În primul rând, nu e eșecul Bisericii. E doar eșecul unor preoți care, în loc să se comporte decent, să facă o campanie corectă și susținută, au ajuns să se înjure cu lumea pe rețelele de socializare și să afurisească mai rău decât o țață tristă. Aceasta e mare mea mâhnire.

Nici măcar nu e eșecul celor care au avut inițiativa care a dus la declanșarea referendumului. Ei au fost doar prinși într-un joc politic pe care l-au făcut PSD, în special, acompaniat de PNL. Cu toate acestea, mai rău și-a făcut PNL decât PSD. PSD are votanții săi, care vorba lui Ștefan Ciocan, sunt ca și microbiștii care țin cu o echipă, indiferent de liga în care joacă, tot cu PSD vor vota, chit că e Liviu Dragnea președinte, chit că e altcineva. Să nu credeți cumva că acest electorat, care e foarte disciplinat, nu s-ar fi dus la vot dacă era vorba despre pensii sau salarii.

În schimb, se presupune că votanții PNL sunt oameni cu un nivel mai ridicat de instruire. Acelora nu le spui tu, șef sau șefuleț la PNL, ce să voteze. Și s-a văzut.

Singurul partid care ar putea avea ceva de câștigat în urma acestui eșec e USR. Reprezentanții săi au votat împotriva organizării acestui referendum. E clar că PNL va pierde votanți care vor migra spre USR și/sau poate către viitoarea formațiune a lui Dacian Cioloș.

E clar că e eșecul lui Liviu Dragnea. Astăzi, indiferent ce se întâmplă în România, vina e a lui. Așa e perceput.

La final, e cumva eșecul nostru al tuturor, indiferent de ce parte a baricadei am fost de această dată. E prea multă ură, prea multă prostie, prea multă lipsă de comunicare și, mai ales, manipulare în societatea românească.

Liniștiți-vă, persoanele LGBT nu se pot căsători și nici nu vă fură/adoptă copiii! Liniștiți-vă, întrebarea de pe buletinul de vot a fost corectă din punct de vedere legal! Nu mai confundați un referendum consultativ cu unul pentru modificarea Constituției!

5 răspunsuri

 1. De fapt, cu tot respectul, eșecul nu e nici al ăluia, nici al aluilalt.
  Este eșecul fulminant al întregii clase politice românești.
  Cu sau fără confuzii, românașul de rând va mai veni la vreun referendum, DOAR după ce se va reduce numărul de putori din parlament.
  Că nu se justifică într-o țară ca România, să avem mai mulți parlamentari decât au SUA.

  • Nenorocirea cu referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari era/este ca propunea si eliminarea bicameralismului care, in Statele Unite este mentinut pe buna dreptate. Asa ca nu te repezi sa arunci si “copilul” o data cu “apa din copaie”….

 2. Excelenta analiza Monalise dar permite-mi sa spun ca ea nu acopera un aspect esential. Anume ca Democratia inseamna participare activa adica vot asumat nu boicot care este o expresie a iresponsabilitatii sau al unor optiuni inavuabile !
  Daca vrem “o tara ca afara” ar trebui sa indemnam si la indeplinirea datoriei cetatenesti de a vota. Macar fiindca in democratiile avansate, participarea la vot este mult peste ce avem in Romania, unde risc sa afirm ca toate partidele parlamentare postdecembriste au “lucrat” pentru limitarea participarii la vot astfel incat deciziile importante sa fie luate pe cai care eludeaza vointa cetatenilor. Ma gandesc si la doua solutii practice:
  a) eliminarea pragului pentru validarea referendumului fie
  b) instituirea obligativitatii votului, plecand de la premisa ca orice libertate presupune si o responsabilitate.
  Honi soit qui mal y pense !

 3. accredit_ro@yahoo.com' Tot raul spre bine ! spune:

  Poate ca macar acum oamenii vor intelege ce este cu USR, un partid fara doctrina, iresponsabil, anticrestin deci antinational ! Daca nu mai rau….
  Poate ca si BOR se va lamuri ca nu trebuie sa se bazeze prea mult pe PSD, partid afiliat la Socialistii Europeni pentru care valorile crestine nu insemana ce inseamna in Romania…. Ca sa nu spun ca oricum am lua-o radacinile PSD in PCR-ul ateu nu pot fi nici contestate nici ascunse !
  Cat despre PNL, acesta este in plina disolutie si nu mai traieste decat prin numele glorios, nume pe care, actionand impotriva BOR si a valorilor traditionale romanesti pare ca l-a si uitat….
  Bref, rezultatele la Referendum au fost un dus rece care sper sa-i trezeasca pe cat mai multi la realitatea dureroasa pe care o traim. Macar fiindca trezirea este primul si cel mai necesar pas pentru iesirea din impas !

 4. accredit_ro@yahoo.com' "N-as fi crezut sa-nvat a muri vreodata...." spune:

  Mai mult decat in trecut, rezultatul recentului referendum, a ridicat o problema mai grava decat orice discutie privind optiunea pentru Da sau Nu. S-a vazut cum, in numele “corectitudinii politice”, se desfasoara o vasta operatiune de restrangere a Democratiei din Romania, atata cata mai era ea. Iar la operatiune au participat si participa, cu mic cu mare, de la persoane private la mijloace media de toata mana pana la institutii externe si interne. In esenta, prin aceasta vasta operatiune romanilor li se restrange dreptul la vot liber exprimat in problemele care-i privesc direct, incepand cu cele mai elementare.
  Toate deciziile urmand a fi luate in “alte parti” de catre “persoane competente si autorizate” , de fapt in mod evident netransparent deci fara vreo responsabilitate asumata. Ori Democratia inseamna participare responsabila / asumata prin vot, adica exact contrariul ! Modus operandi s-a vazut cu claritate la referendumul recent, la cel pentru demiterea lui Basescu dar si la mai toate alegerile asa zis democratice care au avut loc in Romania din 1990 incoace. (Nici in perioada interbelica lucrurile n-au stat mult mai bine iar ce s-a petrecut in perioada comunista nici nu merita comentat.)
  Situatia referendumului recent este cu atat mai dureroasa cu cat el a privit o problema cu adevarat importanta si actuala pentru romani. Faptul ca urmare a dezinformarii si “sugestiilor” de tot felul mergand pana la amenintarea fara perdea, aproape 80 % dintre cetatenii romani cu drept de vot au decis sa nici nu mai voteze arata cat de putina incredere mai au ei in democratie. Este pe cat de trist pe atat de garv fiindca asta ar insemna ca s-au resemnat cu statutul de supusi fara cuvant…
  In acest context trebuie salutata atitudinea celor care si-au asumat responsabilitatea de cetateni participand la vot, Fiindca nu este putin in aceste zile de cumpana cand mai toate fortele politice, externe si interne, incearca sa-i convinga ca este mai “intelept si progresist” sa nu raspunzi nici daca 1+1 = 2 (?); adica sa renunte total la Democratie, implicit la Libertate.
  Faptul ca romanii sunt felicitati public pentru a fi renuntat la dreptul si demnitatea lor de cetateni care implica in mod necesar si participarea la vot este mai grav prin semnificatii decat orice optiune concreta, fie ea pentru Da sau Nu. Pentru asta englezii au o vorba potrivita: “Adding insult to injury !”
  Spun asta fiindca renuntarea la vot echivaleaza cu renuntarea la Libertate ! N-as fi putut sa cred ca vom trai aceste zile in 1989 cand am salutat prabusirea sistemului ceausist !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus