Reședința de județ a rămas fără primarul ales din 24 aprilie.

 

La aproape 11 luni de la alegeri, primarul Mircia Muntean a fost trimis după gratii, fiind condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare.

Deva a intrat astfel sub semnul interimatului și încă nu se știe când și dacă vor avea loc alegeri parțiale.

Ovidiu Moș, primarul interimar, ar putea să ducă acest mandat la final, adică până în 2020. Pe de altă parte, la fel de bine, în toamnă sau cel târziu în primăvara viitoare, în reședința de județ ar putea avea loc alegeri. Oricum, mandatul primarului ar fi unul de compromis, având în vedere componența Consiliului Local – PSD și PSRo – câte 6 consilieri, PNL – 5, ALDE și UDMR – câte doi. Mai mult, și viceprimarii ar rămâne aceiași, dacă niciun partid nu reușește să strângă 14 consilieri care să voteze pentru schimbare, dar și așa ar trebui ca Răzvan Mareș sau Ovidiu Moș să facă niște greșeli mari ca să poată să se pună problema demiterii lor. Prin urmare, alegerea unui nou primar nu ar schimba cu nimic situația actuală.

Reședința de județ stă oricum foarte prost la toate capitolele față de omoloagele ei din zonă – Timișoara, Arad, Alba Iulia. Deși poziția geografică a avantajat-o, Deva nu a reușit să își dezvolte un parc industrial precum municipiul Sebeș, care are cam jumătate din populația reședinței noastre de județ, poziționat pe aceeași arteră rutieră importantă a României. Deva a rămas orașul funcționarilor și mai nou al celor care lucrează în servicii și comerț. Fără o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung, după 1990 Deva s-a dezvoltat haotic. E drept că reședința de județ arată mai bine decât celelalte orașe ale județului, dar aceasta se datorează statutului pe care îl are, ceea ce a adus mai mulți bani la buget.

Pe de altă parte, nici partidele politice nu au fost în stare sau nu au vrut să-i găsească un contracandidat lui Mircia Muntean, astfel că acesta a câștigat lejer mandat după mandat și doar când a avut vise de mărire (în 2012, când a candidat la șefia Consiliului Județean Hunedoara) a părăsit Primăria municipiului Deva. Paradoxal, nici când era primar nu a condus efectiv Deva, mereu având un secund (Dumitru Gâlcescu, Mircea Ioan Moloț, Florin Oancea, Răzvan Mareș) care i-a preluat majoritatea atribuțiilor în cea mai mare parte a mandatelor. Ajutat și de spaima cu care l-au privit mereu adversarii, de echipele din spatele său, de absenteism (Mircia Muntean nu a câștigat în cartierele centrale ale orașului), de ajutor foarte mare mai ales în perioada în care Călin Popescu Tăriceanu a fost prim – ministru, dar și de carismă, Mircia Muntean a câștigat de 5 ori Primăria municipiului Deva. Acum este inutil să mai comentăm ce și cât a greșit, mai ales că se află după gratii, în suferință, egal că plătește pentru erorile pe care le-a făcut.

Interesant este altceva – cât timp Mircia Muntean (4 dintre mandate le-a câștigat din partea PNL) s-a aflat în cursă, PSD s-a aflat în dificultate cu desemnarea contracandidatului. Chiar și în 2016, după ce Muntean trecuse pe la PSD – unde a stat aproape 3 ani – social-democrații abia și-au găsit un candidat. Întâi l-au desemnat pe Petru Lobonț, care aproape că a plâns când a fost nominalizat, iar mai apoi l-au găsit cu greu pe Emil Stoica Mariș. Acum, cu Muntean scos din joc, pesediștii au prins curaj și se înghesuie care mai de care să candideze pentru Primărie. Mai mult, au nevoie de sondaje peste sondaje ca să își desemneze candidatul, deși au primar interimar, pe Ovidiu Moș.

În acest moment, nici liberalii nu au candidat. La fel și celelalte formațiuni politice. Doar viceprimarul Răzvan Mareș (provenind de la PSRo, un partid care nu înseamnă nimic) a anunțat că va candida la postul de primar, sperând că pentru prima oară va reuși să transfere capitalul electoral de la Mircia Muntean la el. Și Petru Mărginean va candida, cu siguranță, dar deocamdată nu are partid și probabil va încerca să intre în cursă ca independent.

Oricum, dacă vor avea loc alegeri, este greu de prevăzut cine va câștiga. Indiferent când se vor organiza alegerile parțiale, nu se poate face o estimare privind prezența la vot. Din acest motiv, rezultatul va putea părea surprinzător. Până atunci, Deva rămâne sub zodia interimatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus