Ouăle sunt încărcate de nutrienţi, de vitamine şi de proteine.

Adevărul este că ouăle nu sunt nici pe departe cele mai toxice sau mai periculoase alimente de pe masă de Paşte, însă chiar şi aşa, trebuie să existe o limita în toate. Vorbim azi despre câte ouă pe zi putem mânca, fie că e vorba de ziua Paşte sau de o zi normală, fără a ne asumă riscuri inutile pentru sănătate.

În primul rând trebuie să ştii că ouăle au un loc de cinste în categoria superalimente – sunt încărcate de nutrienţi, de vitamine şi de proteine. Se spune, însă, că gălbenuşul conţine foarte mult colesterol, motiv pentru care consumul ouălor trebuie limitat. În realitate, această este o chestiune foarte disputată, mulţi dintre cercetători susţinând că ouăle sunt inofensive pentru că, pe lângă colesterol, conţin şi multe grăsimi nesaturate, care îi contracarează efectele. Doar 20% din colesterol provine din alimentaţie, restul de 80% fiind produs de ficat, astfel că, susţin unele studii, consumul de alimente sănătoase ce conţin colesterol (precum ouăle) determina ficatul să producă mai puţin, ajungându-se la un echilibru. La cei mai mulţi oameni, aşadar, consumul de ouă nu are niciun efect asupra nivelului de colesterol. La persoanele cu disfuncţii ale ficatului, însă, un consum mare de ouă determina o creştere a LDL-ului sau a „colesterolului rău”.

Câte ouă putem mânca, aşadar, pe zi fără a ne pune în pericol sănătatea? Depinde de fiecare individ. Mulţi dintre nutriţionişti susţin că, dacă eşti o persoană perfect sănătoasă, poţi consumă până la 2-3 ouă pe zi fără nicio problemă. Dacă, pe de altă parte, suferi de anumite afecţiuni ale ficatului sau ai deja probleme cu nivelul colesterolului, limitează consumul de ouă la maxim 5 pe săptămâna. Cum doar gălbenuşul conţine colesterol, poţi consumă albuş fără nicio restricţie, în orice categorie din cele două menţionate mai sus te-ai afla.

http://www.121.ro

foto https://blogcusaresipiper.files.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus