Astăzi a fost completat parcul auto de transport călători al municipiului Hunedoara cu toate cele 20 de autobuze noi, hibrid, prevăzute în proiectul cu finanţare europeană gândit, depus şi câştigat de Primărie.
Autobuzele sunt marca „Solaris” (compania poloneză care a câştigat licitaţia publică derulată în 2022), modelul livrat municipiului Hunedoara fiind, la ora actuală, unicat în România (autobuze hibrid care respectă standardele Euro 6 ++). Din acest motiv ele trebuie mai întâi omologate la Registrul Auto Român, după care urmează procedurile obişnuite de înmatriculare. Un alt motiv pentru care va mai dura câteva săptămâni până ca noile autobuze să fie puse la lucru este faptul că acestea trebuie dotate cu o serie de sisteme şi echipamente suplimentare moderne cum ar fi cele de e-ticketing (cumpărare-eliberare electronică a biletelor de călătorie), informare călători, monitorizare video, monitorizare prin GPS etc… . Pe de altă parte, va fi nevoie şi de o instruire a şoferilor, noile autobuze folosind tehnologii de ultimă oră atât în ce priveşte partea mecanică dar şi în ce priveşte partea electrică, electronică şi digitală.
În paralel, se fac eforturi pentru a îmbunătăţi ritmul de lucru la realizarea noii autobaze de la Hăşdat. Aceasta urmează să fie dotată cu toate facilităţile necesare unei astfel de clădiri, precum şi cu 20 de staţii de încărcare pentru noile autobuze.
„Hunedoara are acum una dintre cele mai moderne flote de transport în comun din România. Am decis, cu ani în urmă, când am gândit acest proiect, să cumpărăm autobuze hibrid din motive tehnice bine întemeiate. Se lucrează la instalarea softurilor şi echipamentelor suplimentare de pe aceste autobuze şi, în paralel, la omologarea şi înmatricularea acestora. Apoi mai sunt câţiva paşi de ordin administrativ de rezolvat până ca ele să poată fi puse la treabă, însă e o chestiune de câteva săptămâni. Având aceste autobuze moderne, confortabile şi prietenoase cu mediul, sperăm ca numărul hunedorenilor care vor folosi transportul în comun să crească simţitor. În paralel, analizăm posibilitatea creării unei linii de transport dedicată exclusiv elevilor, pe durata anului şcolar.
În ce priveşte noua autobază, înregistrăm o întârziere din motive pe care le-am mai explicat (pandemie, scumpiri ale materialelor, mobilizare deficitară a unora dintre constructori sau furnizori), dar, fără îndoială, autobaza va fi gata anul viitor. Este obligatoriu! Va fi, de asemenea, una dintre cele mai moderne clădiri de acest fel din ţară”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Sursa: Primăria municipiului Hunedoara

Un răspuns

  1. Pingback: Hunedoara: Au sosit toate cele 20 de autobuze noi – Top10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus