ANAF a transmis marți o analiză a ariertelor înregistrate de operatorii economici cu capital majoritar de stat la data de 31.07.2023.

Potrivit informațiilor extrase din bazele de date administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, din totalul de 1.718 operatori economici cu capital majoritar de stat un număr de 910 înregistrează obligaţii fiscale restante în sumă de 19,8 de miliarde de lei.

Dintre acestea, 13,5 miliarde de lei (68,11%) reprezintă arierate asupra cărora nu se poate acţiona prin măsuri de executare silită deoarece se află sub incidența unor prevederi legale care suspendă aplicarea Codului de Procedură Fiscală (spre exemplu Legea insolvenței, hotărâri judecătorești, proceduri de administrare specială etc.).

Primii trei contribuabili cu cele mai mari arierate, dintre care două sunt din județul Hunedoara, sunt:

  • COMPANIA NATIONALA A HUILEI S.A., cu arierate fiscale în sumă de 5,2 mld.lei, aflată în insolvență din data de 28.04.2015
  • SOCIETATEA NATIONALA DE TRANSPORT FEROVIAR DE MARFA „CFR – MARFA” SA, cu arierate fiscale în sumă de 2,2 mld.lei,
  • SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A., cu arierate fiscale în sumă de 1,8 mld.lei, aflată în insolvență din data de 14.11.2019.

Cele trei companii cumulează 9,2 mld.lei arierate fiscale (aproape jumătate din totalul general de 19,8 mld.lei), însă importanța economico-socială, la nivel național, a funcționării acestora este evidentă.

Trebuie subliniat faptul că Agenția Națională de Administrare Fiscală aplică în mod unitar și nediscriminatoriu măsurile legale de executare silită rezultate din Codul de Procedură Fiscală, fie prin procese masive și complet informatizate de emitere a somațiilor sau popririlor bancare realizate prin Unitatea de Imprimare Rapidă din cadrul Centrului Național de Informații Financiare, fie prin derularea unor convenții de eșalonare la plată sau de restructurare a obligațiilor fiscale restante încheiate cu toate categoriile de contribuabili administrați, indiferent de natura capitalului social al acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus