26 de ani de democraţie şi doar vreo 10.000 de noi locuinţe în judeţul Hunedoara. Peste 95 la sută dintre cele 194.533 de locuinţe existente au fost construite în perioada comunistă.

Sunt aproximativ 80.400 de imobile, care au peste 468.000 de camere, în care locuiesc circa 394.000 de persoane. Astăzi, 95 la sută dintre ele sunt proprietate privată şi mai puţin de 4 la sută mai sunt ale statului. Cu toate acestea, suntem încă departe de standardele europene, mai ales în mediul rural.

Hunedorenii sunt într-o majoritate covârşitoare proprietari ai locuinţelor în care stau. Cu toate acestea, foarte puţine dintre clădiri au fost termoizolate. Sub 10 la sută din numărul imobilelor din judeţ au fost supuse unui proces de îmbunătăţire a confortului termic. În schimb, 84 la sută dintre locuinţe beneficiază de instalaţii de alimentare cu apă: 94, 9 la sută în mediul urban, în timp ce la ţară doar puţin peste jumătate din numărul caselor beneficiază de acest serviciu.

Deva, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petroşani şi Uricani sunt localităţile urbane în care aproape toate spaţiile de locuit au apă curentă. În schimb, în cinci dintre comunele hunedorene, respectiv Lunca Cernii, Bătrâna, Bulzeştii de Sus, Vorţa şi Bunila mai puţin de o cincime dintre case au instalaţii de apă.

O situaţie asemănătoare este şi în ceea ce priveşte existenţa reţelelor de canalizare, 82 la sută dintre case beneficiind de acest serviciu. De altfel, Uniunea Europeană ne acordă importante sume pentru ca ţara noastră să ajungă la standardele din Vest privind alimentarea cu apă şi canalizare a locuinţelor, urmând ca până în 2020, în România, 99% dintre imobile să fie racordate la aceste servicii.

În schimb, 97 la sută dintre spaţiile de locuit au curent electric. Mult mai rău stăm în ceea ce priveşte sistemul de termoficare, mai puţin de jumătate dintre spaţiile de locuit fiind încălzite prin sistemul centralizat sau cu centrală proprie.

Surprinzător este şi faptul că un sfert dintre casele din mediul rural nu au nici acum bucătărie în interior. Mai mult, la nivelul întregului judeţ o cincime dintre locuinţe nu dispun de baie în interior. La ţară, doar 45 la sută dintre case au baia în interior. Există şi 4 localităţi urbane, Deva, Hunedoara, Lupeni şi Uricani, unde peste 93 la sută dintre case şi apartamente sunt prevăzute cu baie în interior.

Cu toate că majoritatea clădirilor din judeţ au fost construite pe vremea comunismului, ele prezintă un grad ridicat de rezistenţă, astfel că posibilitatea ca un cutremur să le dărâme este aproape nulă.

O simplă socoteală arată că, în medie, unui hunedorean îi revine mai mult de o cameră de locuit, în judeţ există mii de cereri pentru apartamente. Cu La această oră în localităţile urbane din judeţul Hunedoara ar fi nevoie de aproximativ cinci mii de locuinţe pentru rezolvarea tuturor cererilor înregistrate la primării de familiile de tineri sau de către persoane care solicită o locuinţă socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus