3 monede Koson și o monedă Lysimach din aur, 1.050 de monede antice din argint, 102 artefacte din metal și 12 statuete și vase ceramice au fost ridicate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale, în urma unei acțiuni pentru combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național.

În perioada 24-26 februarie a.c., polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, au desfășurat o acțiune în domeniul protejării patrimoniului cultural național.

Astfel, în prima zi a acțiunii, prin cooperare judiciară internațională, polițiștii au reușit să recupereze, de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

Ulterior, polițiștii au efectuat percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane, cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate pentru examinare mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.) și 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni).

Bunurile de patrimoniu au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București.

De asemenea, au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare 2.000 de tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

Urmărirea penală este efectuată de polițiștii din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcției de Investigații Criminale — Inspectoratul General al Poliției Române și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La acțiune au participat și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Alba, Hunedoara și Sibiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

În perioada 1998 — 2015, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnați definitiv pentru că au sustras și exportat ilegal, au spălat pe piața antichităților tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brățări spiralice din aur și alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munților Orăștie, monumente UNESCO, cauzând un prejudiciu de 2.500.000 de euro.

Conform evaluării experților, ‘loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepțional, datorită acestor monede, cunoaștem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viața economică, socială sau arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus