În 5 iunie 2016, românii și-au ales primarii, consilierii județeni și pe cei locali pentru următorii 4 ani. Hunedoara Liberă vă prezintă începând de astăzi bilanțul primului an de mandat pentru administrațiile locale din județ.

În data de 5 iunie 2016, Viorel Arion, primar în funcție și candidat din partea PNL, a pierdut alegerile la o diferență de 554 de voturi în fața viceprimarului în funcție și candidat din partea PSD, Dan Bobouțanu (9.962 de voturi Bobouțanu, 9.408 – Arion). Astfel, pentru a patra oară consecutiv, primarul în funcție a pierdut alegerile. De fapt, mai mult Arion a pierdut alegerile decât le-a câștigat Bobouțanu.

În același timp, PSD a câștigat 10 mandate în Consiliul Local, PNL – 8, UDMR – 1, iar supriza alegerilor, Partidul Ecologist Român – două. De altfel, Bogdan Radu Giurgiu (PER) s-a clasat pe locul al treilea în confruntarea pentru postul de primar, obținând 2.955 de voturi, în condițiile în care a avut în spate o formațiune politică de buzunar, fără structuri locale. Cu 10 mandate câștigate, PSD a reușit să-și impună și viceprimarul – pe Ramona Todor, această desemnare fiind decizia exclusivă a noului primar.

Prima lovitură pe care a primit-o noul edil – șef a fost respingerea proiectului privind obținerea de fonduri europene pentru Castelul Corvinilor. Proiectul fusese întocmit de către fosta administrație, condusă de Viorel Arion. După câteva luni, refăcut în proporție de vreo 70 la sută, proiectul a fost redepus și declarat eligibil, urmând ca monumentul să fie reabilitat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Când se schimbă garda, cad și capete. Nimic nou! Rând pe rând, apropiați de-ai lui Viorel Arion pleacă din Primărie și din posturi – cheie, între aceștia numărându-se: Nicușor Ștefan (spital), Vasile Borși și Grigore Popoviciu (primărie), Aurel Bold (grădina zoologică) etc.

Tot la început de mandat, FC Hunedoara a fost eliminată de către FRF din toate competițiile, pentru o datorie neachitată către fostul antrenor al echipei Victor Roșca.

În același timp, cade și una dintre promisiunile din campania electorală, cea legată de construirea unui parc de distracții în zona centrului de afaceri de lângă castel.

Evident, întotdeauna fosta administrație lasă actualei niște probleme ce trebuie rezolvate, dar și niște proiecte discutabile, în acest caz „pietonala de pe Corvin”, ce se întinde pe 400 de metri, între niște blocuri. Și fosta administrație, și actuala au căzut în capcana „să dăm poporului ceva sclipitor și mare”, deși încă multe străzi din oraș sunt praf.

Deocamdată, actuala administrație mai are vreo 6 luni în care să vorbească despre proiecte. Dacă de la sfârșitul anului nu se va materializa niciunul, e limpede că primarul Bobouțanu va începe să alunece la vale în sondaje. Încă nu are de ce să se sperie, pentru că opoziția e spartă de orgolii mărunte. PNL e praf, Viorel Arion încă plânge după Primărie și visează răzbunare, deocamdată aceasta e pe Facebook și în povești. PMP și USR există doar pe hârtie, iar contestatar în Consiliul Local a rămas deocamdată doar Bogdan Giurgiu, dar și acesta votează proiectele majorității, atunci când ele sunt explicate corect. Desigur, nimeni nu cere partidelor să facă opoziție doar de dragul opoziției, dar în Hunedoara, la acest moment, Dan Bobouțanu nu are adversar.

Până acum, așa cum s-a priceput, primarul Bobouțanu a încercat să-și facă lobby pe la București pentru proiectele sale. Rămâne de văzut câte se vor materializa.

Cât despre ajutorul de la Consiliul Județean, ce are conducere exclusiv PSD, ca și a primarului Hunedoarei, deocamdată acesta nu se prea vede. Sigur, există proiectul de reabilitare a DJ 687, la ieșirea din Hunedoara spre Călan, dar la acesta a început să se lucreze încă din mandatul trecut, deci nu poate fi considerat unul al actualei conduceri a CJ. Cum nici vorbele frumoase despre o asociere între Consiliul Județean și cel local pentru construirea unui stadion (mai corect, reabilitarea celui existent) nu pot fi bifate ca realizare sau ajutor din partea CJ pentru Hunedoara.

În schimb, timp de un an, Consiliul Județean Hunedoara putea lămuri situația Casei de Cultură, închisă de ceva vreme. Mai mult, conducerea CJ Hunedoara a umilit, cu bună știință sau nu, actuala echipă din fruntea Primăriei, chiar zilele acestea. Deși urmează să participe cu 70.000 de lei la organizarea unui festival de operă, deși PSD a primit la Hunedoara cele mai multe voturi, vicepreședintele CJ, Daniel Andronache, a anunțat că doar un spectacol din cele 5 se va organiza aici, 3 la Deva și unul la Petroșani.

Fără îndoială, cel mai greu lucru pe care îl va avea de demontat primarul Dan Bobouțanu este cel legat de zvonul potrivit căruia în anul scurs de la alegerea sa în fruntea Hunedoarei s-a împăcat cu Eleonora Carmen Hărău. Să nu uităm că Viorel Arion a pierdut alegerile în primul rând din cauza unei strânse prietenii cu senatorul liberal. În rest, în Hunedoara sunt încă străzi de asfaltat, iarbă de cosit, de rezolvat probleme legate de unele clădiri precum cea din Parcul Corvin, cinematograful „Modern” (clădire ce aparține România Film, imobil dărăpănat, un adevărat focar de infecție), ruinele de pe strada 1 Decembrie (fostă Moldovei) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus