Biblioteca Judeţeană "Ovid Densuşianu" Hunedoara-Deva este singura din ţară care are deschisă o filială cu cărţi în limba chineză.

În cadrul filialei sunt organizate şi cursuri de limbă şi caligrafie chineză:

“Succesul deosebit de care se bucură deja aceste cursuri, afluxul mare de cursanţi, interesul constant manifestat faţă de impresionanta cultură chineză sunt realităţi pe care le constatăm în fiecare zi şi care ne umplu de bucurie. Această filială a putut fi deschisă cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu şi Institutului “Confucius’ din Sibiu”, a declaratvineri directorul instituţiei de cultură, Sebastian Bara, cu prilejul marcării a cinci ani de relaţii culturale între instituţii din judeţul Hunedoara şi China – transmite AGERPRES.

Potrivit acestuia, lecţiile de limba chineză sunt organizate deja pe doi ani de studiu, în fiecare dintre aceştia fiind câte 100 de cursanţi. Orele sunt gratuite şi sunt susţinute de o profesoară din China, cursanţii provenind din toate categoriile socio-profesionale. În luna aprilie vor începe înscrierile pentru o nouă serie, astfel că la sediul Bibliotecii Judeţene vor studia limba şi cultura chineză 300 de persoane.

“În cadrul filialei funcţionează şi un Centru Biblionet cu acces gratuit la calculatoare şi tehnica de calcul. Toate echipamentele, în care includem zece calculatoare, imprimantă, scanner, videoproiector, ecran de proiecţie, a fost donată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates în cadrul Programului Biblionet”, a arătat Sebastian Bara.

Filiala dispune de un fond de carte ce numără 1.475 de volume, dar şi reviste şi albume scrise în limba chineză sau despre China. Numărul volumelor în limba chineză va creşte în acest an printr-un program de achiziţii ce va fi derulat de bibliotecă direct de la edituri din China.

Relaţiile culturale între instituţiile publice din judeţul Hunedoara şi cele din China durează de cinci ani, momentul fiind sărbătorit la Deva printr-o serie de manifestări ce au inclus o expoziţie de fotografie intitulată “5 ani de limbă şi cultură chineză la Deva”, o demonstraţie de Tai-Chi şi de bucătărie chineză.

De asemenea, a fost organizat un simpozion dedicat evenimentului, manifestarea fiind găzduită de Liceul de Artă “Sigismund Toduţă” din Deva, prima instituţie şcolară care a organizat cursuri de cultură chineză în judeţul Hunedoara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus