În 5 iunie 2016, Mircia Muntean redevenea primar al municipiului Deva, de această dată din partea PSRo. Aceeași formațiune politică a reușit să obțină 6 din cei 21 de consilieri locali, PSD – tot 6, PNL – 5, în timp ce ALDE și UDMR au luat câte doi.
La 5 zile după ce a devenit primar pentru a cincea oară, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe fond pe Muntean la 2 ani de închisoare cu executare pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Pentru că era în perioada de încercare de 6 ani, pedepsei i s-a mai adăugat și condamnarea de 4 ani pe care o primise în 2013 pentru abuz în serviciu pentru un schimb ilegal de terenuri.
Mandatul său de primar a fost contestat în instanță de către fostul primar Petru Mărginean, fără succes însă. Așa că la 3 săptămâni după ce a fost ales, Mircia Muntean a depus jurământul și a redevenit primar. PSRo și PSD și-au dat mâna, formând o alianță locală, astfel că Ovidiu Moș (PSD) și Răzvan Mareș (PSRo) au devenit viceprimari. Evident, prima grijă a oricărei administrații e să se scape de cei numiți de vechea. Nimic nou sub soare. Și a început un nou mandat în care conducerea efectivă a Primăriei Deva e în mâna unuia dintre viceprimari. Acum la rând a fost Răzvan Mareș, cum fuseseră odinioară Mircea Ioan Moloț sau Florin Oancea.
Din vară și până în toamnă nu s-au întâmplat lucruri spectaculoase în Deva, iar primarul a fost mai mult plecat. Câteva exerciții de imagine, promisiuni pentru săli polivalente, mai niște poze cu echipa de fotbal și niște proiecte ce oricum se semnează pentru orice reședință de județ din România.
A venit toamna și PSRo a schimbat macazul. Fără ca să rupă însă alianța la nivel local cu PSD, Mircia Muntean și PSRo fac alianță pentru parlamentare cu PNL. De altfel, liberalii s-au făcut preș în fața lui Mircia Muntean în speranța că acesta le va aduce voturi în Deva. Cu principii multe, Eleonora Carmen Hărău, Lucian Heiuș și compania s-au pozat și postat pe afișe electorale cu Muntean, condamnat la 6 ani de închisoare pe fond. Mai mult, la televizor, în special Hărău, vorbeau despre moralitate, iar la chermeze și pe străzi se afișau la braț cu Mircia Muntean. Spectacolul a fost degeaba, pentru că liberalii au luat în jur de 4.700 de voturi în Deva la parlamentare. Oricum, în tot acest timp, au tot sperat că măcar obțin și ei niște posturi din partea fostului lor coleg.
Între timp, în Deva nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Activitățile curente au continuat. Mircia Muntean a înaintat contestații peste contestații pentru cele două condamnări pe care le avea. Fără sorți de izbândă. În februarie 2017 a început apelul în dosarul său la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În sfârșit, începe să se miște ceva și legat de obținerea de fonduri europene pentru Deva – vina că lucrurile au întârziat nu aparține administrației locale, ci birocrației excesive. Se deblochează și situația finanțărilor ce pot și obținute din fonduri guvernamentale. Oricum, Deva nu pare să se fi schimbat în vreun fel în anul care aproape s-a scurs de la ultimele alegeri locale.
În 24 aprilie însă, Înalta Curte de Casație și Justiție îi dă lovitura finală lui Muntean, respingându-i apelul și trimițându-l 6 ani în spatele gratiilor. Deva a rămas a doua zi fără primar. Răzvan Mareș părea că a scăpat în „prinț moștenitor”, având în vedere că legea spune clar: unul dintre viceprimari devine primar interimar, prin votul majorității calificate din Consiliul Local, adică în cazul Devei – 11 voturi necesare. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. În 26 aprilie, PSRo și PNL s-au grăbit să convoace în ședință Consiliul Local, dar, surpriză, scorul a fost de 10 la 8 pentru Ovidiu Moș – având în vedere că 3 consilieri au lipsit. Era deja clar că votul va merge în direcția viceprimarului de la PSD. PNL și PSRo decid să nu participe la ședință, dar blocada este spartă de doi consilieri PSRo și unul de la PNL. Ovidiu Moș a devenit astfel primar interimar. N-a avut nevoie de mii de voturi, 12 au fost suficiente. Acum, semnează contracte și parteneriate pentru Deva.
Liniștea s-a așternut peste Deva. A fost spartă un pic de o declarație a lui Tiberiu Balint, întors în fruntea PNL Deva, care promitea alianță cu oricine în Consiliul Local, doar ca să fie schimbat Ovidiu Moș. Până acolo e cale lungă. Chiar și Răzvan Mareș pare resemnat, deși declară că va candida la parțiale pentru postul de primar. Până atunci, nimeni nu poate spune dacă și când vor avea loc alegeri pentru ocuparea postului de primar al municipiului Deva. Depinde dacă PSD și le dorește, având în vedere că e prima oară după 1990 când această formațiune politică se află la butoane în reședința de județ.
Ultimele comentarii