În data de 5 noiembrie 1918, la Hunedoara s-a înființat unul dintre primele consilii naționale române din comitat/județ.

Hunedorenii s-au strâns atunci în Piața Mare din localitate (astăzi centrul vechi al orașului). Hunedoara Liberă vă prezintă apelul Consiliului Național Român din Hunedoara, condus de dr. Gheorghe Dubleșiu.

 

„5 noiembrie 1918, Hunedoara

Apel

Senatul Național Român din Ardeal

Secția Hunedoara a Consiliului Național Român

 

Frați români!

Sfatul poporului român și legiunea sa (toți ofițerii și soldații români) muncesc zi și noapte ca pacea și drepturile națiunii române să se înfăptuiască!

Adunarea Națională, stăpâna întregii obște, va desăvârși apoi lucrarea sfântă pentru limba, legea și moșia românească: una și nedespărțită ca Sfânta Treime!

Până va răsuna glasul adunării numai dușmanii națiunii pot asmuța poporul de la sate la fapte nesocotite, nevrednice de români și de ocară pentru creștini!

Astfel de tulburări, ce pătează libertatea, împiedică ca să ne întrunim în liniște ca români și cetățeni, împiedică să se înfăptuiască glasul poporului suveran.

Cine-i român și cine-i creștin păzește pacea și buna rânduială, averea și viața, ascultând cu sfințenie poruncile mai marilor săi!

În numele lui Dumnezeu, paznicul libertății naționale, vă rugăm:

Păziți pacea și așteptați în liniște poruncile sfatului național!

Păziți frăția și pacea cu toate neamurile din Ardeal!

Astfel apoi izbânda libertății nici iadul n-o mai poate opri!

Puneți-vă cu toții sub poruncile comandei militare române, ce în numele sfatului poporului vă întâmpină și dați tribunilor voștri tot ajutorul pentru pacea tuturora.

Trăiască libertatea națională!

Hunedoara, la 5 noiembrie 1918

 

Dr. Gheorghe Dubleșiu, Prezident

Nicolae Macrea, Secretar

Constantin Dima, Notar

Valeriu Bejan, Nicolae Țintea, Ioan Dima, Gheorghe Bera, Constantin Tampa, Constantin Florea – membrii Comitetului Executiv”.

Sursa foto: colecția personală dr. Lucian Ștefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus