Adevărul este că ouăle nu sunt nici pe departe cele mai toxice sau mai periculoase alimente de pe masă de Paşte, însă chiar şi aşa, trebuie să existe o limita în toate. Vorbim azi despre câte ouă pe zi putem mânca, fie că e vorba de ziua Paşte sau de o zi normală, fără a ne asumă riscuri inutile pentru sănătate.
În primul rând trebuie să ştii că ouăle au un loc de cinste în categoria superalimente – sunt încărcate de nutrienţi, de vitamine şi de proteine. Se spune, însă, că gălbenuşul conţine foarte mult colesterol, motiv pentru care consumul ouălor trebuie limitat. În realitate, această este o chestiune foarte disputată, mulţi dintre cercetători susţinând că ouăle sunt inofensive pentru că, pe lângă colesterol, conţin şi multe grăsimi nesaturate, care îi contracarează efectele. Doar 20% din colesterol provine din alimentaţie, restul de 80% fiind produs de ficat, astfel că, susţin unele studii, consumul de alimente sănătoase ce conţin colesterol (precum ouăle) determina ficatul să producă mai puţin, ajungându-se la un echilibru. La cei mai mulţi oameni, aşadar, consumul de ouă nu are niciun efect asupra nivelului de colesterol. La persoanele cu disfuncţii ale ficatului, însă, un consum mare de ouă determina o creştere a LDL-ului sau a „colesterolului rău”.
Câte ouă putem mânca, aşadar, pe zi fără a ne pune în pericol sănătatea? Depinde de fiecare individ. Mulţi dintre nutriţionişti susţin că, dacă eşti o persoană perfect sănătoasă, poţi consumă până la 2-3 ouă pe zi fără nicio problemă. Dacă, pe de altă parte, suferi de anumite afecţiuni ale ficatului sau ai deja probleme cu nivelul colesterolului, limitează consumul de ouă la maxim 5 pe săptămâna. Cum doar gălbenuşul conţine colesterol, poţi consumă albuş fără nicio restricţie, în orice categorie din cele două menţionate mai sus te-ai afla.
http://www.121.ro
foto https://blogcusaresipiper.files.wordpress.com
Ultimele comentarii