Piloți de planoare de la 13 aerocluburi din țară vor lua parte, în perioada 8-18 octombrie, la Deva, la o nouă ediție a Campionatului Național de Acrobație cu Planorul, la startul concursului fiind înscriși cei mai buni 24 de concurenți ai momentului.

Programul prevede patru zile de antrenamente, urmate apoi de șase zile de probe susținute în conformitate cu regulamentul concursului. Piloții vor trebui să execute o serie de elemente cunoscute sau indicate de juriu — necunoscute, competiția fiind organizată pe trei clase de piloți.

„Un campionat de acrobație cu planorul înseamnă, în primul rând, o oportunitate pentru tinerii piloți să cunoască tainele acrobației, să participe la un concurs bine organizat și să-și depășească limitele și performanțele. Planorismul și, în special, acrobația cere multă răbdare. În planorism este nevoie de ani buni pentru a ajunge la un concurs național de acrobație cu planorul”, a declarat pilotul Gelu Luca, directorul concursului, cu 1.500 de zbor la activ.

Piloții vor trebui să execute urcări cu planorul în unghi de 90 de grade, coborâri pe verticală și răsturnări în urcare. Nu vor lipsi looping-urile, urcările și coborârile la 45 de grade ori virajele la 180 de grade.

„În funcție de probele de concurs trebuie să ne încadrăm într-un careu strict delimitat pe sol, pe care îl urmărim în timpul evoluțiilor din aeronave. La final, comisia de arbitri hotărăște dacă ne-am încadrat în acel careu și dacă elementele au fost executate corect. De ce planor? Planor pentru că așa cum spunem noi, zborul planorului este o poezie”, spune pilotul Vasile Hapciug, de la Aeroclubul Cluj Napoca.

Gazda concursului este Aeroclubul teritorial din Deva, aflat acum la cel de-a treia competiție importantă din acest an, după Campionatul European de Acrobație Aeriană și Dabubia Cup—concurs de acrobație aeriană dedicat piloților din țările riverane Dunării.

‘Se zboară din nou deasupra Devei. Atmosfera permite efectuarea unor misiuni de acrobație de zbor cu planorul. Este cea de-a treia competiție de anvergură pe care o găzduim. Zborul cu planorul este puțin mai special, în sensul că este nevoie de o înălțime de 1.400-1.500 de metri și de condiții de vizibilitate’, a explicat comandantul Aeroclubului Deva, Adel Ștef.

Accesul publicului în zilele de concurs este liber.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus