PNL şi PDL ar urma să funcţioneze ca partid cu conducere unitară abia din anul 2017, în ciclul electoral următor, se arată în proiectului de statut al viitorului partid care ar trebui să rezulte dintr-o fuziune. Din 1 iauarie 2015, timp de doi ani, viitorul partid, sub denumirea PNL/PDL ar urmă să funcţioneze sub conducere bicefală, cu doi copreșednti.

Statutul ar urmă să se aplice din 2015, motiv pentru care în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 liberalii şi democrat-liberalii urmează să intre ca alianţa electorală, deci nu ca partid nou înregistrat la tribunal.

Proiectul de statut întocmit de comisia mixtă de negociere PNL-PDL şi transmis organizaţiilor celor două partide a găsit o soluţie de compromis pentru denumirea viitorului partid: PNL/PDL. “Denumirea integrală a partidului este PNL/PDL”, prevede proiectul.

Sigla şi însemnele partidului rămân, însă, în suspensie până la congresele celor două partide, prevăzute pentru 26 iulie.

Din 1 ianuarie 2015, partidul PNL/PDL ar urmă să aibă o conducere bicefală, cu doi copreşedinţi şi structuri de conducere rezultate prin comasarea celor existente la nivelul PNL şi PDL.

Copreşedinţii sunt preşedinţii fostului Partid Naţional Liberal şi al fostului Partid Democrat Liberal, aleşi în cadrul organismelor de decizie corespunzătoare ale partidelor respective.

Biroul Politic Naţional va fi compus din 104 membri. Funcţiile vor fi împărţite asfel: 31 de vicepreşedinţi PNL aleşi la Congresul din 26-27 iunie 2014 şi un vicepreşedinte cooptat conform prevederilor Statutului PNL, 6 prim-vicepreşedinţi şi 16 vicepreşedinţi PDL, Secretarul general PNL şi Secretarul general PDL, 2 secretari generali adjuncţi ai PDL.

“Modalitatea de funcţionare şi modul de reprezentare la nivelul structurilor judeţene şi locale pentru  perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotărâre a Convenţiei Naţionale în prima şedinţă de după  alegerile prezidenţiale din 2014”, prevede proiectul.

Şi în Parlament, vor funcţiona separat, mai departe, grupurile parlamentare ale PNL şi PDL, pe durata actualei legislaturi (până la alegerile parlamentare din 2016). “Grupurile Parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor şi Senat vor funcţiona că grupuri parlamentare separate pe întreagă durata a legislaturii 2012-2016”, se arată în proiectul de statut.  Prevederea poate fi, însă, modificată.

Faza a treia a “unificării dreptei” cu PNL şi PDL ar urmă să vină abia din 2017, când PNL/PDL ar urmă să aibă o singură conducere, rezultată dintr-un congres comun (Convenţia Naţională).

Noul statut se aplică, în etape, din 1 ianuarie 2015, urmând că în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 PDL şi PNL să între ca o alianţă electorală.

În privinţa criteriilor anticorupţie, acestea au fost preluate din statutul PDL.

Astfel, o persoană nu poate deveni membru PNL/PDL dacă “a fost condamnată penal pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, cu excepţia cazului în care a fost reabilitată”. Aici ar intra, de exemplu, senatorul PNL Tudor Chiuariu, condamnat la închisoare cu suspendare. De asemenea, sunt suspendaţi din partid pe anumite termene cei care sunt arestaţi preventiv.

Proiectul de statut intră în analiză organizaţiilor celor două partide, în circuitul de aprobare, pentru că pe 26 iulie să fie supus aprobării congresului fiecărui partid în parte.

sursa: HotNews.ro

foto: cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus