Probabil eşti năuc şi în jurul tău simţi, poate chiar vezi deja, cum băieţii îşi ascut mustăcind cuţitele acelea mari, mai abitir ca şaormarii profesionişti sâmbătă noaptea. Nu înţelegi cum, de ce şi cine. Dacă ai fi fost mai atent la lecţia de istorie şi la mentorul dumitale, Adrian Năstase, dincolo de aura sa de paşă, ai fi reţinut că, dincolo de un punct al aroganţei bazate pe nimic, al călcării în picioare a celor care nu gândesc ca tine, al minciunii aruncate nonşalant în faţă, începe fierberea. Şi clocotul ei îţi azvârle mămăliga fix peste zâmbetul acela insultător, zeflemitor faţă de toţi şi de toate.

Înţelege că vremea propagandei de tip neocomunist, prin care ţii puterea în mână de fier, mai funcţionează doar în Rusia, şi asta pentru că acolo chiar există o mână de fier, a lui Putin, nu o lăbuţă pufoasă, ca în România. Alegerile nu se mai câştigă cu televizorul (sau cu televizoarele, la câte organe de media ai în slujbă), ca pe vremea întâistătătorului Iliescu, ba nici chiar cu Facebook-ul, aşa cum propovăduiesc noii apostoli ai social media, zilele acestea. Oricâtă minciună, oricâte falsuri şi dezinformări ar curge, ele se năruiesc când faci o greşeală fatală.

Tu ai făcut-o. Ai călcat în picioare un drept pe care românii au ajuns, cine-ar fi crezut, să-l pună pe picior de egalitate cu mâncarea şi salariile. Dreptul la vot şi cel la demnitate.

Înţelege, tu şi partidul tău, că din 2012 paradigma s-a schimbat. Românii au învăţat să iasă în stradă, cât de puţini or fi ei cei cu acest resort, atunci când ceva îi scandalizează, când îi calci prea tare pe bătătură. Traian Băsescu şi-a luat-o peste bot din stradă, în 2012, când cu Raed Arafat, un fel de brand de ţară la vremea respectivă, asta după ce guvernul său marionetă a tăiat pe nepusă masă pensiile şi salariile. Tu însuţi ţi-ai luat-o peste nas din stradă, în 2013, când ai încercat să treci pe şest aurul de la Roşia Montană în administrarea total dubioasă, unii ar spune chiar periculoasă, a unei firme cu trecut incert, apoi tot fără prea multe explicaţii să înfigi sonda americană în bătătura ţăranului moldav. Târziu, ameţit, ca un adolescent plin de ifose şi pretenţii, civilizaţia protestului s-a deşteptat şi în România, chiar sub nasul tău. Dar nu, e clar, istoria nu este punctul tău forte sau poate că ai impresia, nu ne-ar mira, că eşti mai presus de ea.

CITEȘTE ȘI: Dragă Klaus

Te-ai agăţat ca înecatul de pai de ţinerea sub bocanc a diasporei, cu orice preţ, de frică. E de înţeles, în 2009, colegului dumitale Geoană de-acolo i s-a tras, dincolo de inepta sa vizită nocturnă la „spa”. Totuşi, preţul a fost prea mare. Oricum pierdeai diaspora, orice ai fi făcut, pentru că românii ăia nu de bine ce le-a fost în România au plecat. Statistic, ei nu votează cu tine şi cu stânga. Îngrădindu-i, înjosindu-i, ridicând din umeri zâmbăreţ în faţa lor, ţi-ai tras însă singur preşul de sub picioare aici, în ţară. Pentru că românii aceia nu s-au rupt de ţară, iar energia lor vibrantă s-a transmis până aici.

Dragă Victor, în fine, nu mai poţi fi premier. Trebuie să recunoşti că ar fi penibil.

editorial-remusde Andrei Luca Popescu, gândul.info

2 răspunsuri

 1. UN ultim argument, pe care – din pacate – pana acum nici un singur politician nu-l intelege…sunt acolo ca asa vrea poporul si nu partidul !!!
  Si cand ajungi in fruntea “bucatelor” trebuie sa fii un “slujbas” umil al acestui popor si nu al partidului din care vii TU – nesimtitu-le !!!
  Sa aperi interesul acestui popor si nu a unui clan de mafioti ajunsi pe cai ocolite in fruntea statului roman !
  Asta este lectia pe care trebuie ca fiecare politician sa o invete si nu numai PONTA !

  • gidali.alexandru@gmail.com' ALEXANDRU GIDALI spune:

   ambele articole sunt redactate intr-un ton pertinent dar cred ca au aparut cam tarziu sau eu le-am citit preatarziu.Adevarul este ca americanii au sustinut destui dictatori pe care tot ei i-au inlaturat cand nu mai prezentau interes.De fapt jocurile acolo se fac,nu conteaza cine si pe cine voteaza,conteaza interpretarea numaratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus