„Nu se poate să nu se poată!”. Ba se poate!

Din 2004 și până acum, Viorel Arion este al patrulea primar în funcție care pierde alegerile în municipiul Hunedoara, după Remus Mariș, Nicolae Schiau și Ovidiu Hada.

Mărirea

Lipsit total de carismă, mai degrabă ursuz, Viorel Arion a reușit să își construiască o carieră politică interesantă. A intrat în PNL în 2004. A fost întâi consilier județean. Apoi, surprinzător, a deschis lista PNL pentru Senat și a câștigat un mandat de senator. Ajuns la București, a devenit rapid mâna dreaptă a lui Dan Radu Rușanu. Așa a învățat repede cum se face „treaba”, pentru că a fost câțiva ani un soi de comis-voiajor al celui numit Unchiul sau eminența cenușie a PNL. A învățat cum să facă și contracte cu statul, unde, potrivit lui Rușanu – „a învățat să-și vândă hârtia igienică”. A mai învățat ceva de la Dan Radu Rușanu – cum să aibă succes la mase, fără să le spună nimic. A început timid, cu mesaje pe teletextul televiziunii prin cablu din Hunedoara, un soi de strămoș al Facebook-ului de astăzi. Mai „un început de săptămână minunat!”, mai „un sfârșit de săptămână minunat!”, mai o poveste despre ce proiecte propune prin Senat și gata – a sădit sămânța notorietății. Pe urmă, a aflat adresele și zilele de naștere ale hunedorenilor. Și a început să le trimită felicitări de ziua de naștere. Fiecăruia, chiar și morților! A ghicit și unde să își creeze o nișă – în cartierele sărace ale Hunedoarei. Mai 3 lei la un copil sărac, mai o bere, o ciocolată sau o gumă și a crescut electoral. A plecat din PNL la PLD, care a fuzionat mai apoi cu PD. Alegerile din 2008 l-au prins într-un partid aflat în creștere în sondaje. Cu o infrastructură electorală, bazată mai ales pe săraci și cu un partid pe cai mari, Viorel Arion a câștigat lejer, uninominal, mandatul de deputat în Colegiul nr. 7 Hunedoara, fără să depună mari eforturi. A început perioada sa de prosperitate. Partidul său era la putere, el avea acces la resurse și i-a ieșit tot – 265 de contrate cu statul, numiri de directori în diverse instituții și deconcentrate la nivel de județ, accesul la tabere sociale în care i-a trimis pe diverși tineri care i s-au alăturat, ba i-a mai și angajat pe unii dintre ei. A început să-i vrăjească și pe unii dintre pensionari, cărora tocmai le crescuseră pensiile.

Primăria

Conștient că PDL se duce la vale, după luarea măsurilor de austeritate, pe care și el le-a votat – reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută și a pensiilor cu 15 la sută (măsură declarată neconstituțională de către CCR și care a dus la creșterea TVA cu 5 procente), Viorel Arion se gândea tot mai mult la o candidatură la Primăria municipiului Hunedoara. De aceea, a început să sape, și nici nu a fost foarte greu, la demolarea lui Ovidiu Hada, fiind convins că acesta îi va fi contracandidat în 2012. „Oastea de strânsură” a lui Viorel Arion a început să împrăștie zvonuri, să conteste toate proiectele lui Hada – atât cele făcute din bugetul local, cât și pe cele pe fonduri europene. Toate au fost întârziate de oameni puși de Viorel Arion. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar adversarii săi l-au scos din cursă pe Ovidiu Hada și l-au înlocuit cu dr. Bende Barna. Sarcină foarte grea, dar Arion a știut să lovească unde trebuie: a primit binecuvântarea lui Carmen Hărău, care nu l-a atacat și nici nu s-a băgat să-l ajute în campanie pe dr. Bende. Nu se știe dacă Hărău chiar l-a susținut mai mult pe Arion, dar acesteia i-a convenit de minune situația, pentru că, prin victoria acestuia, i s-a deschis calea către Camera Deputaților în decembrie 2012.

„Stăpânul, jupânul, împăratul”

Cu 767 de voturi avans, Viorel Arion a câștigat în 2012 Primăria municipiului Hunedoara. A început perioada de glorie a lui Viorel Arion, dar a făcut o singură greșeală: în speranța că va avea liniște în oraș, Carmen Hărău i-a cerut să facă o majoritate cu PSD în Consiliul Local, astfel că Dan Bobouțanu a devenit viceprimar. Niciodată un primar în funcție, dacă vrea să reziste încă un mandat, nu face o majoritate, astfel încât secundul său să fie de la un alt partid. Apoi, ca un veritabil stăpân, jupân, împărat, Viorel Arion și-a plasat toți oamenii sau rudele în Primărie, spital, grădină zoologică, a ocupat tot. Contractele erau doar pentru apropiați. O mână de oameni a stăpânit orașul. Unii dintre ei – sfertodocți și agresivi. Aerul a devenit irespirabil și încet, încet în Hunedoara s-a instalat teama. Ajunsă deputat cu un scor mare – 18.344 de voturi, Carmen Hărău a devenit partea feminină a binomului. Om de afaceri foarte bun, inteligentă, dar din ce în ce mai antipatizată, din cauza comportamentului său aproape dictatorial și prea plină de sine, Carmen Hărău a reușit, pic cu pic, să-l facă pe Arion și antipatic. La fel și oamenii din jurul lui – Nicușor Ștefan, Carolina Radu, Grigore Popoviciu, Bianca Lovaz, Adelina Plic, Anda Combei, Aurel Bold, Ladislau Farcaș, Vasile Borși și alții au reușit să arunce în aer tot ceea ce a încercat să țină sub control Arion. Acesta reușise să le închidă gura și unora care mieunaseră timid prin oraș în perioada lui Ovidiu Hada – Alin Barna și Dan Bera – cărora le-a aruncat niște sinecuri în schimbul încetării văicărelilor de genul – „Mocănița” sau „Uu, Corvinu!”.

Căderea

Înconjurat de aceștia, Viorel Arion a crezut că va câștiga detașat alegerile locale. Fără pic de rațiune, a împărțit 6.000 de căni cu fața sa în tot orașul, în noaptea de Înviere. S-a lăudat cu proiectele pe fonduri europene lăsate de predecesorul său, a îndatorat orașul doar ca să construiască un ștrand, a început haotic șantiere, a aruncat cu bani pe chermeze etc., în speranța că va câștiga detașat alegerile. Și greșelile au venit în cascadă: oamenii săi i-au terorizat pe angajații din toate instituțiile ce țineau de Primărie, a arătat întregului oraș că fieful său îl reprezintă cartierele mărginașe, unde avea „caporali, locotenenți și căpitani”, care trebuiau să țină în mână populația săracă a orașului, i-a băgat în sperieți pe toți cei care apăreau alături de contracandidații săi și și-a ales și vreo patru contracandidați care să ia cât mai puține voturi, și-a plantat oamenii și în vreo 4 partide, folosindu-i ca reprezentanți în secțiile de votare. Pur și simplu, părea că există un singur candidat în oraș. Echipa lui Arion nu a calculat faptul că poate apărea și un alt candidat care să îi rupă semnificativ din voturi și acela a fost Radu Bogdan Giurgiu, de la PER. Pe lângă acesta, pe creșterea PSD, Dan Bobouțanu, candidatul social – democraților, a avut noroc și cu restricțiile impuse de legea electorală. Și a început bătălia. Pentru Viorel Arion a fost una de „totul sau nimic!”. Parte dintre alegătorii săi din cartierele mărginașe sunt plecați din țară, lumea, enervată de tabelele și amenințările celor din jurul lui, l-a taxat. Până și la exit-poll-ul făcut de o firmă din apropierea sa i-a dat eroare. Cine a văzut imaginile cu Viorel Arion în fața unei secții de votare, dând mâna cu toți cei care intrau să voteze, înțelege cât de mare a fost disperarea. Grăbiți să anunțe că au câștigat liberalii din Hunedoara au repetat episodul „Mircea Geoană – 2009” când candidatul PSD s-a repezit să-și anunțe victoria, ca apoi, de dimineață, să constate că a pierdut. Cam așa a procedat și deputatul Carmen Hărău, care a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care anunța victoria lui Viorel Arion. Câteva minute mai târziu, ea a șters acea postare.

Târziu, în noapte, rezultatele au spus altceva – Viorel Arion a pierdut alegerile și va pleca în istorie. L-au înfrânt oamenii săi! Nu neapărat Dan Bobouțanu a câștigat alegerile în Hunedoara, ci Viorel Arion le-a pierdut, prin teroare și oameni slab pregătiți, gata să-i toarne în urechi șefului ce voia să audă, dar extrem de lacomi și gonind cu disperare după îmbogățire! Și l-a mai pierdut greșelile fantastice pe care le-a făcut deputatul Carmen Hărău. Și l-a mai pierdut ceva: propria incompetență! Va învăța ceva Dan Bobouțanu din greșelile lui Viorel Arion? – aceasta e întrebarea.

13 răspunsuri

 1. Sunt atat de multe persoane care l-au sustinut pe fostul primar si i-au facut voia lui Arion ca nu cred ca ajunge o pagina A4. Ati uitat de prietenii si rudele celor nominalizati!!!! Grigore Popoviciu+Poanta Marinel, familia Fan, Balosin, Corina Oprisiu, Codrin Mircea Sorin, Vasile Borsi + Lascau Liliana Otilia, Anda Combei +Bucur Mariana Lilica s.a.m.d. Toti si toate au avut un cuvant de spus! Incompetenta si lacomia sunt trasaturile caracteristice ale acestora! Cred ca mandatul lui Arion a fost cel mai josnic din toate punctele de vedere. Toti lingaii si pupatorii in dos si-au facut salas la Primaria municipiului Hunedoara. Cati dintre angajatii mai vechi au injosit aceste ejectii umane? Nu da o data Dumnezeu sa vina Curtea de Conturisi DNA-ul sa constate toate abuzurile?

  • Monalise Hihn spune:

   Stimată doamnă/domnișoară,
   În primul rând, vă mulțumim că ne citiți. Cu siguranță, ați făcut-o în mod constant și ați constatat că multe dintre derapajele acestei echipe au fost sesizate de noi. Multe dintre persoanele amintite de dumneavoastră au fost trecute și în text. Vă asigur că, pe măsură ce vom avea informații, vom continua dezvăluirile. Vă doresc o seară minunată!

 2. Cu riscul de a fi acuzata ca deranjez …..s-a sesizat cineva pana acum ca pe site-ul Primariei mun. Hunedoara la rubrica achizitii publice apare un anunt achizitionare trenulet turistic, un anunt deosebit de toate celelalte postate anterior si dupa, pentru ca nu are numar de inregistrare, antet si siglele institutiei, nu este semnat de Primar si nici de doamna Bucur, sefa de la achizitii publice? Daca va uitati cu atentie la cronologia anunturilor, acesta apare publicat intre anunturile din luna decembrie 2015, dupa achizitionarea efectiva a acestuia si este format jpg. si nu pdf. Oh da! Si cate feluri de stampile exista la Primarie? Semnau toti pentru primar, cum facea si Udrea la Ministerul Dezvoltarii, ca el sa fie exonerat de orice raspundere?

  Cata neatentie/neglijenta sau rea-credinta!!!!! Sa te lase inima sa pui in functiune un gunoi si sa cheltui banii amaratilor de hunedoreni (ai parintilot nostri amarati, multi din noi fiind plecati din tara). Ar trebui ca organele competente sa cerceteze cu atentie toate achizitiile si sa sanctioneze toate persoanele culpabile! Pacat ca s-a abrogat OUG nr. 34/2006 si acum trebuie sa se ia de la capat cu noua legislatie pentru achizitii, insa daca exista vointa se pot aplica alte sanctiuni mai drastice, inclusiv recuperarea tuturor cheltuielilor nejustificate.

  • Monalise Hihn spune:

   Nu deranjați pe nimeni, cel puțin nu pe noi, vă asigur. Vă mulțumim că ne citiți, până la urmă acesta este scopul nostru. Cu siguranță, vom verifica! O seară frumoasă să aveți!

   • Multumesc, asemenea va doresc si eu!!!! Imi scapase si cel cu refacerea marcajelor rutiere.

    http://www.primariahd.ro/fisiere/pagini_fisiere/130/achizitionare%20trenulet%20turistic.jpg

    http://www.primariahd.ro/fisiere/pagini_fisiere/130/REFACERE%20MARCAJE%20RUTIERE.pdf

    Or fi scapari ale celor de la achizitii, poate din perioada in care Popoviciu si Bucur aveau foto impreuna pe conturile de Facebook. Fiecare intelege ce vrea!!

   • Hehehe, vreau sa pun gaz pe foc ori cred ca am luat eu foc! As putea comenta aici la sfarsit sub alte pseudonime dar stiu ca se afiseaza IP-ul, etc., etc. insa nu ma pot abtine pentru ca e teribila prostia si se vede taman din avion (nota bene!) si imi vine sa rad cu lacrimi de acesti lucratori arionisti. Recunosc ca recent am sesizat diferentele.

    Mai intai, permiteti-mi sa va felicit pentru articol! L-am citit de cateva ori pe nerasuflate. Cu toate acestea, credeti ca persoanele nominalizate chiar au inteles termenii folositi de Dvs.? Va asigur ca au pus mana pe DEX sau au accesat varianta online.

    Referitor la Dan Bera, daca in viitorii patru ani are curaj sa deschida gura si sa sufle ceva despre mocanita, il provoc sa imi raspunda la intrebarea „ Daca ai lucrat in cadrul autoritatii publice locale a municipiului Hunedoara de ce nu ai intocmit matale impreuna cu sotia documentatia pentru obtinerea de fonduri pentru Mocanita?” Aaaaaaaaa, e greu nu-i asa? Lui Alin Barna i-as da o barda fix in frunte gen „Curtea de Conturi e aici?” ori „Stai lin, te ia DNA !”

    Totusi anuntul de intentie pentru refacere marcaje rutiere e criminal rau! Eu nu stiu daca au achizitionat sau nu vopseaua aia insa am o intrebare: are cumva municipiul Hunedoara o structura rutiera (bulevarde si strazi) de 100 km? Mda….si daca la achizitiile de cratite si oale, rechizite, garoafe, ace, bice si carice se constata, in aparenta, o meticulozitate iesita din comun privind specificatii tehnice, persoana de contact s.a.m.d. nu acelasi lucru se poate spune despre trenuletul turistic si vopseaua termorezistenta. Denota o inegalabila prostie si miroase a gheseft.

    Uite un alt anunt de intentie http://www.primariahd.ro/fisiere/pagini_fisiere/130/ANUNT%20DE%20INTENTIE.pdf

    si aici e link-ul catre putinele achizitii directe care au fost publicate pe site:
    http://www.primariahd.ro/pagina/achizitii-publice

    Noi achizitorul lu’ Peste Prajit pentru vopseaua termorezistenta nu vrem sa stim nimic, nu se solicita niciun agrement tehnic, nu spunem daca vrem vopsea lichida in amestec cu microbile sau una de calitate, nu se precizeaza nicio caracteristica tehnico-constructiva. Ageamii hrapareti!

    Exista viata dupa Arion! Pentru cei ca mine si altii care nu i-au fost slugi. Pentru slugi incepe calvarul! Asta doar daca domnul Boboutanu chiar doreste sa puna capat jafului din banul public!

 3. ciocacodrut1967@gmail.com' cioca codrut spune:

  pana si la avea asteptari de la astfel de oameni e o gresala….nulitati !

 4. In toate instituțiile care aparțin Primăriei :Spital,Azilul de bătrâni, UAMSCastel,Grădină Zoologică peste tot oameni erau obligati sa voteze cu Arion ca daca nu ii da afara .Dar cine esti tu ARIOANE , patronul orasului , oameni se simteau hartuiti ,de multe ori mici nu vorbeau de frica sa nu isi piardă serviciul.Rusine ,Dumnezeu a facut dreptate si ne-a scăpat de un hot si un nenorocit .La BARCEA cu tine.

  • De unde stia Arion cu cine voteaza angajatii Primariei si cei ai institutiilor subordonate Primariei?! Ca doar nu intra Arion cu fiecare in cabina de vot 😉 Le-a placut sa fie lingai si marea lor majoritate au avut destule si diverse foloase datorita locurilor de munca din si de pe langa Primarie…

 5. Hunedoreni l-au taxat de data asta și-a meritat soarta cu vîrf și îndesat au scăpat de el angajați nu mai trăiesc sub teroare dumnezeu nu doarme ne-a făcut dreptate,acum noul Primar să aducă curtea de conturi să vedem și noi cît a furat fostul Primar și cum au cheltuit bani noștri.

 6. Daca cumva ii pleaca oameni pe care i-a avut Arion si pe care voi ii huliti mai sus sunt foarte curios ce somitati va aduce Boboutan, primaria e un sistem care functioneaza greu, cel mai bine va poate spune Hada daca nu ai oameni buni in puncte cheie poti sa ajungi la….. Asa ca grija mare ce iti doresti ca se poate indeplini domnule Primar ales.

  • Mars cu el langa Hada! Pe rand! Inteleg ca daca pleaca oamenii lui Arion, nu mai pot fi angajate alte persoane? Cata grija! N-ai tu treaba pe cine aduce Boboutanu! Fiecare pasare pe limba ei piere!

 7. info_date@yahoo.com' O simpla parere spune:

  Fiecare primar, manager de societate de stat, sef de deconcentrate… ales(pus) nou, din RO isi pune oamenii sai in functii de conducere, inlocuind pe altii pusi tot asa. Problema este ca la alegerea unui conducator nou nu mai poti sa te scapi de acesti paraziti, doar sa-i treci in functii inferioare (unii raman cu salar de sef). Aceasta este reteta de succes in RO si acesta este sistemul de stat (multi, prea multi si n-ai ce alege bun) “Vin ai nostri pleaca ai nostri noi ramanem tot ca …”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus