În mandatul de primar al lui Ovidiu Hada a fost semnat acordul-cadru care prevede ca toate toate străzile din municipiul Hunedoara să fie reabilitate și în care, printre altele era cuprinsă și introducerea de rețele de apă și canalizare și în Peștișu Mare.

 

Înainte ca o firmă să-și adjudece licitația pentru acest acord-cadru, COMSER Hunedoara, la care Viorel Arion este acționar, a făcut contestație. Astfel s-au pierdut 6 luni importante, în care se puteau executa lucrări în oraș. Licitația s-a desfășurat și Delta ACM București a fost declarată câștigătoare. În funcție de banii de la bugetul local, în municipiul Hunedoara au început lucrările de asfaltare, de modernizare a parcărilor etc. În 2012, Viorel Arion a câștigat alegerile, dar de Peștișu Mare nu s-a ocupat nimeni, deși în acordul-cadru, Contractul subsecvent nr.1 erau prevăzuteLucrări de extindere reţea de alimentare cu apă şi canalizare”. Abia în luna aprilie 2015, Consiliul Local Hunedoara a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru proiect. În august, discuțiile din Consiliul Local s-au reluat, iar Viorel Arion a dat vin ape toată lumea, de la Ministerul Dezvoltării și până la birocrația din România. Atunci a dat asigurări că lucrările la rețeaua de apă și canalizare vor începe în curând. În 30 octombrie 2015, s-a sucit și a cerut consilierilor locali să aprobe un proiect de hotărâre care modifica proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare, tăind cea mai importantă componentă: canalizarea, dacă ținem cont că apă au toți locuitorii din Peștișu Mare. Practic, administrația a recurs atunci la această măsură după ce și-a dat seama că, în două luni, constructorul nu are timpul fizic necesar să finalizeze lucrarea și să consume banii alocați prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013.

În proiectul finanțat din fonduri europene erau cuprinse investiţii pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă potabilă şi canalizare ape uzate în localitatea Peştişu Mare, după cum urmează: conductă (12.403 metri), două staţii de pompare apă, 380 de branşamente, 70 de hidranţi, 56 de cămine vane. Pentru realizarea sistemului de canalizare: conductă (7.466 metri), 174 de cămine vizitare, 380 de racorduri, 4 staţii pompare apă uzată, 486 de conducte refulare. Canalizarea a fost astfel scoasă din discuție și au început lucrările la rețeaua de apă.

Să dăm METALCOS ce-i al METALCOS!

Câștigătoarea licitației, DELTA ACM, nu a putut execua lucrarea, pentru că nu avea oameni disponibili la ora respectivă, așa că primarul Viorel Arion i-a găsit pe cei de la METALCOS să execute lucrarea. Și cine este METALCOS? Potrivit site-urilor de specialitate, firma SC METALCOS SRL a fost înființată în anul 2001, are sediul în Peștișu Mic, are ca obiect principal de activitate comerț cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice, iar în 2014 a avut o cifră de afaceri de 11.874.222 lei și un profit declarat de 632.253 lei.

Sorin Dragotă este, nici mai mult, nici mai puțin decât partenerul de afaceri al lui Viorel Arion: cei doi sunt asociați în cadrul SC LIDEROM SRL, alături de Horia Paștiu. Potrivit propriei declarații de interese (actualizată la 12.06.2015), Viorel Arion deține 32,3% din acțiunile LIDEROM. Societatea are sediul în Hunedoara, pe Bd. Traian nr. 49, exact în locul în care mai funcționează o firmă a fostului primar, SC COMSER SRL, societate în care Viorel Arion este asociat cu 54 la sută. În vara anului 2014, METALCOS, în asociere cu ACOMIN, a executat lucrările la ștrandul CORVINA. Cu două zile înainte de alegeri, Viorel Arion a semnat pentru METALCOS autorizația de construire pentru un hotel chiar în preajma Castelului Corvinilor.

Între timp, METALCOS s-a apucat de lucrări la Peștișu Mare. Și a lucrat, dar tot nu a terminat la timp ce începuse. Invitat la „Ora Exactă”, la Antena 1 Deva, actualul primar al Hunedoarei, Dan Bobouțanu, a declarant că Hunedoara poate pierde banii pe care i-a plătit pentru aceste lucrări, întrucât firma METALCOS nu s-a încadrat în termen: „Lucrările trebuiau recepționate în 15 iunie. Recepția s-a făcut cu mari obiecțiuni din partea Direcției Tehnice și ca atare se lucrează în continuare. Aproximativ 5,5 milioane de lei de pe POS Mediu nu pot fi recuperate de către Primărie, care a plătit lucrările, dintr-un împrumut. Exista o obligație contractuală, potrivit căreia lucrarea trebuia finalizată până în 15 iunie și recepționată fără obiecțiuni, iar până în 30 iunie să fie depuse documentele la Timișoara, la POS Mediu. În asemenea situație, banii pe care Primăria i-a plătit nu mai pot fi recuperați”.

Bobouțanu a explicat și de ce lucrările nu au fost executate de către DELTA ACM, câștigătoarea licitației:  „Ni s-a explicat că DELTA ACM nu a putut executa lucrările, fiindcă nu avea muncitori disponibili la acea vreme, ei fiind ocupați cu alte lucrări. Primarul Viorel Arion a spus că va găsi o firmă din Hunedoara care să execute lucrările. (n. red.: METALCOS). Probabil calitatea și urmărirea lucrărilor nu au fost corespunzătoare, din moment ce acestea nu au fost finalizate. Licitația a fost câștigată încă din 2010, lucrările făceau parte din contractul subsecvent nr.1 și aceste lucrări erau trecute să fie făcute din bugetul local. A existat oportunitatea ca banii pentru aceste lucrări să vină din fonduri europene sau prin alte surse guvernamentale. Firma nu și-a făcut treaba și nu s-au luat banii”. Viorel Arion a predat mandatul de primar în data de 22 iunie, la o săptămână după ce trebuiau încheiate lucrările la Peștișu Mare. Din 6 iunie și până în 22 iunie, a semnat prelungirea contractului de manager public al lui Mihai Leu, deși activitatea sa în această funcție a avut rezultate zero și a decis să elibereze autorizația de construire pentru Pietonală, dar fără predarea amplasamentului și aviz din partea Poliției Rutiere.

Un răspuns

  1. Buna ziua,

    Credeti ca asta ar fi singurul motiv sa fie pierdute acele miliarde? Cum a dispus Arion ca lucrarile sa fie executate de catre SC METALCOS S.R.L.? Avea acordul autoritatii finantatoare, ca de la Arion putere sa fie atribuite aceste lucrari dupa ureche si dupa placere unei anumite firme? Aveau lucrari similare execuate? Era Metalcos subcontractant declarat al celor de la DELTA ACM? Aceeasi poveste ca si la Colegiul Gojdu…corectii financiare de 100% si 25% peste care s-a aseza tacerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus