Ei au aplicat 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 65.400 de lei

Activități intense ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în primele 10 luni ale acestui an, pe linie de arme, explozivi și substanțe periculoase. Activitățile vor continua în perioada următoare, în scopul creșterii nivelului de siguranţă al cetăţeanului

În cursul primelor 10 luni ale anului 2023 polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Hunedoara au intensificat activitățile preventive și de constatare a unor fapte de natură penală sau contravențională, conform competențelor conferite de legislația în vigoare.

Astfel, în perioada analizată, polițiștii au efectuat 57 de acțiuni, în baza unor planuri de acțiune proprii, dintre care: 35 de acțiuni pe linie de arme, 8 acțiuni pe linie de vânătoare și prevenire a actelor de braconaj cinegetic și 14 acțiuni pe linia materiilor explozive, substanțelor toxice și deșeurilor periculoase.

În cadrul acestor activități, polițiștii au constatat 53 de infracțiuni, 45 dintre acestea fiind în flagrant delict.

Totodată, polițiștii au efectuat 1.351 de controale pe linie de arme și muniții, 1.260 fiind la persoane fizice posesoare de arme, 91 la persoane juridice, precum și 88 de controale pe linie de explozivi, precursori de explozivi și substanțe periculoase, la persoane juridice.

Conform evidențelor deținute de bazele de date ale Poliției Române, la data de 31 octombrie 2023, în județul Hunedoara, existau 2.470 de posesori de arme persoane fizice, dintre care 1.975 de persoane fizice sunt deținători legali de arme letale, care dețin 4.291 de arme de foc letale, precum și 495 posesori de arme neletale, care dețin 1.363 de arme neletale.

De asemenea, în evidența Serviciului există 76 de persoane juridice care dețin 1.070 de arme de diferite categorii (armurieri, poligoane de tragere autorizate, societăți care organizează cursuri de instruire teoretică și practică, în domeniul armelor și munițiilor, asociații de vânătoare legal constituite și ocoale silvice).

Ca urmare a activităților întreprinse, polițiștii au indisponibilizat, în vederea continuării cercetărilor și a confiscării speciale, în cadrul dosarelor penale instrumentate ori în vederea confiscării ca măsură complementară a sancțiunilor contravenționale aplicate:  48 de arme de foc, din care 18 arme letale (10 deținute legal și 8 deținute ilegal), 27 de arme neletale suspuse autorizării, (două deținute legal și 25 deținute ilegal) și 3 arme neletale supusă notificării (una deținută legal și 2 deținute ilegal), precum și 11.712 de  elemente de muniție (76 deținute legal și 11.636 deținute ilegal), precum și 62 de kilograme de carne de vânat și 4 trofee de vânat. Pe linie de explozivi, deșeuri și substanțe periculoase, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor și a confiscării speciale 40 de kilograme și 4.461 de litri de deșeuri periculoase și două kilograme de produse de protecția plantelor și îngrășăminte chimice.

Ca urmare a neregulilor constatate, în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au aplicat 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 65.400 de lei.

În ceea ce privește activitatea de cercetare penală, pe parcursul primelor 10 luni 2023, polițiștii au înregistrat 67 de dosare penale (dintre care 54 de dosare înregistrate din oficiu), iar în dosarele penale instrumentate de polițiștii au fost solicitate instanței și au fost efectuate 29 de percheziții domiciliare.

Polițiștii serviciului, în perioada analizată, au continuat urmărirea penală ”in personam” pentru 84 de infracțiuni ce intră în competența de cercetare a serviciului, față de 50 de persoane (42 persoane fizice și 8 persoane juridice), iar față de două persoane au fost luate măsuri preventive (rețineri).

O activitate deosebit de importantă este relația cu publicul, aceasta necesitând un volum mare de muncă din partea polițiștilor care își desfășoară activitatea pe această linie de muncă și care, în perioada analizată, au eliberat 168 de permise de armă, 6 avize de transfer, 132 de dispoziții de anulare a unor permise de armă, 22 de dispoziții de suspendare a unor permise de armă, au prelungit valabilitatea pentru 630 de permise de armă, totodată fiind eliberate 440 de autorizații persoanelor fizice, pentru procurarea de arme.

 

În această perioadă, premergător sărbătorilor de iarnă, perioadă în care sunt mai intens utilizate articolele pirotehnice, polițiștii desfăşoară verificări la societăţile autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice

 

În perioada 14 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, la nivel naţional vor fi intensificate activitățile de verificare în cadrul acțiunii „PIROTEHNIC”, în scopul prevenirii oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfăşurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţi de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2023-2024.

 

Exemplu semnificativ:

 

La data de 07 noiembrie 2023, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Hunedoara au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară emis de Tribunalul Hunedoara pe numele unui bărbat din municipiul Deva.

La locuința bărbatului, polițiștii au descoperit, ca fiind deținute fără drept într-un spațiu neautorizat, aproximativ 300 de kilograme de articole pirotehnice constând în artificii și emițătoare de sunet din categoriile F2 și F3, precum și diverse etichete autoadezive pentru articole pirotehnice din categoria F1, destinate a fi comercializate publicului larg, ce erau pregătite a fi aplicate/lipite pe articolele pirotehnice din categoriile superioare, în vederea comercializării acestora, fără drept, către publicul larg.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și  comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni (fapte prevăzute de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive), iar întreaga cantitate de articole pirotehnice descoperită a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Inapoi Sus