O imagine care rar se poate vedea, mai ales în sistemul penitenciar. Mai-marii puşcăriilor şi-au călcat pe inimă şi au dat publicităţii fotografii ale celulei în care a fost încarcerată deputata Monica Iacob-Ridzi.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că temperaturile din celulele pușcăriilor din România sunt notate zilnic într-un registru. Reprezentanții ANP spun că media în încăperi este undeva în jurul a 22 de grade.

O cameră mai decentă decât multe dintre încăperile spitalelor, caselor de copii sau căminelor studenţeşti din România. Mobilier simplu, dar curat, televizor, e adevărat ceva mai vechi, pereţi în condiţii aceeptabile şi ferestre care lasă să intre lumina în camera de dimensiuni acceptabile ce par să ajungă la aproximativ 15 metri pătraţi. Cam cât o garsonieră confort 3 de prin Valea Jiului, locul de obârşie al deputatei. Un mic dulăpior suspendat şi un cuier prins în pereţi întregersc tabloul celulei Monicăi Ridzi.

Deputata se află în spatele gratiilor după ce a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Din detenţie, fostul ministru din cabinetul Boc s-a plâns de condiţiile grele din puşcărie, susţinând că de fapt ea a fost închisă într-un lagăr şi condamnată la moarte.

Monica Iacob Ridzi “a fost cazată în infirmeria penitenciarului, împreună cu o altă deținută și a urmat tratamentul medical prescris de specialiștii consultați înainte de intrarea în custodia sistemului penitenciar”.

“Din data de 17.02.2015 și până la momentul transferului, Monica Iacob Ridzi a fost cazată în infirmeria penitenciarului, împreună cu o altă deținută și a urmat tratamentul medical prescris de specialiștii consultați înainte de intrarea în custodia sistemului penitenciar. Deținuta a primit două pături din dotarea penitenciarului și i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secția Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 22 grade Celsius. Fiecare cameră are în dotare un termometru și zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special.

Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deținuta Ridzi, a rezultat faptul că afirmația conform căreia pereții sunt scrijeliți, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realității, aceasta respectând normele igienico-sanitare”, se arată în comunicatul ANP. Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a mai precizat că “cuantumul cheltuielilor alocate pentru întreținerea unui deținut în anul 2014 a fost de 535 lei/lună cost mediu, care cuprinde cheltuielile cu hrana deținuților, utilitățile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire și preparare hrană), materialele pentru curățenie, carburanții, reparațiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, piese de schimb, lenjerie și accesorii de pat și altele”.

“În ceea ce privește respectarea drepturilor deținuților, Administrația Națională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al ministrului justiției, dar și de organisme internaționale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014”, se mai arată în comunicatul ANP.

media-142548228391425500 media-142548228334066800 media-142548228643151400 media-142548228582083300

5 răspunsuri

  1. Nici nu e atât de rău. Sunt unele camere de cămine studențești care arată cam la fel (și sunt și mai multe paturi și fără televizor). Și mai plătești și o taxă.

  2. Crina se vede ca nu sti deale puscariei unu la mana in baia cu dus .poi nu iti lasa solutii in penitenciar sa ai posibilitatea sa te omori.doi la mana sa fim seriosi morcovi.ceapa pe geam poi pt ce fac ciorba acolo neeee nai sa vezi asa cv de ce nau pis poza cu ea in camera aia sa fie credibili anyway imi pare rau de femeia asta am cunoscuto personal la inundatiile din petrosani femeie cu caracter iti spun eu

  3. PACAT CA A FURAT , IMI PLACE DEA CA FEMEIE E DEOSEBITA, DAR CE SA FACI DACA NU A AVUT O SUSTINERE CARE SA O TINA CORECTA ….

  4. Sa nu uitam ca vita asta si gasca ei, au lasat oameni sa moara in fata spitalelor inchise, ca neefind rentabile..Cand a fost numita ministru, n-a spus ca are gramezi de boli, ci a acceptat si chiar s-a tavalit pe jos de fericire. Dupa ce-a invatat sa stea la vila pe banii furati de la prosti, ce sa vezi, ii sta in gat un pat asa cum au multi romani!..Sa crape dracului in puscarie!. La chinezi, era executata si scapam si de cheltuielile cu intretinerea..

    • Ai dreptate. Si asa va maca mai multi bani ca detinuta. alocatia zilnica pt un puscarias e de cateva ori mai mare decat alocatia unui bolnav internat in spital. ca sa nu mai spun ca alocatia pt un detinut pe zi, e mai mare decat alocatia unui copil, pe o luna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus