Am pentru prima dată senzația că e pe cale să se întâmple o mutație la nivelul conștiinței liderilor politici din România. Cu largul suport al mascaților, cu ajutorul cătușelor și-al dubelor de poliție, aleșii încep să priceapă că vremea în care decideau ca niște satrapi destinele noastre a trecut și că banul public arde până la os mâna lacomă. Rânjetul superior e înlocuit de grimasă. Sigur că toți se declară nevinovați… Dacă îndrăznești să vorbești despre hoția din țara asta, te amenință cu tribunalul: poți să dovedești că am furat? Da, pot să dovedesc, oricine poate dovedi că ne-ați furat fără rușine! Uitați-vă cât de săraci suntem noi și cât de bogați sunteți voi! Asta e DOVADA supremă că ați furat. Desfășurătorul, cât și cum, vi-l oferă DNA-ul. Lectură plăcută și răcoroasă!

Oportunitatea momentului pentru schimbare este infinit mai mare ca în decembrie 1989. Ce să fi făcut mai mult atunci? Securiștii și activiștii de partid erau pregătiți și nesătui, noi eram naivi și extaziați, așa că cei dintâi au pus repede mâna pe țară. Pentru prima dată după 25 de ani, astăzi pierd teren. Trăim vremurile unei regrupări de forțe între noi și ei. Întrebarea e: suntem pregătiți să ne luăm țara înapoi? Vom fi în stare să renegociem înțelegerea care stă la baza ordinii și funcționării statului? Un contract nou, care să stipuleze clar că noi plătim parte din avutul nostru pentru ca o clasă de profesioniști (profesori, doctori, primari, parlamentari etc.) să aibă grijă de noi și de copiii noștri și că răspund pentru investiția noastră. NOI finanțăm statul, NOI finanțăm poliția, primăria și Parlamentul, NOI plătim pentru spitale, școli și autostrăzi, NOI plătim până și hârtia prin care ne înștiințează sec că le datorăm taxe și impozite!

Prin breșa creată de DNA, profitând de momentul de uluială al politicienilor de modă veche, sistemul ar trebui repede infuzat de sânge proapăt, de oameni competenți și dispuși să se angajeze pentru binele public. Sigur că partidele politice nu vor permite asta; rezistența lor la schimbare va fi bariera care trebuie înlăturată prin presiune socială pentru schimbarea sistemică. Suntem oare suficient de mulți și suficient de hotărâți să facem asta? Ar trebui, pe de o parte, să ne arătăm intransigenți față de toți impostorii din politică, să trecem peste avantajul imediat pe care ni-l oferă simpatia lor, pentru a accesa avantajul mai mare al înlocuirii lor cu unii care măcar nu ne fură și nu ne insultă. Pe de altă parte, ar trebui să încurajăm ridicarea și afirmarea unor oameni cu o altă structură morală și profesională, începând prin a prețui puținele excepții fericite din clasa politică actuală. Pare greu? Au fost bătălii obținute în condiții infinit mai dificile. Pare puțin ce avem? Au fost revoluții pornite de la mai puțin de atât!

Imaginați-vă un oraș în care primarul vă salută demn și vă cere părerea despre modul în care s-a gândit să vă investească banii! Imaginați-vă un județ în care președintele Consiliului Județean nu vă zice „v-am dat”, ci „v-am restituit”, pentru că nu sunt banii lui, ci ai voștri! Imaginați-vă o țară în care parlamentarii dau legi care să vă apere și să vă ajute!

Apropo, dragi aleși hunedoreni de toate culorile, dacă ar fi așa, voi ați mai vrea încă un mandat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus