Matia Corvin a domnit 32 de ani (între 1458 și 1490) ca rege al Ungariei și domnia sa a fost cea mai strălucită din istoria regatului apostolic maghiar.

Matia Corvin, născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Matei Corvin, în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin, (n. 23 februarie 1443, la Cluj-Napoca, d. 6 aprilie 1490, la Viena) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei.

Matia s-a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara în casa Stefan Kolb. Ioan de Hunedoara a fost renumit conducător militar, care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reușite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur și stabil. Mama lui Matia a fost Erzsébet Szilágyi (Elisabeta), dintr-o familie de nobil maghiar cu foarte mare influență, fiica căpitanului László Szilágyi de Horogszeg (Ladislau) al cetății de la Bradics și sora lui Mihai Szilágyi, voievod transilvănean și regent ungar.

A primit la botez numele de Matia ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemorează pe Apostolul Matia (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august). Din cauza frecvenței reduse a numelui Matia în spațiul românesc transilvănean, prenumele regelui a fost și este pronunțat de români, Matei. Aceasta poate fi și o urmare a asemănării numelui apostolului Matia , cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal, respectiv la 16 noiembrie în cel creștin ortodox). Mai mult, în Moldova s-a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Mátyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l-au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv. Însă numele corect, care rezultă din documente, este Matia/Mattia/Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, ce conținea un corb (corvus în latină).

După moartea lui Iancu de Hunedoara, oligarhia maghiară a pus din nou mâna pe putere. „Tânărul rege” (Ladislau Postumul) a fost conducătorul nominal, însă adevărații conducători erau familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei. Grija lor a fost să combată influența familiei Hunyadi. Astfel l-au convins pe tânărul rege Ladislau, să ordone uciderea (prin decapitare) a lui László (Ladislau Corvin), fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. Fiul cel mic al lui Iancu, Matia, încă un copil, a fost și el, datorită intrigilor, curând aruncat în închisoare. Apoi a început războiul civil. Adolescentul rege a fugit în Boemia, luând pe Matia de Hunedoara cu el. Erzsébet Szilágyi, văduva lui Ioan de Hunedoara, a organizat armatele fidele soțului său și a reușit să pună capăt războiului civil, învingând armatele marii nobilimi. Regele Ladislau Postumul a fost ucis, împreună cu cei mai mulți dintre cei ce-l determinaseră să-l omoare pe Ladislau de Hunedoara. Dieta Națională a fost reunită la Buda să aleagă noul rege. În prezența armatelor lui Hunyadi, cantonate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege Matia, în vârstă de 18 ani, care trebuia să fie răscumparat și adus de la Praga.
Corvin-2012022310461888373-0-1mateiJohannes_de_Thurocz_164_Cod_Pal_germ_156_Chronica_Hungarorum-20120223104618
Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei și domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aristocrația de rang înalt însă nu s-a împăcat cu prezența lui pe tronul Ungariei și a uneltit pentru a-l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reușit să-și pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matia otrăvindu-l cu plumb; astfel regele Matia Corvin muri încet, de saturnism, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani.

Matia a fost instruit în italiană. Descoperind realizările Renașterii, a început să promoveze influențele culturale italiene în Ungaria. Buda, Esztergom, Székesfehérvár și Visegrád au fost printre orașele care au beneficiat de stabilirea unui sistem de sănătate publică și educație, precum și a unui nou sistem juridic sub domnia lui Matia Corvin. S-a dovedit a fi un generos mecena al artiștilor din Italia (ex. Galeotto Marcio) și Europa de Vest, care s-au strâns la curtea sa. Biblioteca sa, Bibliotheca Corviniana, era cea mai mare colecție europeană de cronici istorice și lucrări filosofice și științifice din secolul al XV-lea, numărând peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 florini de aur.

Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”). Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmația, iar la est din Polonia, – excluzând Moldova și Țara Românească – până în Bulgaria de astăzi). Matia Corvin a condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară (1477/1485-1491). Vorbea italiana, croata, latina maghiara, valaha și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave. Regele Matia este amintit și astăzi, în multe istorisiri și cântece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept.

Matia Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul. Dar tot Matia l-a ajutat pe Vlad să recucerească tronul Țării Românești (Valahiei) de la Laiotă Basarab. Ulterior, după ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, urmărită de cea a lui Ștefan, iar Matia a fost rănit în această luptă de trei săgeți și o lovitură de lance.

În deceniul naşterii lui Matei Corvin, anul 1440, otomanii presau puternic asupra Transilvaniei. După ce cuceriseră o mare parte a Serbiei, următoarea lor ţintă era Transilvania. În anul 1441, otomanii au lansat o puternică ofensivă asupra Valahiei, patria Huniazilor. În anul următor ei atacă Transilvania ajungând la Sibiu, în martie 1442. Avansul lor părea imposibil de oprit, dar Iancu Huniade îi învinge la Alba Iulia. În pofida acestei înfrângeri, otomanii lansează o nouă invazie asupra Transilvaniei în august 1442. Câteva luni înaintea naşterii lui Matei Corvin, tatăl său repurtează o victorie zdrobitoare asupra turcilor şi eliberează Transilvania de otomani pentru întreaga durată a copilăriei lui Matei Corvin.

Iancu Huniade era la curent cu marile schimbări culturale care aveau loc în Italia. Se căsătoreşte în anul 1430 cu Elisabeta Szilagy de Horogszeg iar în anul 1433 i se naşte primul fiu, botezat Laszlo şi tot în această perioadă se asociază cu regele Sigismund în lupta sa contra cehilor husiţi, care îl împiedecau să intre pe catolicul rege în Praga. Castelele văzute de Huniade în călătoriile sale cu Sigismund l‑au inspirat pe Iancu să‑şi remodeleze castelul său de la Hunedoara. Tot acum adoptă ca blazon pasărea pe care o vedem sculptată deasupra intrării principale a castelului de la Hunedoara: corbul (corvus) de unde provine numele medieval de Corvinus.

În acel castel şi‑a petrecut Matei Corvin copilăria. El nu s‑a simţit mulţumit în societatea maghiarilor şi a căutat mereu compania străinilor, căsătorindu‑se mai întâi cu o cehă şi apoi cu o italiancă. Curtea sa regală era plină cu italieni, germani şi polonezi. În armata sa erau români, nemţi şi cehi, iar arhiepiscopii numiţi de Matei au fost: un croat, apoi un german şi al treilea, un italian. Nu se ştie cu precizie care era limba lui favorită.

Cum soţia lui italiancă Beatrice nu stăpânea limba maghiară, cuplul regal conversa în italiană, iar limba de circulaţie internaţională era latina clasică.
Italianul Bonfini, în cartea sa „Rerum Ungaricarum“, unde descrie viaţa la curtea lui Matei Corvin, nota: „… monarhul cunoştea multe limbi străine. Pe lângă turcă şi greacă el era fluent în multe din limbile Europei.“ (pag. 634)

În iulie 1456 otomanii asediau Belgradul apărat de Iancu Huniade, căpitanul armatei ungare. Regele adolescent al Ungariei, Ladislau Postumous, fugise de la Buda la Viena, convins că turcii vor cuceri Belgradul. Dar pe 22 iulie 1456 Huniade zdrobeşte armata otomană şi o măcelăreşte în timp ce se retrăgea în degringoladă. Victoria a fost atât de umilitoare pentru turci încât a ferit Ungaria de o altă invazie otomană timp de 75 de ani! Iancu Huniade nu s‑a putut bucura de victoria sa, acesta murind sub zidurile Belgradului din cauza unei epidemii de ciumă. Trupul lui a fost adus în Transilvania şi îngropat în Catedrala romano-catolică de la Alba‑Iulia.

Matei Corvin, din închisoarea pe tron

În ziua de 14 martie 1457 are loc o lovitură de palat la Buda, organizată de regele Ladislau Postumous, care‑l arestează pe Laszlo Huniade, fratele mai mare al lui Matei Corvin. Regele l‑a acuzat pe Laszlo de trădare şi de atentat la viaţa lui, iar 48 de ore mai târziu, Laszlo Huniade era decapitat în curtea palatului. Matei Corvin era şi el arestat de rege şi l‑ar fi urmat pe frate‑său, dacă pe 23 noiembrie 1457, regele Ladislau n‑ar fi decedat subit de o boală fulgerătoare. În mod neaşteptat era deschisă calea lui Matei Corvin de a fi nu numai eliberat din închisoare, dar şi de a deveni rege, primul „commoner“ încoronat după secole, în care numai nobilii avuseseră acces la coroana Ungariei. În ianuarie 1458, când Matei Corvin era încoronat, abia împlinise 15 ani. Va sta pe tron 32 de ani, din care 25 de ani el va fi pe terenurile de luptă ale Europei.

În anul 1476, Matei Corvin se căsătoreşte cu Beatrice de Aragon, o italiancă din Neapole, orfană de la şapte ani, care i‑a adus lui Matei o dotă de 200.000 de monede din aur, dar nu şi un moştenitor. Înaintea căsătoriei sale, Matei avusese o idilă cu Barbara Edelpock, care i‑a născut un fiu, botezat Ioan Corvinus. Acesta va rămâne singurul moştenitor al lui Matei Corvin până la moartea acestuia, în 1490.

Din punct de vedere financiar, Matei Corvin era mai bogat decât împăratul Austriei Frederik III. Aşa se explică sumele imense cheltuite pe cărţi şi manuscrise. La 1 iunie 1485, Matei Corvin cucereşte Austria şi intră triumfal în Viena. În această perioada pasiunea lui Matei Corvin pentru bibliofilie şi pentru instrumente astronomice se măreşte. Biblioteca sa devine legendară şi intră în istorie sub denumirea de „Biblioteca Corviniană“. Pe lista celor 2500 de cărţi şi manuscrise cumpărate de Matei Corvin de‑a lungul vieţii sale se cunosc următoarele: oraţiile şi tragediile lui Eschil, „De expeditione Alexandri“ (Campaniile lui Alexandru Macedon – n.r.) de Arrian, „Brutus“ de Cicero, „Panegiricus“ de Pliniu, „Biblia Ilustrată“. Grosul cărţilor din „Biblioteca Corviniană“ proveneau din Veneţia şi Florenţa, unde multe ateliere lucrau permanent pentru legarea în piele şi mătase a cărţilor comandate în Italia de regele de la Buda. La curtea sa, Matei avea în permanenţă 30 de scribi, experţi în pictură şi gravori, potrivit mărturiilor lui Olahus.

La moartea lui Matei Corvin, în 1490, maghiarii au preferat pe tron ca succesor nu pe fiul lui Matei, Ioan Corvinus, ci pe Wladislaw de Boemia, stingând astfel dinastia Huniade. Ioan Corvin devine ban al Croaţiei şi moare în anul 1502 în luptele cu turcii, exact ca bunicul său, Iancu de Hunedoara. Prin moartea în 1508 a copiilor lui Ioan Corvin se sfârşeşte şi neamul Huniazilor.
La zece săptămâni de la moartea lui Matei Corvin, prin Tratatul de la Pressburg, Maximilian de Habsburg a câştigat tot ce a cucerit Matei Corvin în 10 ani de lupte. Văduva lui Ioan Corvin se va recăsători cu
George von Brandenburg‑Ansbach.

surse: Enclopendia Romaniei, wikipedia, Encyclopaedia Britannica

2 răspunsuri

  1. excelent articolul. orice roman ar trebui sa citeasca si astfel sa cunoasca istoria transilvaniei calumea. ioan corvin si matei corvin chiar daca erau catolici dar cand a fost vorba de romani a fost atat de partea nobililor romani catolici din ardeal cat si de partea romanilor tarani ortodocsi. ioan corvin dandu-le pamanturi si taranilor romani pentru ca el a strans multa oaste din randul taranilor romani impotriva otomanilor. iar pentru acest serviciu ioan corvin nu i-a uitat pe taranii romani.

  2. Am cerut de pe statuia lui Matei Corvin ,numele celor patru capitani,care-l elogiaza . Intrebat de colegi , nu i-am stiut , ce fel de clujan snt sa nui stiu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus