Proiectul Codul de etică, inițiat de Ministerul Educației, îi obligă pe profesori să supravegheze permanent elevii, atât în școală, cât și în afara ei, dacă acțiunile sunt organizate de unitatea de învățământ.

Proiectul iniţiat de Ministerul Educaţiei prevede că persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor, în mod particular cadrele didactice, au obligaţia de a cunoaşte, respecta şi aplica un set de norme de conduită. Elaborarea acestui cod a început în urmă cu câțiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect. După scandalurile din ultimii ani petrecute în unitățile de învățământ, acest Cod de etică a ajuns din nou în atenția Ministerului Educației.

Una dintre normele de conduită se referă la ocrotirea sănătății fizice, psihice și morale a elevilor, ceea ce implică o supraveghere permanentă pentru a fi asigurată pe deplin securitatea copiilor în cadrul școlii, dar și în afara ei, dacă activitățile sunt organizate de instituția de învățământ.

Profesorii au obligația să asigure protecție fiecărui elev și să denunțe orice formă de violență fizică, de discriminare, abuz, neglijență sau exploatare a elevilor. Dascălii nu au voie să hărțuiască sexual elevii și nici să aibă relații sexuale cu aceștia, inclusiv consensuale. De asemenea, Codul de etică interzice profesorului să aibă un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, indiferent de intenția serioasă sau ludică a acestuia.

Același proiect prevede că dascălii au obligația de a pregăti elevii astfel încât aceștia să atingă standarde de performanță prevăzute de documentele școlare. Profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice și tratamentele umilitoare, sub orice formă.

foto: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus