Acum 70 de milioane de ani, Hațegul era o insulă vulcanică tropicală cu palmieri și ferigi uriașe, unde trăiau crocodili, reptile zburătoare uriașe și dinozauri pitici.

Dinozaurii din Tara Hategului

 Va vine a crede ca acum 70 de milioane de ani Tara Hategului era parte dintr-o insula tropicala, din Oceanul Thetys, unde traiau dinozauri? Este adevarat ca dinozauri erau pe atunci si în alte parti ale lumii. Neobisnuit este însa faptul ca dinozaurii din Insula Hategului erau pitici.

De ce erau pitici dinozaurii din Hateg ?

În acele vremuri Pamântul era într-o continua transformare tectonica. Uscatul începuse sa se fragmenteze. Iar din continente se desprindeau insule, care, activate de miscarile tectonice, erau ca niste plute calatoare pe oceanul planetar.

O astfel de insula era si Hategul, aflata în Oceanul Thetys, cam pe unde este Marea Mediterana de astazi. Rupti de continent, dinozaurii erau ca niste naufragiati care au invatat sa supravietuiasca, fiind nevoiti sa se adapteze conditiilor de viata dintr-un spatiu mai restrâns, cu resurse de hrana mai putine. ?i de aceea au ajuns, în timp, mult mai mici decât rudele lor care au ramas pe continent.

Acest fenomen este numit de specialisti: nanism insular. Si se pare ca nu este întâlnit în natura atât de rar pe cât am putea crede. Într-o situatie asemanatoare s-au aflat si elefantii din Insula Sicilia care se pare ca ajunsesera de dimensimensiunile unei capre.

Nanismul insular este caracteristic si animalelor ce traiesc astazi. Un exemplu sunt tigrii pitici din Insulele Indoneziei care sunt mult mai mici decât rudele lor din aceasi specie. Daca tigrul siberian are 3 metri iar tigrul indian 2 metri, cel din insulele Indoneziei nu creste mai mult de 60-80 cm.

Un caz celebru de nanism insular sunt poneii. Acesti caluti, au ajuns de dimensiuni reduse, deoarece au ramas izolati pe Insulele Shetland.

Cât erau de mici dinozaurii din Hateg fata de rudele lor de pe continent?

Cei mai mari dinozauri din Insula Hategului erau de marimea unei vaci. O vaca cu o coada neobisnuita ce e drept, lunga de câtiva metri. Nu putem spune, însa ce dimensiuni aveau cei mai mici dinozauri de pe insula, caci se presupune ca oaselelor lor fiind mult prea fragile nu s-au pastrat. Dupa fosilele descoperite pîna în prezent, se pare ca cel mai mic dinozaur din Hateg era de marimea unui curcan.

Existau totusi pe insula si animale mai mari. Acestea erau reptilele zburatoare care poposeu aici de pe continent, care aveau, cu aripile deschise, dimensiuile unui aeroplan.

Dromaeosaurii erau dinozauri carnivori si vânau în haita. Desi dinozaurii ierbivori pe care îi atacau erau mult mai mari decât ei reuseau sa îi sfâsie având gheare puternice. Erau si foarte inteligenti si de aceea erau vânatori foarte priceputi.
Carnivorii Troodoni, vânatorii nocturni, sunt considerati cei mai inteligenti dinozauri. Desi erau mai mici decât dromaeosaurii, fiind cam de marimea unui curcan, erau chiar mai iscusiti decât acestia în a-si prinde prada.
Magyanosaurii cei mai mari dinozauri ierbivori de pe insula, erau de dimensiunile unei vaci, dar aveau coada si gâtul foarte lungi.
Ierbivorii Zalmoxes erau un pic mai mari decât o oaie. Acestia pasteau în turme mici, fiind destul de vulnerabili la atacurile animalelor de prada.
Telmatozaurii, dinozaurii de mlastina, erau de dimensiuni apropiate de Zalmoxes. Acestia aveau ¨cioc de rata¨, pentru a putea sa îsi aleaga hrana din mâl.

Cele mai mari animale de pe insula erau reptilele zburatoare care poposeau aici de pe continent. Cu aripile întinse acestea erau cam de marimea unui aeroplan.

geoparc geoparc-3

geoparc-5CODUL ACCES SI CONDUITA!

Vrem ca Geoparcul sa fie o sursa de relaxare în mijlocul naturii si un izvor de cunoastere a traditiilor si a istoriei Tarii Hategului. De aceea va rugam sa fiti atenti ca nimic din ceea ce faceti sa nu afecteze locurile pe care le vizitati si oamenii din jurul vostru.

  • Aflati din timp unde aveti voie sa campati, unde sunt zonele de picnic din Geoparc sau unde aveti voie sa pescuiti!
  • Aveti grija ce ramâne în urma voastra! Gânditiva ce s-ar întâmpla daca fiecare vizitator ar lua câte ceva de aici: o floare, o bucata de ruina, o fosila sau altceva. Sau daca nimeni nu si-ar strânge resturile menajere!
  • Încercati sa nu faceti zgomot în locurile în care puteti deranja alti oameni sau puteti speria animalele salbatice!
  • Vreti sa va luati si câinele în vacanta? Nu uitati de lesa! Iar atunci când este cazul folositi-o ca sa nu deranjati alti vizitatori sau sa speriati animalele salbatice. Nu-l lasati liber nici în zonele cu plante protejate sau unde sunt culturi agricole!
  • Încercati, pe cât posibil, sa respectati marcajele, potecile si indicatiile de pe panouri! În felul acesta va feriti de pericole, atât pe voi si cât si pe cei din jur. Si nu afectati locurile pe care le vizitati.
  • Nu uitati ca sunteti într-o arie protejata! Consultati CODUL DE ACCES SI CONDUITA al Geopracului, pentru a sti care va sunt drepturile si obligatiile de vizitator!

Hateg Geoparc si Ghid Video Turistic va doresc sa aveti o vizita placuta!

MAI MULTE INFORMATII PUTETI GASI PE  www.hateggeoparc.ro

Sursa: ghidvideoturistic.ro

Ţi s-a părut interesant articolul?

Distribuie pe Facebook pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!

Urmăreşte HUNEDOARA LIBERĂ.RO pe FACEBOOK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus