Comunicat de presă USR Hunedoara

Întrebare deschisă parlamentarilor PSD și PNL de Hunedoara: Sunteți de doi ani la guvernare împreună, ce ați făcut concret în acest timp pentru pacienții oncologici din județul Hunedoara?

17.000 de pacienți oncologici din județul Hunedoara nu au acces la tratament prin radioterapie în județul lor și sunt nevoiți să ia calea unor centre medicale din alte județe, dacă își permit. Celor 17.000 de hunedoreni care suferă de cancer și familiilor lor le este refuzat dreptul la sănătate la ei acasă inclusiv de către parlamentarii PSD și PNL de Hunedoara. Aceștia nu doar că au votat împotriva moțiunii USR depuse contra ministrului PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, dar, mai mult decât atât, l-au aplaudat și susținut pe acesta la scenă deschisă, inclusiv prin discursul doamnei deputat PNL Vetuța Stănescu, șefa liberalilor hunedoreni.

„Am atras în repetate rânduri atenția asupra lipsei unui centru de îngrijiri paliative și a aparaturii de radioterapie din județul nostru. Pacienții oncologici din Hunedoara merită acces la tratament în județul lor! Cu toate acestea, ceilalți parlamentari hunedoreni nu se alătură nici măcar verbal demersului, ca dovadă clară, dacă mai era nevoie, că ei nu servesc interesele celor care i-au votat ca să îi reprezinte, ci doar interesele găștii lor politice”, declară deputata USR de Hunedoara Pollyanna Hangan. Aceasta mai arată că, potrivit datelor statistice ale Institutului Național de Sănătate Publică pe anul 2020, județul Hunedoara are cei mai mulți bolnavi de cancer la suta de mii de locuitori. Informații obținute de către deputata USR Pollyanna Hangan de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că, în anul 2021, un număr de 2.061 de bolnavi cu afecțiuni oncologice din județul Hunedoara au beneficiat de tratament medicamentos și ZERO pacienți au beneficiat (în județ) de alte servicii medicale, precum radioterapia sau reconstrucția mamară după afecțiuni oncologice ori monitorizarea evoluției prin PET-CT. Totodată, date statistice ale Direcției de Sănătate Publică Hunedoara din anul 2022 arată că, la nivelul anului anterior (2021), 17.000 de persoane din județ sufereau de diferite tipuri de cancer, cu 2.372 de noi cazuri înregistrate doar în 2021. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel brohnopulmonar (peste 300 de cazuri), colorectal și cancerul la sân.

„Îi întreb deschis pe colegii mei parlamentari PSD și PNL de Hunedoara, care au acces la aceste date la fel ca mine, de ce nu avem la Deva o secție de pneumologie nouă, modernă (sau măcar reabilitată și modernizată) nici acum, deși, iată, cancerul pulmonar face ragavii printre hunedoreni? L-ați susținut cu aplauze pe Rafila, care a fost în stare doar să piardă banii pentru spitale din PNRR, iar acum îl susțineți pe Ciolacu, premierul care omoară antreprenoriatul și lovește în populație prin taxe. Stimați colegi, sunteți de doi ani la guvernare împreună, ce ați făcut în acest timp pentru pacienții oncologici din județul Hunedoara? Mi-aș dori să primesc un răspuns, dar mă tem că tăcerea cu care parlamentarii PSD și PNL de Hunedoara ignoră persoanele suferinde din județ (și în general pe toți hunedorenii care nu fac parte din clica lor) va fi răspuns și pentru această întrebare. Pentru că, de fapt, răspunsul este că nu ați făcut nimic!”, conchide deputata USR de Hunedoara Pollyanna Hangan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus