Direcția Silvică Hunedoara aproape că a ras de pe fața pământului un codru vechi de 100 de ani.

Zeci de oameni din Hunedoara au protestat fata de defrisarile din zona orasului Brad. Semnalul a fost tras într-o conferință de presă susținută de către Dorin Gligor, vicepreședintele CJ Hunedoara.

Faptasii sunt chiar reprezentantii Directiei Silvice, care spun ca, prin aceasta actiune, ajuta de fapt padurea sa se regenereze in mod natural. Agentia pentru Protectia Mediului a reactionat imediat si a retras autorizatia de taiere a arborilor.

Zeci de localnici din zona orasului Brad, iubitori ai naturii dar si angajati ai sanatoriului TBC, construit in apropierea padurii, au protestat fata de taierile de copaci, pe care le catalogheza drept un masacru. Oamenii spun ca, in cateva luni, plamanul verde al orasului aproape ca a fost pus la pamant.

Georg Hocevar, protestatar: Pentru mine si pentru familia mea, padurea din spatele Sanatoriului a fost tot timpul locul recreeri pentru sfarsitul de saptamana. Sunt efectiv dezamagit, ce s-a putut face in aceasta padure”.

In padure a fost construit in urma cu 70 de ani un sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoza.

Raul Matei, protestatar: Padurea asta e foarte importanta pentru noi in primul rand si cu atat mai mult pentru oamenii bolnavi care sunt in sanatoriul de TBC din Brad”.

Reprezentantii Directiei Silvice Hunedoara se apara insa, si spun ca taierile de fagi, stejari si ciresi se fac deliberat, tocmai pentru regenerarea padurii. In locul copacilor taiati vor rasari puieti tineri, garanteaza silvicultorii.

Horia Golea, director tehnic Directia Silvica Hunedoara: Au fost taieri progresive de racordare si din punctul nostru de vedere si din punt de vedere silvic sunt legale”.

Dupa protestul aparatorilor padurii, reprezentantii Agentiei de Mediu au retras autorizatia de taiere de arbori, iar in momentul de fata actiunea a fost oprita.

stirileprotv.ro

 

4 răspunsuri

 1. si banii pe lemnele taiate cine il ia???

 2. Coruptie,hoti,mafie…asta este in Directiile silvice!
  Totul este putred!

 3. Dar despre poluarea produsa de Palrom nu vorbeste nimeni ? Intr-o zi senina in Brad este ceata din cauza prafului produs de aceasta firma. Doar praf de rumegus. La prima ploaie masinile sunt albe. Dar oare plamanii nostri ce spun? Nu ma credeti? Observati !

 4. franco_iasi@yahoo.com' Miscarea Ecologista din Romania spune:

  REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.

  https://www.facebook.com/groups/201125810060850

  OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !

  Varianta scurta:

  1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !

  1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
  1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
  1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
  1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
  1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
  1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.

  2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !

  2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
  2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
  2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
  2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
  2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
  2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
  2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
  2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.

  3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !

  3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
  3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
  3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
  3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
  3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
  3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
  3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
  3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
  3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).

  CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.

  Pentru mai multe informatii sau sugestii va rugam cereti varianta detaliata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus