După ce temele religioase au ajuns în centrul dezbaterilor politice în ultimele zile, Biserica Ortodoxă Română a luat poziție luni, în contextul în care, se arată într-un comunicat de presă al instituției, au fost făcute „referiri nedrepte şi nedemne” la adresa sa și „au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale”.

Intervenția BOR vine în contextul în care premierul Victor Ponta a folosit dese referiri la ortodoxia sa – în contrapondere cu orientarea religioasă a lui Klaus Iohannis – dar și după ce Vasile Dâncu afirmase că echipa lui Ponta va aduce Biserica Ortodoxă în campanie. Pe de altă parte, BOR a fost recent acuzată de fostul ministru Daniel Funeriu (PMP) că este „infiltrată în parte” de personaje aflate „în soldă sovietoidă”.

BOR cere partidelor să n-o implice în campania pentru Palatul Cotroceni.

„Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației”, se arată în comunicatul BOR.

În document se arată că priorităţile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt „lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor şi a bolnavilor, activităţi educaționale şi culturale în beneficiul comunităţilor  româneşti din ţară şi străinătate, iar în această perioadă ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia şi din alte zone ale ţării afectate de inundaţiile din ultimele săptămâni, iar nu implicarea politică”.

Un alt pasaj din comunicatul BOR pare să-l vizeze pe Klaus Iohannis, documentul arătând că „indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activităţi cu caracter partinic.

„Biserica Ortodoxă Română cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi”, se spune în comunicat.

sursa: paginadepolitica.ro

2 răspunsuri

  1. Biserica intodeauna sa implicat.ASA AU COMPROMIS PINA SI CREDINTA.Banul este din pacate si pentru ei totul.Departe de a fi PANSAMENTE ALE SUFLETULUI.

    • Se scrie corect s-a implicat si nu sa implicat. Si daca esti asa de bine informat nu vrei sa vii si cu dovezi concrete, ca speculatiile sunt la indemana oricui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus