Există câteva dosare penale care ar putea decide alegerile locale și generale din acest an, în județul Hunedoara.

MIRCIA MUNTEAN

Dosarul în care este judecat deputatul Mircia Muntean pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Dosarul se judecă, pe fond, la Înalta Curte de Casație și Justiție și are termen în data de 22 februarie. Potrivit unui comunicat al Parchetului, la data de 30 octombrie 2014, organele de poliție din cadrul municipiului Deva au fost sesizate cu privire la faptul că, în zona aflată în intersecția semaforizată dintre str. Zarandului și str. Mihai Viteazu, pe banda 1 de circulație a sensului de mers Sibiu — Arad, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate mai multe autoturisme, dintre care unul era condus de Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva.

Din probele administrate în cauză, a reieșit că Mircia Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staționare la culoarea roșie a semaforului, venind din spatele acestora și nereușind să oprească la timp autoturismul la volanul căruia se afla, ulterior îndepărtându-se de zona accidentului. Mircia Muntean a fost descoperit, după aproximativ 20 minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere și dus la locul accidentului de către un polițist.

În buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie emis de Serviciul Județean de Medicină Legală Hunedoara, se atestă faptul că Mircia Muntean avea o alcoolemie de 1,30 gr la mie la prima probă de sânge recoltată, respectiv 1,10 gr la mie la cea de-a doua probă.

Raportat la decizia nr. 732 din 16 decembrie 2014 a Curții Constituționale, referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. 1 și 3 Cod penal, prin ordonanța din data de 10 martie 2015, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei lui Mircia Muntean la momentul depistării în trafic, imediat după producerea accidentului, respectiv orele 18:30, în data de 30 octombrie 2014. Astfel, prin raportul de expertiză medico-legal al IML Timișoara, din data de 18 martie 2015, prin interpretarea retroactivă a alcoolemiei s-a concluzionat că “la data de 30 octombrie 2014, la ora 18:30, inculpatul Muntean Mircea era în eliminare și ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,80 gr la mie”.

Muntean mai are o condamnare de 4 ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 6 ani.

LOTUL MOLOȚ

Dosarul Moloț, în care sunt cercetați fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara Mircea Moloț, ginerele acestuia, Robertto Patrick Venter, fostul vicepreședinte al CJ Hunedoara Tiberiu Ioan Balint și oamenii de afaceri Axinte Vasile și Emanoil Milică Pup. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva celor cinci, după cum urmează: „MOLOȚ MIRCEA IOAN, președintele Consiliului Județean Hunedoara, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:

 • – trafic de influență, în formă continuată (2 acte materiale),
 • – luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale),
 • – luare de mită,
 • – luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale),
 • – folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,
 • – spălare de bani, în forma instigării (2 infracțiuni),
 • – conflict de interese,
 • – deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

BALINT TIBERIU IOAN, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– luare de mită, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale),
– spălare de bani, în forma instigării.

VENTER ROBERTTO-PATRICK, administrator al SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– complicitate la luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale),
– complicitate la luare de mită, în formă continuată, (3 acte materiale),
– spălare de bani (2 infracțiuni),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată.

PUP EMANOIL MILICĂ, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– dare de mită, în formă continuată (3 acte materiale),
– dare de mită, în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale),
– spălare de bani, în forma complicității (2 infracțiuni);

AXINTE VASILE, administrator al SC Viva Construct SRL și SC Euro Cons Expert SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– cumpărare de influență în formă continuată (2 acte materiale),
– dare de mită în formă continuată (21 acte materiale),
– dare de mită,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, (21 acte materiale),
– complicitate la spălare de bani.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – 2013, inculpatul Moloț Mircea Ioan, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, și-a traficat influența reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acționar majoritar este Consiliul Județean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din același județ), în scopul avantajării societăților comerciale Viva Construct SRL Deva și Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări.
În schimbul sprijinului oferit, inculpatul Axinte Vasile a cedat execuția unei părți din lucrările respective, către SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, societate controlată direct în calitate de asociat și administrator de către inculpatul Venter Robertto Patrick – ginerele președintelui Consiliului Județean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condițiile pe care legislația achizițiilor publice prevede acest lucru.
De asemenea, SC Viva Construct SRL, firmă controlată de inculpatul Axinte Vasile, a asfaltat o stradă, unde inculpatul Moloț Ioan Mircea deținea un imobil, în condițiile în care lipseau proiectul tehnic și autorizațiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.
În perioada 2010-2014, inculpatul Moloț Mircea Ioan a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.
Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relațional, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick și alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.
Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă, un număr de 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL și un număr de 4 contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura „contract de prestări servicii”. Acestea erau de fapt contracte de subantrepriză execuție lucrări, în schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara.
La data de 19 octombrie 2014, inculpatul Mircea Ioan Moloț, în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, s-a folosit de autoritatea dată de funcția publică pe care o deține, în virtutea faptului că îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru direcționarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din același județ, în tranșe, contrar dispozițiilor legale, suma finală fiind condiționată de modul în care alegătorii din comuna respectivă își vor exprima opțiunea de vot.
În perioada iunie-iulie 2014 în schimbul asigurării prioritizării plăților efectuate de Consiliul Județean Hunedoara inculpatul a solicitat, prin interpuși, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizație și fără contract, plățile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei „ comenzi” .
În schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de inculpatul Pup Emanoil Milică, le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul Moloț Mircea Ioan a obținut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL și SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relațional al președintelui Consiliului Județean Hunedoara – ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.
În același context, la data de 01 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL, o factura fiscală, având mențiunea la rubrica produse/servicii „avans lucrări pasul Vulcan” în valoare de 219.950,00 lei – plata acesteia fiind efectuată, deși lucrarea respectivă fusese recepționată încă din data de 22 septembrie 2014.
Aceeași firmă, în perioada 25.02.2014 – 09.05.2014, a derulat tranzacții comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 lei, iar în perioada 25.07.2012 – 02.10.2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deși SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câștigătoare și în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.
Prin contractele menționate mai sus, inculpatul Moloț Mircea Ioan a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”.
De la aceeași societate comercială, pentru același motiv respectiv prioritizarea și/sau garantarea plăților ce urmau a fi efectuate de Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul Balint Tiberiu Ioan, a primit în tranșe, prin intermediul unei firme de consultanță, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 lei.
Inculpatul a urmărit astfel, disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării unui contract de consultanță”.
În perioada 2010-2014 președintele consiliului Județean Hunedoara în exercitarea atribuțiilor de serviciu a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara, referitor la reclamă și publicitate.
Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziție cu privire la efectuarea de plăți privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obținute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăților administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei.
La data de 07 noiembrie 2014, cu ocazia percheziției domiciliare legal încuviințate de către Tribunalul Alba, în biroul inculpatului Moloț Ioan Mircea, din cadrul CJ Hunedoara, a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deținere de către persoane neautorizate”. Rămâne de văzut în cât timp vor soluționa procurorii acest dosar.

PRIMĂRIA HUNEDOARA

Administrația locală din municipiul Hunedoara este vizată într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Alba al Direcției Naționale Anticorupție. Anchetatorii vor să afle în ce condiții a primit, în octombrie 2014, Primăria Hunedoara suma de 500.000 de lei din fondul de rezervă bugetară al CJ Hunedoara.

PRIMĂRIA HATEG

Cum vor fi soluționate plângerile care sunt înregistrate la DNA pentru mai multe primării din județ. Până acum, Direcția Națională Anticorupție a solicitat Primăriei Hațeg o serie de documente pentru a verifica dacă suspiciunile formulate în mai multe plângeri penale se confirmă.

MONICA IACOB RIDZI

Cât va conta pentru alegătorii din Petroșani faptul că Monica Iacob Ridzi se află în închisoare? Va pierde sau va câștiga Tiberiu Iacob Ridzi voturi pentru că soția sa este încarcerată?

PRIMĂRIA LUPENI

Va pierde PSD Primăria Lupeni pentru că actualul primar, Cornel Resmeriță, care nu va mai candida, este cercetat în dosarul „Gala Bute”?

Vor mai exista și alte dosare răsunătoare în perioada imediat următoare, care să dărâme unele candidaturi?

 

 

 

 

 

11 răspunsuri

 1. Sperăm să apară și dosarul primarului Petru Marginean pentru conflict de interese. Doar din banii devenilor a plătit facturile emise de firma soției. Sa se facă dreptate, avem nevoie de o noua clasa politică.

 2. titu@yahoo.com' Titu Maglavitu spune:

  Doamna Monalise, de Mega Dosarul Fraudei pe fonduri europene deschis pe numele lui Vochitoiu de DNA Alba Iulia nu spuneti nimic?????? Asta nu decide soarta alegerilor? Asta este protejat de lege???? A furat si el ca omul cateva milioane de euro, si totusi nu-i ciudat ca presa tace si nu zice nimic, nimic, nimic???? Ciudat, foarte ciudat…..

  • Monalise Hihn spune:

   Stimate domn,
   Nu tace nimeni, dar eu, una, nu am primit informații oficiale despre acest dosar. Când le voi avea, vă asigur că voi scrie. Toate cele bune!

   • titu@yahoo.com' Acelasi Titu spune:

    Doamna, dar puteti sa va interesati. Comunicatul DNA exista!!!! DNA exista si el, puteti face o adresa, Asadar, pe cand adresa dvs catre DNA cu solicitarea unei bune informari a populatiei despre Senatorul Resturilor si aventurile lui cu fonduri europene???

    • Monalise Hihn spune:

     Cât de curând! Mâine – adresa și, în funcție de răspunsul DNA, textul. O seară minunată!

     • magdalena@yahoo.com' Ajutati-l pe Vochitoiu, ca el vrea adevarul spune:

      Cititi stimata Doamna Monalse ce-si doreste acest om, Vochitoiu. Nu-i asa ca un om care-si doreste mult aflarea adevarului trebuie ajutat? Va multumim pentru promptitudine:

      Potrivit informaţiilor oficiale ale DNA, în ceea ce-l priveşte pe Haralambie Vochiţoiu – senator de Valea Jiului ales pe listele PP-DD, dar migrat între timp la UNPR- „se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Faptele ar fi fost comise prin intermediul uneia dintre societăţile conduse de Vochiţoiu, Euro Jobs Petroşani

      În acest dosar stufos, aflat pe masa de lucru al procurorilor anticorupţie, zeci de persoane au fost audiate, majoritatea având calitatea de beneficiari ai unor cursuri de reconversie profesională derulate cu fonduri europene. Haralambie Vochiţoiu spune, însă, că este convins că al finalul anchetei adevărul va ieşi la iveală şi susţine că s-a lucrat „curat”. „Există o cercetare în urma unei autosesizări, care trenează de trei ani. Am toată încrederea şi sunt convins că la finalul anchetei se va afla adevărul. Colectivul de la Euro Jobs este un colectiv de pionieri în atragerea fondurilro europene şi un colectiv de profesionişti. Firma a fost dată ac exemplu de bune practici în domeniu”, a declarat Haralambie Vochiţoiu.

 3. Dar de dosarele lui SIMOTA de ce nu scrii?
  Ca MILICA si AXINTE sunt mici copii pe langa asta?(astia au furat si pt. PNL si pt. PSD)
  Si asta tot “liberal” de frunte, uns de “gurul” MOLOT, a ajuns sa terorizeze si sa fure cu ajutorul protectorilor din institutiile care ar fi trebuit sa-l opreasca!

  • Monalise Hihn spune:

   Despre Simota s-a scris în alte articole și se scrie în continuare. Nu știu cum mai influențează atât timp cât el nu mai ocupă nicio funcție. Dacă ați observat, m-am rezumat doar la cei care ar putea juca un rol în alegeri. Și încă ceva – Nu cred că suntem prieteni și nici nu am făcut școala împreună, ca să vă permiteți o adresare la persoana a doua singular. Vă mulțumesc!

 4. Si de Primarul de la RAU DE MORI ,implicat in fapte de coruptie alaturi de Molhot si cercetat de DNA in privinta retrocedarilor?

  • Monalise Hihn spune:

   Dacă dumneavoastră aveți informații oficiale, confirmate de către DNA, vă rog să ni le trimiteți și, cu siguranță, vom scrie. Atât timp cât nu am informații confirmate, despre povești, îmi pare rău, nu scriu.

 5. somlea@yahoo.com' raman trasnit spune:

  Da de dosarele lui timis nu stie nimeni , nimic?Nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase.S-a spalat , s-a albit e curat ca laptele de vaca (vaca fiind primaria care a muls-o cat era primar) si acum vine , spasit, cuvios ,vapsit , rebranduit , ca mai stie naiba prin cate partide a evoluat.Culmea curajului sau a nebuniei?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus