De ce nu se face public raportul controlului de la Spitalul Județean Deva?

 

În anul de grație 2017 s-au desfășurat două controale foarte asemănătoare în ceea ce privește gravitatea problemelor constatate: unul la Spitalul Județean de Urgență, altul la SPIGM Deva.

Ambele au scos la iveală nereguli, ambele au ajuns în atenția anchetatorilor. Diferența majoră este că documentul care vizează activitatea SPIGM Deva a fost făcut public, iar celălalt nu!

Corpul de Control al Președintelui Consiliului Județean Hunedoara a verificat activitatea Spitalului Județean de Urgență Deva din anul 2009 până în prezent. Rezultatul controlului este cuprins într-un raport care a ajuns pe masa lui Mircea Bobora încă din toamna anului trecut.

Pentru că informațiile neoficiale despre verificările de la spital indicau grave nereguli, Hunedoara Liberă a solicitat în repetate rânduri conducerii Consiliului Județean publicarea raportului și a concluziilor auditorilor.

 Mircea Bobora: „O să ne zâmbim cu plăcere în momentul când vom avea concluziile!”

Asta promitea Mircea Bobora într-un dialog cu consilierii județeni liberali, în luna august a anului trecut, ridicând astfel nivelul așteptărilor. Concluziile raportului ar fi urmat să detalieze „neregulile de la spital”, să explice de ce datoriile unității medicale au ajuns la uriașa sumă de 2 milioane de euro!

Cu toate acestea, la finalizarea controlului concluziile au fost ferite de ochii presei. Iată că deși inițial a promis că va da publicității documentul, Mircea Bobora s-a sucit! Președintele CJ ne-a comunicat verbal că respectivul raport de audit a fost „ridicat de Poliție” și că la ora actuală există un dosar de cercetare penală care vizează fapte care ar putea avea legătură cu acel raport.

În aceste condiții, pretind reprezentanții CJ, documentul nu poate deveni public întrucât ar putea periclita ancheta aflată în curs de desfășurare. Articolul de lege invocat de conducerea CJ Hunedoara este cuprins în Legea 544/2001 și spune că sunt exceptate de la comunicare informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare.

 

Aceeași Lege însă nu l-a împiedicat pe primarul Devei să facă publice concluziile raportului de control de la SPIGM, chiar dacă și acest raport a ajuns pe mâna Poliției.

În cazul SPIGM Deva, faptele descoperite ar fi prejudiciat bugetul municipiului cu aproximativ 100.000 de euro, iar suspiciunile de fraudă au fost detaliate în plină ședință publică de șeful Corpului de control al Primarului.

Acum, dacă Legea-i lege pentru toți, cum se face că situații similare sunt tratate atât de diferit? De ce raportul de la SPIGM Deva poate fi publicat, iar cel de la Spital nu?

Mircea Bobora a instituit legea tăcerii. Oare în favoarea cui?

Conducerea Consiliului Județean și-a făcut deja un obicei din a ascunde de ochii hunedorenilor problemele deosebit de grave în care se tot adâncește. Câtă vreme aveți pe mână banul public, domnule Bobora, aveți și datoria de a comunica transparent cum, cine, cât și de ce a cheltuit.

 • De ce nu ar trebui să afle hunedorenii, de exemplu, că spitalul a cumpărat medicamente și reactivi cu mult peste prevederile bugetare alocate anual, fără asigurarea surselor de finanțare și nejustificat față de consumul din anii anteriori? Cu ce ar împiedica asta ancheta?

 • Apoi, faptul că s-ar fi achiziționat servicii de închiriere și mentenanță pentru programe informatice printr-o procedură directă, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (încălcându-se astfel principiile economicității, eficienței și eficacității utilizării fondurilor publice) vi se pare un secret de stat, domnule Bobora?

 • Dacă tot plătesc taxe și impozite la stat ca să beneficieze (și) de servicii medicale, ar trebui oare hunedorenii să știe că s-au cheltuit câteva sute de mii de lei pe chirii pentru softuri și licențe de programe informatice care trebuiau preluate gratuit în patrimoniul spitalului sau, și mai interesant, care erau deja achiziționate?

 • Criza infecțiilor nosocomiale din spitalele românești vă spune ceva, domnule Mircea Bobora? Credeți că hunedorenii sunt preocupați de riscurile de infecție intraspitalicească în general, și mai ales atunci când au probleme de sănătate care necesită internare? Dacă da, în calitatea dumneavoastră de Președinte al Consiliului Județean, priviți-i pe oameni în ochi și spuneți-le familiilor celor care s-au infectat în ultimii ani în Spitalul Județean din Deva că s-au decontat câteva sute de mii de lei pentru servicii de curățenie și dezinfecție fără ca prestatorul să prezinte documente justificative care să ateste realitatea și exactitatea serviciilor și fără viza Directorului de îngrijiri care certifică dacă serviciul prestat respectă standardele de calitate impuse de Ministerul Sănătății.

 • Informația că pentru serviciile de pază s-au cheltuit vreo 4 milioane de lei în 9 ani, în cele mai multe cazuri fără ca spitalul să confirme efectuarea acestora prin procese verbale de recepție, de ce trebuie ascunsă de ochii curioșilor, domnule Bobora?

 • Ce-ar mai fi de ascuns? Contracte încheiate fără a avea la bază Note de fundamentare și Referate de necesitate, contracte de mentenanță și service pentru echipamente care nu se regăsesc în patrimoniul instituției, facturi înregistrate și plătite de spital pentru servicii care urmau să fie efectuate, câte două rânduri de facturi achitate pentru același serviciu, facturi achitate pentru servicii efectuate în lipsa unor contracte sau acte adiționale, lucrări executate și decontate fără acordare de garanție, facturi înregistrate în contabilitate cu întârziere de până la 3 ani față de data emiterii sau chiar neînregistrate deloc (se regăsesc doar în Registrul de intrări-ieșiri).

Cam așa arată concluziile din raportul de audit de la Spitalul Județean Deva (care ar trebui să fie publice!), dar pe care conducerea Consiliului Județean a hotărât cu de la sine putere să le dosească, nu cumva să aflați și dumneavoastră cum a ajuns spitalul în pragul falimentului.

Întrebare este: DE CE? Cui folosește această secretomanie? Vor învăța vreodată mai-marii vremelnici că au datoria de a da socoteală de cheltuirea banilor publici?

Domnule Mircea Bobora, în baza principiului transparenței cheltuirii banului public, amintindu-vă de promisiunile asumate în campania electorală din 2016 de partidul pe care îl reprezentați, Hunedoara Liberă vă solicită încă o dată să faceți public raportul integral al Corpului de Control la Spitalul Județean din Deva.

Aveți ceva de ascuns, trebuie să apărați pe cineva, domnule Bobora, chiar cu prețul sacrificării imaginii PSD Hunedoara?

 

9 răspunsuri

 1. Ne cred prosti pe toti. Sunt multe lipsuri in sănătate, si sunt multi Bobora in tara. Faptul că la Sanatoriul TBC Geoagiu tine in functie o doamna inginer silvic, total in afara legii numita, arată că banii din sănătate sunt furați cu nerusinare. Curtea de Conturi verifică acum sanatoriul. Oare va fi public raportul, sau vor pune batista pe tabel!

 2. Pentru ca anumite persoane, ca Vetuta Stanescu (doar un ex.!) trebuie protejate, la fel cei care au facut “aliante” cu V.S. si care au avut diverse beneficii, precum si persoane cu functii si “spatele” bine protejat, etc.!

 3. Doar nu o sa spuna ca pupila lui a bagat spitalul in faliment !

 4. De exemplu, cu toate ca spitalul functioneaza la cote de avarie, conducerile CJ si SJU sunt preocupate in continuare sa-si “rasplati” oamenii cu care au reusit “performanta” de a distruge unitatea medicala. Se iau masuri haotice, lipsite de orice urma de logica, ignorand reguli si legislatie, fara sa intereseze pe cineva, ca aceste masuri adancesc si mai mult criza in care se afla spitalul si pun in pericol sanatatea pacientilor.
  Si multe alte lucruri grave…!

 5. De ex., cum explica fapul ca rude ale subordonatilor sai din CJ HD sunt angajati in institutiile subordonate doar in posturi bine platite pe criterii clientelare sau de ce pentru a te angaja pe un post trebuie neaparat sa fii membru de partid(acum PSD-ALDE!)?
  Sau de ce plilele si “pupilele” unor apropiati ai cercurilor de influenta, taie frunze la caini prin institutiile subordonate pe salarii babane?
  Si ex. pot continua!

 6. Bobora are pensie 3000 eur,salar 3500eur,fica in CA la Transhaz salar 10000eur. Un bolsevic si pupincurist inscris in Partidul Regalist sa ajunga director la Chicadaga can fabrica a fost cumparsta de nemti iat acu pupa pantoful lui Nistor sa ramana Presedinte la CJ

 7. De ce isi trimite pilele sa ocupe functii nemeritate, obtinute in mod nelegal, prin concursuri trucate, de ce ignora reclamatiile celor nemultumiti de modul in care sunt manageriate institutiile din subordine, de ce promoveaza minciuna, impostura, incompetenta, dar mai ales de ce isi permite sa faca astfel de abuzuri sau si mai grav, de ce institutiile responsabile nu isi fac treaba si nu reactioneaza corespunzator?

 8. Și datorită “implicării” deosebite în eficiența Apaprod s-au ajuns la performanța,de invidiat,ca muncitorii să aibe salarii egale sau mai mari decât inginerii.Deci parfum,nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus