Condamnarea din Dosarul „Afacerea SHELL” atârnă greu de cariera politică a fostului primar al Devei.

Deputatul Mircia Muntean trebuie să se prezinte din nou în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în calitate de inculpat în dosarul penal în care este acuzat de conducerea unui autovehicul sub influența băturilor alcoolice. Joi, 14 ianuarie, are loc un nou termen în acest dosar.

La sfârșitul lunii octombrie 2014, fostul primar al Devei a fost protagonistul unui eveniment rutier petrecut pe Calea Zarandului. Procurorii Parchetului General au stabilit că deputatul a produs accidentul aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Dosarul a fost trimis spre judecare instanței supreme.

Acest dosar nu este însă principala problemă a fostului primar: dacă va fi găsit vinovat, el va ispăși în primul rând pedeapsa de 4 ani de închisoare la care a fost condamnat definitiv (cu suspendare) în vara anului 2013. Atunci, magsitrații ÎCCJ l-au găsit vinovat pe Mircia Muntean de abuz în serviciu pentru fapte comise în perioada în care a ocupat funcția de primar al Devei.

„Afacerea SHELL” – tranzacții ilegale cu terenuri în Deva

Dosarul a ajuns inițial la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, fiind mutat, în februarie 2013, la instanţa supremă, competentă să judece cauze în care sunt acuzaţi parlamentari (Mircia Muntean a devenit parlamentar în decembrie 2012).

Inițial, Iosif (Puiu) Man a fost acuzat de contrabandă cu autoturisme de lux furate şi fals, după ce, în perioada 1999-2002, a indigenizat, prin RAR Deva, aproximativ 190 autoturisme de lux furate din Occident, majoritatea având seriile modificate.

CITEȘTE ȘI:

De ce nu a fost finalizat DOSARUL MOLOȚ

În urma percheziției efectuate la domiciliul lui Iosif Man au fost găsite dosare cu documente referitoare la vânzarea unui teren de 3.200 de metri pătraţi, în schimbul sumei de 192.000 de dolari. Tranzacţia fusese încheiată între Iosif Man şi o companie de distribuţie a produselor petroliere. Terenul în cauză este situat în municipiul Deva, în zona DN7. Din actele găsite la percheziții a rezultat că Iosif Man a devenit proprietarul terenului în baza unei hotărâri judecătoreşti, ca urmare a unei tranzacţii încheiate între Man, Panduru, Pop şi Primăria Deva, reprezentată de Mircia Muntean.

Potrivit procurorilor, în urma verificării actelor ce au stat la baza acestui schimb a rezultat că Iosif Man, Carol Panduru şi Aurel Pop au solicitat, în 1998, atribuirea unei suprafeţe de teren în zona DN 7, intravilan, uzând de calitatea de revoluţionari. Comisia locală a propus Comisiei judeţene de aplicare a Legii 18/1991 privind fondul funciar atribuirea de teren către cei trei, fiind stabilită suprafaţa de o mie metri pătraţi de teren extravilan din rezerva constituită la nivelul Comisiei Locale Deva.

Procurorii l-au acuzat pe Mircia Muntean că, în calitate de primar, a dispus abuziv punerea în posesie a celor trei, pentru o suprafaţă de câte 5.225 de metri pătraţi fiecare, eliberând titlul de proprietate la 1 martie 1999, pentru un teren situat în zona Bejan.

În 8 martie 1999, Mircia Muntean a formulat o acţiune în justiţie, solicitând anularea titlurilor, iar în cursul procesului – desfăşurat la Judecătoria Deva – ar fi încheiat o tranzacţie prin care a cedat celor trei un teren cu o suprafaţă de 5.838 de metri pătraţi în zona DN 7, consemnează Mediafax. Potrivit procurorilor, acest teren era proprietate publică a statului şi nu putea face obiectul unui act de dispoziţie a primarului, care nu are atribuţii în acest sens, competenţa în materie revenind Comisiei Locale. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român şi se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

În acest fel, Iosif Man, Carol Panduru şi Aurel Pop au obținut terenul, pe care ulterior l-au înstrăinat. După obţinerea frauduloasă a dreptului de proprietate asupra terenului în litigiu, Iosif Man, având împuternicire, a vândut, în luna mai 1999, terenul către compania Shell care urma să construiască o stație de carburanți.

Sentință grea pentru fostul primar al Devei

În 17 iulie 2013, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe deputatul Mircia Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de şase ani.

În acelaşi dosar, magistaţii i-au condamnat pe Iosif Claudiu Man la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi pe Ovidiu Horaţiu Boldor la doi ani de închisoare cu executare. Cornel Moraru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pedeapsă care a fost contopită cu o alta de trei ani de închisoare, primită într-un alt dosar.

În cazul lui Iosif Man, instanţa a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Ministerul de Finanţe şi i-a obligat, în solidar, pe Mircia Muntean şi pe Iosif Claudiu Man, în calitate de moştenitor al lui Iosif Man, la plata sumei de 333.743 de dolari sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda calculată de la 25 martie 1999 până la plata integrală a sumei stabilite ca prejudiciu.

4 răspunsuri

  1. Ii dorim spor la scris carti.

  2. Titluri:
    -Cum l-am incatat pe Fanica sa conduca;
    -Fanica latra dar nu musca;
    -etc.

  3. Erata: -Cum l-am invatat pe Fanica sa conduca;

  4. Nu stiu daca e chiar cosmarul lui Mircia, oricum pentru ca o sa candideze Petrica a cam dat alarma la chiloti. ….si cred ca are si motive , sut convins ca Mircica o sa iasa primar iarasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus