Comunicat de presă DSP Hunedoara

 

Vaccinul Cominarty (Pfizer) OmicronBA.4-5 este indicat doar pentru vaccinarea persoanelor adulte și copiii peste 12 ani cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă primară de vaccinare împotriva bolii COVID 19 și poate fi administrat la cel puțin 3 luni după cea mai recentă doză de vaccin împotriva COVID 19.

La sfârșitul lunii noiembrie au sosit în România primele cantități de vaccin cu noua formulă împotriva infecției cu coronavirus. Acest vaccin este accesibil la cabinetele medicilor de familie.

În județul Hunedoara, primele doze de vaccin Cominarty (Pfizer) OmicronBA.4- 5 au ajuns în data de 08.12.2022 și deja 7 medici de familie au ridicat primele doze de vaccin pentru imunizarea persoanelor care solicită vaccinarea.

Persoanele care doresc să facă doza booster de vaccin Cominarty (Pfizer) OmicronBA.4- 5 sunt rugate să solicite vaccinarea la medicul de familie, iar dacă acesta nu face parte din cei aproximativ 200 de medici de familie care vaccinează împotriva bolii COVID 19, va fi îndrumat către un coleg care asigură această vaccinare.

În România, 742 de persoane au fost vaccinate cu Pfizer Omicron, vaccin adaptat noilor tulpini de coronavirus. Administrarea acestui ser a început, în țara noastră, la finalul lunii noiembrie. În același interval de timp au mai fost administrate alte 628 de doze de vaccin Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, dintre care 183 – prima doză, 178 – doza a doua, 177 – a treia doză și 90 – doza a patra. De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.902.863 doze de vaccin pentru 8.140.198 de persoane. Un număr de 8.129.194 de persoane au primit schema completă, 2.629.929 au fost imunizate cu doza a treia și 22.011 cu doza a patra.

Strategiilor de combatere a pandemiei COVID-19 continuă să creeze condiții ideale pentru apariția unor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 potențial mai mortale, deși circa 90% din populație a dobândit o formă de imunitate, potrivit conducerii OMS. “COVID-19 este încă o pandemie”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului OMS pentru boli emergente. În săptămâna precedentă, aproximativ 2,1 milioane de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel mondial.

Scăderea vigilenței lasă ușa deschisă apariției unei noi variante susceptibile să se răspândească rapid și să înlocuiască varianta Omicron, dominantă în prezent, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS( AFP și Reuters și Agerpres).

Prevenirea, depistarea şi controlul bolilor transmisibile în România a fost principala temă abordată în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat Adriana Pistol cu directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon. Discuțiile au vizat şi identificarea de oportunităţi de colaborare pentru eficientizarea modalităţilor de limitare a răspândirii epidemiilor şi a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare şi pregătirea răspunsului în cazul unor crize de sănătate publică.

Ministerul Sănătății face o serie de recomandări privind îngrijirea copilului cu infecție respiratorie acută:

1 2

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus