Deputatul european Iuliu Winkler, consideră că programul Garanția pentru tineret, finanțat din fonduri europene, este prea puțin cunoscut în România.

El a arătat că deja despre generația tinerilor europeni sub 25 de ani se vorbește ca despre ”generația pierdută” din cauza faptului că această categorie de vârstă a fost cel mai grav lovită de criza economică. ”Garanția pentru tineret este un program care a pornit efectiv, la nivelul UE, în aprilie 2013 ca urmare a deciziei luate de Consiliul European. GARANȚIA PENTRU TINERET are ca obiectiv sprijinirea tinerilor șomeri sub 25 de ani să-și găsească un loc de muncă, să obțină stagii de ucenicie sau să urmeze cursuri de calificare sau specializare.

Finanțarea acestui program a fost inclusă în planificarea bugetară a UE pentru următorii șapte ani”, spune Iuliu Winkler. Potrivit deputatului european, programul s-a inspirat din succesul unor măsuri similare implementate în Finlanda și Austria: ”Ideea acestui program este să-i ofere unui tânăr în decurs de patru luni de la pierderea locului de muncă sau de la finalizarea unei forme de învățământ o ofertă acceptabilă de muncă”, a mai declarat Iuliu Winkler.

Vorbind despre faptul că Ministerul Muncii a lansat deja de câteva luni un program pilot în vederea implementării “Garanției pentru tineret”, Iuliu Winkler a afirmat că, în opinia sa, mediatizarea programului și a obiectivelor acestuia este deficitară. Iuliu Winkler și-a exprimat satisfacția pentru faptul că, un sondaj recent realizat la nivelul UE, relevă faptul că 70% din tineri consideră UE drept singura entitate capabilă să asigure șanse europenilor în competiția globală. ”Acest euro-optimism al tinerilor mă bucură, însă, pe de altă parte, cifrele legate de șomajul în rândul tinerilor sub 25 de ani au rămas extrem de alarmante. Ultimul Eurostat arată că în Grecia 56% din tineri sunt șomeri, adică unul din doi tineri sub 25 de ani nu are un loc de muncă, în Spania procentul este de 54%. Germania are cel mai mic șomaj, de doar 7,8%. În România procentul este de 24%. Dacă este să-l compar cu cel din Grecia sau Spania, atunci aș putea spune că stăm bine, dar mie mi se pare că acest procent de 24% arată o situație gravă”, a subliniat Winkler.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus