Un cimitir neautorizat, cu 315 morminte, care „afectează” continuarea lucrărilor pe lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva, va fi strămutat în curând, pe banii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Este vorba de lotul 4 din autostrada Lugoj-Deva, de 22 de kilometri, care ar traversa un cimitir ilegal din zona comuna Brănişca, din judeţul Hunedoara. Acum, cei trecuţi la cele veşnice vor fi relocaţi pe bază de proces verbal

CNADNR intenţionează să contracteze “servicii de consultanţă de specialitate şi pentru strămutarea” cimitirului neautorizat, valoarea estimată a contractului fiind de 130.050 lei fără TVA, echivalentul a 30.000 de euro.

Autostrada Lugoj-Deva, lot 4, este în prezent „afectată de cimitirul identificat la km 90 + 275 al autostrăzii “, cimitir neautorizat  şi care urmează să fie relocat, se arată în datele CNADNR.

Teodor Lazăr, primarul din comuna Brănişca, crede că problema a apărut din cauza unei greşeli din studiul de fezabilitate, unde nu ar figura cimitirul ilegal.

„Cimitirul a fost înfiinţat înainte de 1989 şi a fost administrat de Centrul de Îngrijiri pentru Persoane cu Nevoi Speciale din comună. Toţi cei care au fost îngropaţi acolo sunt persoane fără aparţinători, în general din Valea Jiului, care au stat la Centrul de Îngrijire. Cimitirul comunei se umplea prea repede, aşa că s-a decis ca morţii de la Centrul de îngrijire să fie îngropaţi într-un alt loc”, sintetizează edilul povestea înfiinţării cimitirului neautorizat, într-o discuţie cu reporterul gândul.

Sursa Foto caietul de sarcini pentru stramutarea cimitirului

Cu toate că fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, dădea asigurări, în aprilie, că cimitirul va fi ocolit de autostradă, până la urmă a fost aleasă soluţia strămutării lui de pe traseul autostrăzii.

“La tronsonul de autostradă Lugoj-Deva lotul 4, m-am bucurat că au început (lucrările – n.r.) spre deosebire de loturile 2 şi 3, de care nu s-au apucat practic, pentru că nu au intrat cu maşinile (…). Pe lotul 4, au intrat cu utilajele pe zece kilometri. Acolo au avut o problema pe care noi am tot povestit-o anecdotic, pe lotul 4, unde pe raza comunei Brănişca, pe coridorul de expropriere, când a intrat constructorul UMB s-a constatat că există un cimitir ilegal chiar pe aliniamentul autostrăzii. Noi am sesizat Parchetul General în legătura cu această problemă şi acum urmează să finalizăm o hotărâre de guvern să abatem traseul autostrăzii de acolo” , declara în luna aprilie ministrul Transporturilor, Dan Şova. Însă, până la urmă, hotărârea de Guvern nu a mai fost făcută.

Anunţ la ziar pentru găsirea rudelor celor îngropaţi în cimitir

Primarul Lazăr spune că autorităţile au dat anunţ în ziarele locale, pentru a-i anunţa pe eventualii aparţinători de strămutarea cimitirului, însă până acum nu s-a prezentat nimeni.

”În 2010, au fost înmormântate acolo ultimele două persoane. Şova (fostul ministru Dan Şova n.n.) a spus că cimitirul a fost înfiinţat în 2010, dar de unde să ştie el? Şova a spus la un moment dat că autostrada va ocoli cimitirul, dar Uniunea Europeană nu a fost de acord cu asta, aşa ni s-a transmis.  De fapt au greşit de la început, când au făcut studiul de fezabilitate, nu au văzut că acolo este un cimitir”, a declarat pentru gândul Teodor Lazăr, primarul din comuna Brănişca, din judeţul Hunedoara.

Lazăr spune că pentru strămutarea cimitirului a discutat deja “cu Direcţia de Sănătate Publică, cu Parchetul, Medicina Legală, nu este nici o problemă” pentru că operaţiunea se va face pe banii CNADNR.

Termenul anunţat iniţial pentru depunerea ofertelor şi deschiderea ofertelor, 26 septembrie, a fost prelungit de CNADNR cu încă trei zile, până pe 29 septembrie.

Sursa Foto caietul de sarcini pentru stramutarea cimitirului

În scriptele oficiale, cimitirul figurează drept “păşune”

Cimitirul neautorizat este situat pe amplasamentul autostrăzii Lugoj -Deva, mai exact pe culoarul expropriat al drumului.

Terenul pe care a fost identificat cimitirul cu pricina aparţine Primăriei Brănişca. Terenul era încadrat în categoria de folosinţă “păşune”, ca urmare exproprierea s-a făcut pe această categorie de folosinţă.

“Coridorul de expropriere a fost înscris în cartea Funciară la Oficiul de Cadastru, nefiind semnalată existenţa vreunui cimitir în cadrul culoarului expropriat, mai mult decât atât documentaţia cadastrală pentru dezmembrare  a fost avizată de către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara, unde categoria de folosinţă, conform titlului de proprietate deţinut de primăria comunei Brănişca, este “păşune””,  se arată în documentaţia de licitaţie.

Firma care va câştiga licitaţia trebuie, printre altele, să strângă avizele şi acordurile legale, inclusiv acceptul eventualilor aparţinători ai persoanelor înhumate, necesare strămutării cimitirului.

“Va fi un singur parastas pentru toţi. Vă daţi seama ce ar însemna 315 parastase?!”. Morţii, relocaţi pe bază de proces verbal

În plus, consultantul va întocmi un raport cu numărul total de morminte din cimitirul neautorizat care va fi strămutat şi se va ocupa de lucrările şi serviciile pentru strămutarea osemintelor în noul cimitir.

Firma va face rapoarte săptămânale de activitate privind stadiul  execuţiei lucrărilor referitoare la deshumare, reînhumare, inclusiv servicii religioase complete aferente procedurii de reînhumare, prevede caietul de sarcini.
Edilul din Brănişca ne asigură că lucrurile au fost deja puse la punct din acest punct de vedere.

“Va fi un singur parastas pentru toate cele 315 persoane îngropate acolo. Vă daţi seama ce ar însemna să facem 315 parastase?! Vor fi făcuţi colaci, tot ce trebuie conform ritualului ortodox”, ne expune situaţia edilul din Brănişca.

În plus, raportul final va fi însoţit de  “documente suport“ – fotografii, procese verbale de relocare, facturi, filmări pe suport electronic.

“În situaţia în care, ulterior relocării tuturor mormintelor şi predării raportului final către achizitor, se descoperă noi oseminte, prestatorul are obligaţia de a proceda la strămutarea acxestora în conformitate cu prezentul contract fără suplimentarea valorii contractului”, se arată în caietul de sarcini.

Sursa: gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus