Ziarul PUTEREA a inventariat principalele argumente care pot fi folosite în dezbaterea privind construcția a două reactoare nucleare la Deva.

ARGUMENTE PRO:

Lipsa unităţilor de producţie din zonă, crearea de locuri de muncă, dar şi supraîncărcarea cu capacităţi în Dobrogea. Există capacităţi eoliene de mii de MW instalate în zonă, dar şi reactoarele 1 şi 2, care împreună au circa 1.400 MW. Această supracapaciate din Dobrogea face dificilă direcţionarea energiei electrice spre consumatori din celelalte zone din ţară.

În plus, în afară de termocentrala Iernut-Luduş, mari producători de energie nu prea mai există în Transilvania. În aceste condiţii, pierderile transportatorului de energie Transelectrica pe firele de înaltă tensiune, de la producător la consumatorul din Transilvania, sunt foarte mari.

Ar mai fi de precizat şi faptul că la Complexul Energetic Hunedoara se pune problema ca, în urma restructurării, să mai rămână “în picioare” doar termocentrala Paroşeni, iar unele grupuri  de la Mintia urmând să fie păstrate doar în situaţiile de urgenţă.

La Mintia există deja o parte din infrastructura necesară pentru reactoare, inclusiv staţia de transformare energie. În plus, există Mureşul, care poate asigura apa de răcire, aşa cum Dunărea asigură apa pentru unităţile 1 şi 2 în prezent. Nu în ultimul rând, s-ar crea locuri de muncă într-o zonă cu şomaj ridicat.

ARGUMENTE CONTRA:

“Ideea e stupidă din capul locului, nu ar putea avea loc. Ar întârzia şi mai mult acest proiect care stagnează de mulţi ani. Oricum, nu este vorba de nimic oficial, deci nu putem să o luăm în serios. Ca propunere, ca idee, ne sperie. Ar trebui făcute multe alte studii, solicitate alte aprobări, cel puţin la nivel european”, au declarat pentru PUTEREA surse politice din cadrul PSD.

“Construcţia unei centrale nucleare necesită studii extrem de complexe de amplasament care ţin de topografie, seismicitate, meteorologie, hidrologie, geologie de adâncime şi de suprafaţă, caracteristicile proiectului, factori demografici, zona de excludere, capacitatea sursei de răcire de a asigura răcirea atât în  perioada de operare, cât şi în perioada de dezafectare. De asemenea, nu există infrastructura aplicabilă industriei nucleare în zona Deva. Tot din punct de vedere strict tehnic, zona Cernavodă a fost evaluată ca fiind optimă pentru amplasarea unei centrale nucleare şi operarea de până acum a dovedit acest lucru. Chiar şi în condiţii de scădere extremă a nivelului fluviului Dunărea, cum a fost cazul în vara anului 2015, centrala de la Cernavodă a operat în condiţii sigure, la putere nominală”, ne-a declarat o sursă avizată din sectorul energetic.

“Ar fi foarte bine dacă am lăsa experţii să se ocupe de amplasarea şi/sau dezvoltarea centralelor nucleare şi ar fi şi mai bine dacă nu am folosi sectoare economice şi industrii în scopuri pur electorale, în special proiecte fezabile din punct de vedere tehnic şi al siguranţei în aprovizionare. Sau, dacă într-adevar ne preocupă dezvoltarea unui anumit sector, motivat de criterii pur obiective pe termen lung, să o facem în deplină cunoştinţă de cauză”, spun surse guvernamentale, pentru PUTEREA.

Românii propun, chinezii decid

Centrala din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional. Compania are circa 2.100 de angajaţi, iar România ocupă primul loc în lume, dintr-un total de 398 de reactoare nucleare, pe baza coeficientului de utilizare a puterii instalate de la punerea în funcţiune a celor două unităţi şi până în prezent, de 91,1%.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4, care urmează să fie construite la centrala nucleară din Cernavodă, investiţie estimată la 6,4 miliarde euro, va fi actualizat anul viitor de compania de proiect ce va fi înfiinţată de Nuclearelectrica împreună cu China General Nuclear Power Corporation. Partea chineză va avea 51% sau mai mult din acest proiect, în timp ce partea română va deţine cel puţin 30% din proiect.

Negocierile cu compania chineză au demarat efectiv în septembrie 2014. Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă a fost parafat între Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) la începutul lunii noiembrie a acestui an. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus