Listele cu candidați pentru Senat și Camera Deputaților au rămas definitive. 11 partide și alianțe se vor bate în 11 decembrie să obțină unul din cele 9 mandate de parlamentar în județ – 3 de senator și 6 de deputat. Evident, condiția principală e ca formațiunea din partea căreia candidează să treacă de pragul electoral de 5 la sută.
De regulă, cei care sunt plasați pe primele locuri ale unei liste sunt persoanele care pot aduce cele mai multe voturi pentru partidul respectiv, mai pe românește, trag lista după ei. Iată ce probleme au deschizătorii de liste din județ:
ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților)
La Senat lista este deschisă de Alin Bena. Inginer de meserie transformat în jurnalist, Bena ar putea fi considerat de către alegători drept trădător, pentru că a trecut de partea cealaltă a baricadei devenind politician. În plus, vor fi destui cei care își vor aminti că a fost consultant PDL în 2012.
La Camera Deputaților, pe locul I este Marius Gheorghe Surgent, fost viceprimar al Devei, fost consilier județean din partea PNL. Ar putea trece și el drept trădător, pentru că a fugit din PNL în momentul în care nu s-a mai regăsit pe un loc eligibil la PNL.
Alianța Noastră România
Nimeni nu știe de unde a răsărit această formațiune. Mai mult, cine este Nicu Butnaru, locul I la Senat? Dar Mihai Simionescu, locul I la Camera Deputaților?
PER (Partidul Ecologist Român)
La Senat, lista este deschisă de către Răzvan Giurgiu. Medic veterinar în municipiul Hunedoara, bun profesionist, dar, din păcate, puțin cunoscut publicului larg.
La Camera Deputaților, PER îl are pe primul loc pe Adrian Miholca, cu un CV extrem de bun, specialist în fonduri europene, dar și el prea puțin cunoscut hunedorenilor.
PMP (Partidul Mișcarea Populară)
La Senat – locul I – Petre Nica, fost sindicalist și mai nou în conducerea CEH, ambele sale demnități ar putea să-l încurce foarte mult, pentru că electoratul de acum acceptă cu greu că un fost lider de sindicat a trecut de partea cealaltă a baricadei.
La Camera Deputaților – locul I – Haralambie Vochițoiu. E clar că acestuia i se va reproșa faptul că a schimbat mai multe partide în această legislatură – de la PP-DD la UNPR și apoi prin fuziune la PMP.
PNL (Partidul Național Liberal)
În fruntea listei la Senat – Eleonora Carmen Hărău. Aceasta a fost membră PSD timp de 12 ani, firma la care e acționară a obținut 3,5 milioane de lei de la Primăria Hunedoara, acționând în judecată pentru acești bani Municipiul Hunedoara. Acum, Primăria plătește împrumutul luat plus o dobândă de 5,25 la sută ca să achite firmei familiei Hărău acei bani. Și averea candidatei ar putea să-i enerveze pe alegători, precum și faptul că își construiește un hotel și un restaurant în apropierea Castelului Corvinilor.
La Camera Deputaților, primul pe listă e Lucian Ovidiu Heiuș, considerat un bun finanțist, dar un om care s-a supărat și a plecat la PDL, atunci când nu a fost desemnat de PNL să candideze la Primăria Orăștie, în 2009. În 2012 a candidat și a fost învins. Dacă a pierdut la Orăștie, care e șansa să aducă PNL voturi din tot județul?
Partidul România Mare (PRM)
Senat – Mircea Nicolae Mincea – mereu candidatul de serviciu al PRM. Când un partid nu intră în Consiliul Local în reședința de județ, ce șanse are să intre în Senat, chiar și cu un deschizător de listă om cumsecade?
Emanoel Andronache este și el tot candidat de serviciu PRM – el fiind pe orice listă pentru orice tip de alegeri – locale, parlamentare.
Partidul România Unită (PRU)
PRU îl are ca deschizător de listă la Senat pe Iosif Sebastian Șușman. Cine e acesta? Un jurist!
La Camera Deputaților – pe locul I Mihail Rudeanu. Ce va spune lumea despre el? Că a fost președinte al Consiliului Județean cândva și că a trecut din partid în partid și că ar fi cazul să se retragă.
Partidul Social Democrat (PSD)
La Senat – Cornel Cristian Resmeriță. În primul rând, electoratul va spune că e un indecis, în vară a plecat din Camera Deputaților ca să devină primar al municipiului Lupeni, acum vrea să plece de la Primărie în Senat. Mai mult, el a pierdut pe fond procesul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a găsit în conflict de interese. Dosarul e acum la Înalta Curte de Casație și Justiție.
La Camera Deputaților – locul I – Laurențiu Nistor. La fel ca și Resmeriță, va fi considerat un indecis, în vară a plecat din Camera Deputaților ca să devină președinte al Consiliului Județean, acum vrea să plece de la CJ înapoi în Camera Deputaților. În cazul său e mai simplu, nu mai trebuie să se facă alegeri, pentru că tot consilierii județeni vor stabili prin vot cine îl va înlocui în funcție. Și Nistor este în proces cu ANI, dar el a câștigat pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Partidul Socialist Român (PSR)
Cine e Antoniu Otto Hebel, locul I la Senat? Dar Marin Badea, locul I la Camera Deputaților?
Uniunea Salvați România (USR)
Partidul lui Nicușor Dan i-a pus în fruntea listelor pe doi bucureșteni, Cristian Laurențiu Bulfon – la Senat – și Stelian Bogdan Ene la Camera Deputaților. Ambii sunt consilieri locali la București, unul la Sectorul I și altul la Sectorul III. Cu știu hunedorenii despre ei? Dar ei despre județul Hunedoara?
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
Iuliu Winkler deschide lista la Senat și Locincz Szell – la Camera Deputaților. Probabil că aceștia nici măcar nu așteaptă voturi din partea majorității. Mulți i-ar vota, dar nu o vor face pentru un singur considerent – sunt etnici maghiari.
Mda , da de gandit
Eu cred ca pe Heius l-ar fi votat oamenii din Orastie in 2012, daca NU ar fi candidat din partea PDL. Cred ca asta a fost handicapul lui. Vom vedea peste cca. o luna.
…mai rămân doar cei de la PER și cei din PRM.MUlțumim Monalise Hihn.Electoratul trebuie informat.Să va dea Dzeu sănătate.