar, după ce, din anul 2000 încoace, tatăl și fratele său au ocupat fotoliul de edil șef.

Cea mai importantă decizie politică a anului a fost întoarcerea lui Nicolae Florin Oancea în PNL și desemnarea lui drept candidat la Primăria municipiului Deva.

În schimb, social – democrații au făcut, în ceea ce privește alegerile din Deva, greșeală după greșeală. Întâi, s-au bâlbâit în ceea ce privește desemnarea candidatului. După ce i-au lăsat pe cei trei candidați să spere, după ce au plătit un sondaj de opinie, după ce PSD Deva l-a desemnat drept candidat pe Ovidiu Moș, social – democrații au decis că Petru Mărginean e cel cu care își vor încerca norocul la parțiale. Și aici a fost o greșeală, Mărginean fiind primit în PSD doar cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale.

Timp de câteva săptămâni, Deva a fost cea mai vizitată localitate din țară. Atât PNL, cât și PSD și-au trimis aici toată floarea cea vestită, începând cu premierul României, miniștri, primari, șefii celor două partide etc. Chiar dacă au avut candidați fără șanse, și cei de la ALDE și ProRomânia, care a susținut un independent pentru că nu-și finalizase înscrierea în Registrul partidelor, au adus la Deva vedetele celor două formațiuni politice. În zadar!

Nicolae Florin Oancea a câștigat detașat, obținând 9.065 de voturi, iar victoria a fost a sa, cu sprijinul PSD. Nimeni altcineva nu a contribuit la victoria categorică a lui Oancea. Oricum, la alegerile parțiale de la Deva s-a înregistrat o premieră: Candidatul PNL din 2017, fost candidat al ALDE în 2016 și fost candidat independent în 2012, adică Nicolae Florin Oancea, l-a învins pe candidatul PSD din 2017, fost candidat PNL în 2016, fost candidat PC/USL în 2012, Petru Mărginean.

Chiar dacă toată lumea aștepta ca la PSD să cadă niște capete în urma eșecului de la Deva, de plătit au plătit doar niște apropiați ai lui Radu Barb și Vasile Țonea, consilier local la Deva. Barb a fost schimbat din postul de secretar general, funcție pe care i-a dat-o chiar Laurențiu Nistor, și suspendat din partid timp de 6 luni. Urmează ca la PSD Deva să fie organizate alegeri în 2018, între timp organizația fiind condusă interimar de un comitet format din 25 de persoane. Laurențiu Nistor și-a depus mandatul de președinte al PSD Hunedoara, dar conducerea centrală i-a spus să-și vadă de treabă în continuare.

Practic, după eșecul de la Deva, nimeni n-a avut chef să îl conteste pe Nistor în PSD, pentru că niciun primar sau parlamentar nu dorește deocamdată să îi ia locul în fruntea organizației județene.

De partea cealaltă, PNL și-a savurat victoria de la Deva și singurele acțiuni politice pe care le-a mai întreprins au fost alegerile la TNL, la OJFL și un miting în fața Prefecturii.

Pe parcursul anului trecut, UDMR și-a văzut de minoritatea pe care o reprezintă, organizând o serie de manifestări culturale. De precizat că președintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, este europarlamentar.

Pe tot parcursul anului 2017, PMP și-a făcut simțită prezența doar la alegerile parțiale și atunci a obținut doar câteva sute de voturi. În schimb, europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, originar din municipiul Hunedoara, a fost negociator șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018. De asemenea, Traian Băsescu a cerut iar ca Mureșan să fie luat în discuție drept posibil premier al României imediat după căderea Guvernului Grindeanu.

În 2017, cei 6 parlamentari ai PSD ce reprezintă județul Hunedoara au votat inițiativele legislative ale formațiunii, inclusiv moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern. În același timp, Laurențiu Nistor a devenit în februarie președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputaților, înlocuindu-l în această funcție pe Mihai Tudose. În afară de episodul Deva, PSD nu a trecut prin mari scandaluri în 2017, în județ.

În schimb, la PNL au existat mai multe demisii și excluderi din partid. Ovidiu Ioan Popa și Dorin Oliviu Gligor au demisionat din PNL și automat din Consiliul Județean. Oricum, cea mai mare pierdere a înregistrat-o PNL în municipiul Hunedoara, unde, practic, întreaga organizație a fost realmente dinamitată.

În rest, victoria lui Florin Oancea la Deva a dat o gură de oxigen PNL, care pare că nu se mai regăsește după pierderea alegerilor în 2016.

ALDE contează prea puțin în județul Hunedoara. Alegerile de la Deva au fost un dezastru pentru partidul lui Mircea Moloț, al cărui candidat a reușit să obțină doar 565 de voturi. În afară de alegerea unor președinți de filiale, ALDE n-a mai făcut ceva demn de consemnat în 2017, în județul Hunedoara.

Nici USR nu se poate lăuda că a reușit mare lucru în județ, în 2017. Singurul moment în care USR a contat au fost alegerile parțiale de la Deva, unde scorul obținut l-a plasat pe candidatul formațiunii pe locul al patrulea cu 1.560 de voturi. În rest, Uniunea Salvați România nu a reușit să-și construiască filiale în principalele localități ale județului.

ProRomânia nu există încă la nivel național, dar la nivel local și-a arogat rezultatul obținut de către Marius Blendea la Deva și cam atât.

Cam aceasta a fost viața politică în județ, în rest, cam tot cei care au funcții de conducere în partide sunt și aleși locali sau județeni ori parlamentari. Astfel, la partid, ei decontează activitatea din administrație sau Parlament. 2017 s-a dus! Să vedem ce ne oferă 2018!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus