Elena Udrea ne-a procopsit cu frunza. A dat bani frumoși pe frunza aia. Cică ne reprezenta frunza, probabil ceva de genul „codru-i frate cu românul”.

Cum codru’ se duce naibii sub drujbele austriecilor, ce ne-a mai rămas? Oaia. Miorița. Și cine putea să glăsuie mai penibil despre simbolul național – oaia – decât ministrul Agriculturii, Petru Daea. Și ce a dat demnitarul pe gură, ca pledoarie pentru ca oaia să devină brand de țară? „Oaia este o statuie vie. (…) Aceasta este doar o definiție. Argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc. (…) Uitați-vă dumneavoastră în orice parte a țării cât de frumos este acest animal pe pășunile verzi ale țării românești. (…) Lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie”.

Bun, cumva Petru Daea a avut dreptate. Nu e „Miorița” baladă populară românească? E! Nu ne învață pe noi că suntem neam de hoți? Ne! „Iar cel ungurean/ Şi cu cel vrâncean,/ Mări, se vorbiră,/ Ei se sfătuiră/ Pe l-apus de soare/ Ca să mi-l omoare/ Pe cel moldovan,/ Că-i mai ortoman/ Ş-are oi mai multe,/ Mândre şi cornute,/ Şi cai învăţaţi,/ Şi câni mai bărbaţi”.

Ce ne mai învață pe noi „Miorița”? Să ne resemnăm. Ce-i spune baciul moldovean oii, care s-a prins că ăia doi vor să-l ucidă ca să-i ia averea? Să-i lase să-și facă damblaua, să-l omoare, să-i ia averea, dar pe el să-l îngroape „în strunga de oi/Să fiu tot cu voi/În dosul stânii/Să-mi aud cânii”. Decât s-o facă pe filosoful, mai bine îi otrăvea sau punea mâna pe par și se lupta cu ei, mai ales că nu mai conta dacă trăiește sau moare, atât timp cât a dat-o în scenarii în discuția cu oaia. „Miorița” ne arată că doar gura e de noi, că o ardem cu pletele în vânt în loc să ne hotărâm ce vrem de la viață.

Totuși, ce n-am înțeles e ce culoare va avea oaia. Dacă va fi albă mai e cum mai e, dar dacă va fi neagră? Adică suntem oaia neagră a Europei? Aici oaia neagră – aia altfel, dar nu în sens bun. Păi, cam da. Avem cele mai mici salarii din Europa? Le avem! Folosim pasta de dinți, hârtia igienică, săpunul, deodorantul în cele mai mici cantități dintre europeni? Le! Suntem țara, e drept după Siria, care a alungat cei mai mulți oameni în afara granițelor? Suntem! Atunci, să fie oaia neagră, zic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus