Câmpu lui Neag este un sat pitoresc de munte aflat în partea sud – vestică a județului Hunedoara, la poalele Munților Retezat, fiind o poartă de intrare în Parcul Național Retezat.

Cu o istorie și o legendă interesantă, satul Câmpu lui Neag este o atracție turistică complexă. Se spune că acest sat a fost creat printr-un descălecat al haiducului Neag, care fugea din Țara Românească, de frica turcilor. Acesta s-a așezat în acest câmp frumos și a format satul ce-i poartă numele.

Câmpu-lui-Neag-–-satul-momarlanilor-de-la-Poalele-Retezatului-4

Mai târziu, în vremea stăpânirii comuniste, vatra satului, cu căsuțe din lemn de brad și grădini, a fost demolată pentru înființarea unei mine de cărbune, care nu a avut o activitate îndelungată. Astăzi, în locul caselor și gospodăriilor, putem admira un frumos lac de acumulare, ca simbol al tristeții oamenilor care și-au părăsit satul și s-au dezrădăcinat de vatra străbună.

 Câmpu-lui-Neag-–-satul-momarlanilor-de-la-Poalele-Retezatului-7

Satul este locuit de urmașii geto – dacilor, oameni de la munte, numiți de astro-ungari ”maradvany” ce a luat forma cuvântului de momârlani. Costumele populare, în alb și negru ce simbolizează viața aspră de la munte, țesăturile lucrate la război, jocurile populare și nedeile fac parte din viața momârlanilor din Câmpu lui Neag și astăzi. Momârlanii satului își muncesc pământul, vara lucrează la fân și urcă  la stână cu oile, iar toamna culeg roadele pământului, ducând, în continuare, viața simplă și curată de la țară.

Aceștia păstrează obiceiuri vechi, arhaice, păstrate din generație în generație. Cele mai importante obiceiuri sunt legate de sărbătorile de iarnă, Colindatul Crailor, când turiștii pot vedea grupuri de tineri ce vestesc Nașterea Domnului. De asemenea, un obicei sacru și neobișnuit este acela de a-și îngropa morții în grădinile caselor, ca semn că momârlanii nu își părăsesc niciodată casa și pământul.

Turiștii pot descoperii în satul Câmpu lui Neag un colț neatins de natură. De pe ulițe satului, până la o altitudine de peste 2000 de metri, turiștii pot respira aerul curat de munte și pot simți răcoarea brazilor. Pe drumul de acces DN 66A, spre Băile Herculane, turiștii pot urca pe traseele montane din Retezatul Mic și spre Munții Retezat. Pentru cei dornici de aventură, satul Câmpu lui Neag are și un parc de aventură ”Pârâul Negru”.

Câmpu-lui-Neag-–-satul-momarlanilor-de-la-Poalele-Retezatului-11

Spre satul Câmpu lui Neag se poate ajunge:

  • București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu – Petroșani – Uricani – Câmpu lui Neag
  • Timișoara–Lugoj – Caransebeș – Hațeg – Petroșani – Uricani – Câmpu lui Neag
  • Deva – Simeria – Călan – Hațeg – Petroșani – Uricani – Câmpu lui Neag

Cea mai apropiată gară: Petroșani; Cel mai apropiat aeroport: Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” din Timișoara.

Satul Câmpu lui Neag își oferă liniștea și pacea naturii, bucuria oamenilor simpli de la munte și alinarea doinei cântată la fluier.

SURSA http://www.descoperimromania.ro/

2 răspunsuri

  1. Foarte frumos documentarul dar puteați specifica că autoarea este Antonela Dumitrescu o fiică a satului Campu lui Neag care a lucrat la Descoperim România .

  2. +40732558929oltenucostel@gmail.com' Olteanu Constantin spune:

    O localitate superba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus